Ailesel Akdeniz Ateşi Atağına Eşlik Eden Erizipel Benzeri Eritem
Abstract
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) tekrarlayan ateş ve poliserozitle karakterize, en sık görülen ailesel, monogenik geçişli otoinflamatuar bir hastalıktır. Erizipel benzeri eritem AAA’nın tipik ancak nadir görülen bir deri bulgusudur. Alt ekstremitelerde, dizin alt kısmı, ayak sırtında ve ayak bileğinde yerleşim gösteren sıcak ve hassas eritematöz plaklarla karakterizedir. Özellikle AAA’nın başlangıç bulgusu olarak ortaya çıktığında erizipel olarak değerlendirilerek yanlış tanı konabilmektedir. Burada, AAA tanısı ile takipte olan ve kolşisin tedavisine uyum göstermeyen ve sonrasında AAA atağıyla birlikte erizipel benzeri eritemle başvuran 24 yaşında bir erkek hasta sunulmaktadır.
Keywords
References
- 1. Kucuk A, Gezer IA, Ucar R, et al. Familial Mediterranean Fever. Acta Medica (Hradec Kralove). 2014; 57:97-104.
- 2. Özlü SG, Ergüven M, Hamzah ÖY. Genotype and Phenotype correlations in children with Familial Mediterranean Fever. Turkish J Pediatr Dis. 2015; 3:171-5.
- 3. Barzilai A, Langevitz P, Goldberg I, et al. Erysipelas like erythema of familial Mediterranean fever: clinicopathologic correlation. J Am Acad Dermatol. 2000; 42:791-5.
- 4. Dilek N, Ukşal Ü. Çocuklarda otoinflamatuar hastalıkların deri bulguları. Turk J Dermatol 2014; 8:216-22.
- 5. Tunca M, Akar S, Onen F, et al. Turkish FMF study group; Familial Mediterranean fever (FMF) in Turkey: results of a nationwide multicenter study. Medicine (Baltimore). 2005; 84:1-11.
- 6. Bayram MT, Çankaya T, Bora E, et al. Risk factors for subclinical inflammation in children with familial Mediterranean fever. Rheumatol Int. 2015; 35:1393-8.
- 7. Halpern AV, Heymann WR. Bacterial Diseases. In: Bolognia JL, Jorizzo JL, Rapini RP,eds. Dermatology, 2nd edn. Spain: Mosby, 2008: 1082-3.
- 8. Strazzula L, Cotliar J, Fox LP, et al. Inpatient dermatology consultation aids diagnosis of cellulitis among hospitalized patients: a multi-institutional analysis. J Am Acad Dermatol. 2015; 73:70–5.
Details
Primary Language
English
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Case Report
Publication Date
March 17, 2017
Submission Date
March 17, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 44 Number: 1