Özofagus alkali yanıklarında antienflamatuar ajanların etkisi: Deneysel çalışma
Abstract
Amaç: Korozif özofagus yanıkları (KÖY) hastalarda striktür oranının %50‘nin üzerine çıktığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda rat özofagus alkali yanık modelinde antienflamatuar ajanların etkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Çalışmada vücut ağırlıkları 220–250 gr arasında değişen Wistar Albino türü 28 adet rat kullanıldı. Bütün gruplara korozif özofajitine benzer şekilde KÖY oluşturuldu. Rat'lar 12 saat aç bırakılarak kas içi ketamin HCL (90 mg/kg) ve xylazine (10mg/kg) ile genel anestezi sağlandı. Her grupta 7 rat olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Grup I’ deki rat'ların 1 cm özofagus segmenti lümen içi 1ml serum fizyolojik ile yıkandı. Grup II rat'lara KÖY oluşturulduktan sonra parenteral antibiyotik verildi. Grup III rat’lara KÖY oluşturulduktan sonra antibiyotik ve deksametazon, grup IV rat'lara ise prednizolon ve antibiyotik tedavisi verildi. Rat'ların tümü 21. günde sakrifiye edilerek abdominal özofagusları histopatolojik inceleme için çıkarıldı. Submukoza kollajen artışı, muskularis mukoza hasarı ve tunika muskularis hasarı histopatolojik olarak belirlendi.
Bulgular: Yapılan inceleme ile Grup I’ de hasar olmadığı görüldü. Grup I ile Grup II, III, IV karşılaştırıldığında Grup II, III ve IV’ de her üç parametrede hasar saptandı. Grup II, Grup III ile karşılaştırıldığında Grup III’ de hasar daha az saptandı. Grup II, Grup IV ile karşılaştırıldığında muskularis mukoza ve tunika muskularis hasarı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0.05).
Sonuç: Sonuç olarak prednizolon muskularis mukozaya kadar ilerleyen yeni kollojen sentezini azaltabilir ancak darlık oluşumunu azaltıcı etkisi deksametazona göre farklı değildir.
Anahtar kelimeler: Deksametazon, kollojen, korozif özofagus yanığı, prednizolon.
Keywords
References
- Koltuksuz U, Mutus HM, Kutlu R, et al. Effects of caffeic acid phenethyl ester and epidermal growth factor on the development
- of caustic esophageal stricture in rats. J Pediatr Surg 2001; 36:1504-1509.
- Ocakcı A, Kanter M, Cabuk M, Büyükbas S. Role of caffeic acid phenenthyl ester, an active component of propolis, against NAOH- induced esophageal burns in rats. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2006; 70:1731-1739.
- Adam JS, Brick HG. Pediatric caustic ingestion. Ann torhinolaryngol
- ; 91:656-658.
- Günel E, Cağlayan O, Canbilen A, Tosun M: Effect of antioxidant
- theraphy on collagen synthesis in corrosive esophageal burns. Pediatr Surg Int 2002; 18:24-27.
- Berthet B, Costanzo J, Arnaud C, et al. Influence of epidermal growth factor and interferon gamma on healing of esophageal burns in the rat. British J Surg 1994; 81:395-398.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
October 24, 2015
Submission Date
October 24, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 42 Number: 3