Research Article

Bir Flavonoid Olan Gossypin'in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması

September 15, 2023

Bir Flavonoid Olan Gossypin'in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması

Abstract

Amaç: Planlanan çalışmamızda Hibiscus vitofolius isimli bitkinin majör komponentlerinden biri olan gossypin isimli etken maddenin mikroorganizmalar ve onların virülans özellikleri (biyofilm oluşturma, adezyon ve invazyon yeteneği gibi) üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışmamızda, gossypin isimli maddenin 5 farklı türdeki mikroorganizmalar (2 gram pozitif bakteri, 2 gram negatif bakteri ve 1 maya) üzerine olan antibakteriyel ve antifungal etkinlikleri bir mikrodilüsyon yöntemi olan Sıvı Mikrodilüsyon Yöntemi (SMD) ile tespit edilmiştir. Ardından, biyofilm oluşumu; kristal viyole ve MTT testleri uygulanmıştır. Gossypin’in antibiyofilm aktivitesi mikroplaka yöntemi ile tespit edilip, MTT deneyleri ile doğrulanmıştır. Son olarak ise, gossypin’in antiinvazif etkinliğini ölçmek amacıyla Adherent-Invasive Escherichia coli bakterisi ile Caco-2 insan kolon hücreleri enfekte edilerek, AEIC suşunun invazyonu indüklenmiş ve etken maddenin invazyon üzerine olan inhibe edici etkisi araştırılmıştır. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, gossypin’in doza bağlı olarak antibakteriyel, antifungal ve antibiyofilm etkinliği olduğu saptanmıştır (MİK değerleri 40-80 μg/ml arasındadır). Buna ilave olarak, gossypin dozuna bağlı olarak bakterilerin Caco-2 hücrelerine olan adezyon ve invazyon süreçleri üzerine etkili olduğu saptanmıştır. 160 μg/ml gossypin uygulaması bakteri adezyonunu %67 oranına kadar ve bakteri invazyonunu %38 oranına kadar düşürmektedir. Yapılan in-vitro çalışmalar sonucunda gossypin’in IC50 dozunun 28,20 μg/ml olduğu tespit edilmiştir. Tartışma: Elde edilen veriler, gossypin'in birden fazla antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bu etkilerin mekanizmalarının saptanması için gelecekte detaylı moleküler çalışmaların yapılması gerektiğini gösterdi.

Keywords

References

  1. 1. Manach C, Scalbert A, Morand C, et al. Polyphenols:food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr.2004;79(5):727-47.
  2. 2.Yang CS, Landau JM, Huang MT, et al. Inhibition ofcarcinogenesis by dietary polyphenolic compounds.Annu Rev Nutr. 2001;21:381-406.
  3. 3.Vuillemin A, Nguyen T, Pivot X, et al. Molecularlytargeted agents: their promise as cancerchemopreventive interventions. Eur J Cancer. 200541(13):2003-15.
  4. 4.Kokoska L, Kloucek P, Leuner O, Novy P. Plant-Derived Products as Antibacterial and AntifungalAgents in Human Health Care. Curr Med Chem.2019;26(29):5501-41.
  5. 5.Patel D, Shukla S, Gupta S. Apigenin and cancerchemoprevention: progress, potential and promise(review). Int J Oncol. 2007;30(1):233-45.
  6. 6.Kunnumakkara AB, Nair AS, Ahn KS, et al.Gossypin, a pentahydroxy glucosyl flavone, inhibitsthe transforming growth factor beta-activatedkinase-1-mediated NF-kappaB activation pathway,leading to potentiation of apoptosis, suppression ofinvasion, and abrogation of osteoclastogenesis.Blood. 2007;109(12):5112-1.
  7. 7.Wang L, Wang X, Chen H, et al. Gossypin inhibitsgastric cancer growth by direct targeting of AURKAand RSK2. Phytother Res. 2019;33(3):640-50.
  8. 8.Cinar I, Sirin B, Aydin P, et al. Ameliorative effectof gossypin against acute lung injury inexperimental sepsis model of rats. Life Science,2019;221:327-34.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Medical Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 15, 2023

Submission Date

May 5, 2023

Acceptance Date

September 4, 2023

Published in Issue

Year 2023

APA
Karameşe, M., Çınar, İ., Özgür, D., & Dicle, Y. (2023). Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Medical Journal, 418-428. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714
AMA
1.Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Medical Journal. Published online September 1, 2023:418-428. doi:10.5798/dicletip.1360714
Chicago
Karameşe, Murat, İrfan Çınar, Didem Özgür, and Yalçın Dicle. 2023. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Medical Journal, September 1, 418-28. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714.
EndNote
Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y (September 1, 2023) Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Medical Journal 418–428.
IEEE
[1]M. Karameşe, İ. Çınar, D. Özgür, and Y. Dicle, “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması”, Dicle Medical Journal, pp. 418–428, Sept. 2023, doi: 10.5798/dicletip.1360714.
ISNAD
Karameşe, Murat - Çınar, İrfan - Özgür, Didem - Dicle, Yalçın. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Medical Journal. September 1, 2023. 418-428. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714.
JAMA
1.Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Medical Journal. 2023;:418–428.
MLA
Karameşe, Murat, et al. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Medical Journal, Sept. 2023, pp. 418-2, doi:10.5798/dicletip.1360714.
Vancouver
1.Murat Karameşe, İrfan Çınar, Didem Özgür, Yalçın Dicle. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Medical Journal. 2023 Sep. 1;418-2. doi:10.5798/dicletip.1360714