Research Article

SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI

Number: 32 (Dicle Üniversitesi'nin 50. Yılına Özel 50 Makale) March 1, 2023
TR

SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI

Abstract

Osmanlı-İran sınırında yer alan Hakkari’nin özellikle Gevar (Yüsekova) kazasının Doski ve Oramari Nahiyeleri, sınır hattında yer almaları ve yüksek, sarp dağlar ile derin uçurumların oluşturduğu bir beşerî yapıya sahip olmalarıyla ünlüdür. Haliyle buralarda tam olarak idarî bir düzen tesis etmek güçleşmiş, eşkıyalar kol gezer olmuştur. Tam olarak neden eşkıyalık ettikleri bilinmese de Reşo ve Celo’nun bölgenin bu yapısından fazlasıyla istifade ettiklerini anlaşılmaktadır. Doski Ağası Eşkıya Reşo’nun yirmi beş yılı bulan haraketliliği, Oramari Ağası Eşkıya Celo’nun kendisine katılmasıyla farklı bir boyuta erişmiştir. Bölgedeki Başıbozuk Arnavut askerlerine saldırı ile vergi tahsildarı Han Abdal’ın öldürülmesi hadiseleri adeta bardağı taşıran son damla olmuştur. Osmanlı İmparatorluk idaresi idarî, askerî, malî ve beşerî anlamdaki tüm çıkmazlara rağmen eşkıyaları yakalamak için merkez-taşra işleyişini sürdürmüştür. Yereldeki aşiretlerin de desteğini alarak sık sık sınırın diğer yakasına geçen eşkıyaları yakalamak için sıkı bir takip başlatılmıştır. Neticede ailesi, bir kısım taraftarı ve esirlerinden oluşan adeta “sınır eşkıyası” tabiri ile özdeşleşecek olan Eşkıya Reşo yakalanmıştır. Akabinde örneklerine mahal vermemek, sükûneti sağlamak için Reşo’nun Girit’e gönderilmesi planlanmıştır. Ancak yerelden yükselen Reşo’nun affedilmesi talebi nedeniyle bu düşünceden vazgeçilmiştir. Daha ziyade idarî, malî ve sosyo-kültürel etkenlerin körüklediğini düşünüldüğünde Eşkıya Reşo ve Celo’nun uygunsuzluklarının bitirilmesiyle bölgede yine özlenen sükûnet tesis edilememiştir.

Keywords

References

  1. Akgündüz, A. (1991). Osmanlı kanunnameleri ve hukuki tahlileri, III. kitap, yavuz sultan selim kanunnameleri. Fey Yayınları.
  2. Akyol, H. (2020). “Eşkıya türküleri”, Z Dergisi IV, Kültür sanat şehir mevsimlik tematik dergi eşkıya türküleri (Erişim: 02.06.2022)
  3. Arvas, T. Z. (2010). Hakkari nasturileri (1836-1936). Yüzüncü Yıl Üniversitesi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), (Tez No. 257399).
  4. Atmaca, M. (2018). “Fermanü’s-sultan boş beyne’l-ekrâd”: Osmanlı imparatorluğu’nun doğusunda şakiler, hırsızlar ve batılı seyyahlar”, Kebikeç, 45, 7-34.
  5. Badem, C. (2007). “Kırım savaşları sırasında isyanlar ve asayiş sorunları (1853-1856)”, Savaştan barışa: 150. Yıldönümünde kırım savaşı ve paris anlaşması (1853-1856), 22-23 Mayıs 2006, İstanbul üniversitesi edebiyat fakültesi, tarih araştırmaları merkezi, 283-322.
  6. Bardakoğlu, A. (1995). “Eşkıya”, DİA. C.XI, Diyanet Vakfı Yayınları, 463.
  7. Barkey, K. (1999). Eşkıyalar ve devlet: Osmanlı tarzı devlet merkezileşmesi, (Çev. Zeynep Altok). Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  8. Baskın, Faris, Yüsekova, 24.11.2021.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 1, 2023

Submission Date

December 29, 2022

Acceptance Date

February 2, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 32 (Dicle Üniversitesi'nin 50. Yılına Özel 50 Makale)

APA
Alandağlı, M. (2023). SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), 222-253. https://izlik.org/JA42YB72RG
AMA
1.Alandağlı M. SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):222-253. https://izlik.org/JA42YB72RG
Chicago
Alandağlı, Murat. 2023. “SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale): 222-53. https://izlik.org/JA42YB72RG.
EndNote
Alandağlı M (March 1, 2023) SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) 222–253.
IEEE
[1]M. Alandağlı, “SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI”, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), pp. 222–253, Mar. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42YB72RG
ISNAD
Alandağlı, Murat. “SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) (March 1, 2023): 222-253. https://izlik.org/JA42YB72RG.
JAMA
1.Alandağlı M. SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;:222–253.
MLA
Alandağlı, Murat. “SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), Mar. 2023, pp. 222-53, https://izlik.org/JA42YB72RG.
Vancouver
1.Murat Alandağlı. SINIRDA EŞKIYALIK: DOSKİ AĞASI REŞO İLE ORAMARİ AĞASI CELO’NUN EŞKIYALIKLARI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2023 Mar. 1;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):222-53. Available from: https://izlik.org/JA42YB72RG

Dicle University
Journal of Social Sciences Institute (DUSBED)