Volume: 24 Issue: 1, 6/26/22

Year: 2022

Research Articles

Prof. Dr. Hayreddin KIZIL DİCLE ÜNİVERSİTESİ
History of Religion
Ottoman Institutions and Civilization, History of Islam, Late Modern Ottoman History
Sociology of Religion, Religion, Society and Culture Studies
Asst. Prof. Dr. Üsame BOZKURT DICLE UNIVERSITY, FACULTY OF THEOLOGY 0000-0001-7810-895X
Islamic Studies, Hadith

Dicle İlahiyat Dergisi’nin öncelikli amacı, ilahiyat ve sosyal bilimler alanında gerçekleştirilmiş nitelikli ve özgün çalışmaları akademik çevrelerin dikkatine sunmak, akademik bilginin üretilmesine ve yayılmasına destek olmaktır. Bu bağlamda ilahiyat ve sosyal bilimler alanında oluşmuş mevcut bilgi birikiminin değerlendirilmesi, gerektiğinde tashih edilerek geliştirilmesi, yeni ve özgün fikirler üretilmesi amaçlanmaktadır.
Nitelikli akademik bilgi üretimine katkıda bulunmayı, üretilen bilginin yaygınlaşmasını ve toplumun her kesimi için kolaylıkla ve eşit olarak erişilebilir olmasını hedefleyen Dicle İlahiyat Dergisi, açık erişime sahiptir. Derginin tüm sayılarındaki yazılara web sayfası üzerinden ücretsiz olarak erişim mümkündür. Yazılar herhangi bir üyelik gerekmeksizin PDF formatında indirilebilir. Yazarlardan hiçbir şekilde ve gerekçeyle ücret talep edilmez.

Dicle İlahiyat Dergisi, benimseyip ilan ettiği yayın ilkeleriyle uyumlu olarak üretilmiş akademik bilginin her formatına alan açmaktadır. Bu kapsamda araştırma makalesinin yanı sıra araştırma notu, kitap ve toplantı değerlendirmesi ve vefayât notu gibi farklı yazı türlerini de değerlendirmeye almaktadır. Dicle İlahiyat Dergisi’nde mevcut bütün çalışma alanlarıyla ilgili Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde makaleler değerlendirmeye alınır. Bu alanların listesi şöyledir:
İslam Bilimleri: Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, Tasavvuf, Kıraat
Felsefe: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Felsefe Tarihi, Mantık
Tarih: Dinler Tarihi, İslam Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi, Sanat Tarihi
Edebiyat: Türk-İslam Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı
Beşeri Bilimler Alanı: Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dini Musiki

Dicle İlahiyat Dergisi, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yılda iki sayı olarak yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir.
• Dicle İlahiyat Dergisi, dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) makale, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmaları yayınlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.
• Metin yazı tipi Constantia ve 12 punto, dipnotlar ise 10 puntodur.
• Dipnot ve Kaynakça gösteriminde İSNAD ATIF SİSTEMİ (2. Edisyon) kullanılmalıdır. İsnad Atıf Sistemine erişmek için: https://www.isnadsistemi.org/guide/
• Bir sayıda aynı yazara ait en fazla bir çalışma yayımlanabilmektedir.
Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ÖN KONTROL, İNTİHAL TARAMASI, HAKEM DEĞERLENDİRMESİ ile TÜRKÇE-İNGİLİZCE DİL KONTROLÜ aşamalarından geçirilmektedir. Ön Kontrol aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazara iade edilmekte ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmamaktadır. Ön Kontrol aşamasını geçen çalışmalar ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınmaktadır.
• Hakem süreci tamamlanan/hakemden geçen makalelerin öz/abstract metninin 600 kelimeye genişletilmesi talep edilir.
• Dicle İlahiyat Dergisi, İsnad Atıf Sistemini (The Isnad Citation Style) kullanmaktadır.
İsnad Atıf Sistemi Akademik Yazım Kılavuzu

Dicle İlahiyat Dergisi Makale Yazım Şablonu
Dicle İlahiyat Dergisi Kitap Kritiği Yazım Şablonu
Kitap Değerlendirmesi Yazım Kılavuzu

1. Dicle İlahiyat Dergisi, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yayımlanır. 
2. Dicle İlahiyat Dergisi; Din, Felsefe, Tarih ve Sosyoloji öncelikli olmak üzere Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında gerçekleştirilen akademik çalışmaları yayımlar.
3. Dicle İlahiyat Dergisi; araştırma makalesi, derleme, çeviri, araştırma notu, teknik not, kitap değerlendirmesi/incelemesi ve otobiyografi türü çalışmaları kabul eder.

4. Dicle İlahiyat Dergisi, normal aralıklarla çıkarılan düzenli sayılarına ek olarak özel sayı yayımlayabilir.


Dicle İlahiyat Dergisi Açık Erişimli bir dergidir.
Dicle İlahiyat Dergisi, makalelerin gönderim, değerlendirme, hakeme gönderme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez.
Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler.

Dicle İlahiyat Dergisi’nde yayınlanmış makalelere erişim için abonelik gerekmez, erişim ücreti talep edilmez, makalelere erişim ve kullanılması için herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak bu lisansa göre eser dergiye atıf verilerek indirilebilir ya da paylaşılabilir ancak değiştirilemez ve ticari amaçla kullanılamaz.

26676                                                                                                          26799

Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License kapsamında lisanslanmıştır.