Case Report

Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi

Volume: 44 Number: 4 December 5, 2017
  • Yaşar Tıraşçı
  • Cem Uysal *
  • Aydın Altınal
  • Mustafa Akın
  • Ubeydullah Durmaz
EN TR

Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi

Abstract

Hekimlik mesleğinin; hastalar arasında sosyal durum, dini inanç, siyasi görüş, milliyet, cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik durum farklılıkları gözetmeksizin icra edilmesi gerekmektedir. Ancak tutuklu/hükümlü muayenelerinde Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün (3’lü Protokol) yorumlanması ve uygulanmasına bağlı olarak çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmamızda kolluk kuvvetleri eşliğinde cezaevinden Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD’na muayeneye getirilen bir şahsın muayenesi esnasında kolluk kuvvetleri ile hekimler arasında 3’lü protokol nedeniyle yaşanan bir olay ele alınmış olup çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Keywords

References

  1. 1. (TTB) TTB. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hekimlik Meslek Etiği Kuralları. Türk KardiyolDern Arş – Arch Turk Soc Cardiol. 2009;37:46-50.
  2. 2. Adalet Bakanlığı. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü Ve Tutukluların Sevk Ve Nakilleri İle Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Protokol, 2017. Available at: www.cte.adalet.gov.tr/ menudekiler/mevzuat /protokol/P12.doc. Accessed 19. 08. 2011.
  3. 3. Sağlık Bakanlığı. Tutuklu ve Hükümlülerin Hastanelerde Muayene ve Tedavileri. 2011. Available at:http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-73510/h/ protokol.pdf. Accessed 05. 10. 2011.
  4. 4. Can İÖ. İstanbul Protokolü. 2010. Available at: http://www.izmirtabip.org.tr/L/TR/mid/396/hcid/5/hid/168/Istanbul_Protokolu.htm. Accessed 22. 12.2010.
  5. 5. Iacopino V, Ozkalipci O, Schlar C. TheIstanbul Protocol: international Standard sfor the effectiveinvestigation and documentation of tortureandilltreatment. Lancet. 1999;354:1117.
  6. 6. Yalvaç G. TC Anayasası. In: Yalvaç G, ed. TC Anayasası, TCK, CMK, CGTİK. Ankara: Adalet Yayınevi; 2010:38-39.
  7. 7. Türk Tabipleri Birliği. İstanbul Protokolü, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi İçin Kılavuz. İstanbul: Başak Matbaacılık Ltd. Şti; 2009.
  8. 8. Adalet Bakanlığı. Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Korunması Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun. 2003. Available at: https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5013.html. Accessed 03. 12., 2003.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Case Report

Authors

Yaşar Tıraşçı This is me

Mustafa Akın This is me

Publication Date

December 5, 2017

Submission Date

December 5, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 44 Number: 4

APA
Tıraşçı, Y., Uysal, C., Altınal, A., Akın, M., & Durmaz, U. (2017). Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal, 44(4), 405-409. https://doi.org/10.5798/dicletip.362512
AMA
1.Tıraşçı Y, Uysal C, Altınal A, Akın M, Durmaz U. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal. 2017;44(4):405-409. doi:10.5798/dicletip.362512
Chicago
Tıraşçı, Yaşar, Cem Uysal, Aydın Altınal, Mustafa Akın, and Ubeydullah Durmaz. 2017. “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü Ve Tutukluların Sevk Ve Nakilleri Ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal 44 (4): 405-9. https://doi.org/10.5798/dicletip.362512.
EndNote
Tıraşçı Y, Uysal C, Altınal A, Akın M, Durmaz U (December 1, 2017) Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal 44 4 405–409.
IEEE
[1]Y. Tıraşçı, C. Uysal, A. Altınal, M. Akın, and U. Durmaz, “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi”, Dicle Medical Journal, vol. 44, no. 4, pp. 405–409, Dec. 2017, doi: 10.5798/dicletip.362512.
ISNAD
Tıraşçı, Yaşar - Uysal, Cem - Altınal, Aydın - Akın, Mustafa - Durmaz, Ubeydullah. “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü Ve Tutukluların Sevk Ve Nakilleri Ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal 44/4 (December 1, 2017): 405-409. https://doi.org/10.5798/dicletip.362512.
JAMA
1.Tıraşçı Y, Uysal C, Altınal A, Akın M, Durmaz U. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal. 2017;44:405–409.
MLA
Tıraşçı, Yaşar, et al. “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü Ve Tutukluların Sevk Ve Nakilleri Ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal, vol. 44, no. 4, Dec. 2017, pp. 405-9, doi:10.5798/dicletip.362512.
Vancouver
1.Yaşar Tıraşçı, Cem Uysal, Aydın Altınal, Mustafa Akın, Ubeydullah Durmaz. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal. 2017 Dec. 1;44(4):405-9. doi:10.5798/dicletip.362512