Research Article

Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı?

Volume: 46 Number: 4 December 15, 2019

Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı?

Abstract

Amaç: Akut kolesistit acil servis ve genel cerrahi polikliniklerinde sık tanı alan hastalıklardandır. İnflamasyon derecesi hastalığın morbidite ve mortalitesi üzerine etkilidir. Bu çalışmada inflamasyon derecesini ölçmede; nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi düzeyini klasik inflamasyon belirteçleriyle karşılaştırmak ve hangi değerlerin daha anlamlı olduğunu değerlendirmek istedik. Yöntemler: Kliniğimizde Haziran 2012 ve Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan kolesistektomi olguları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan olgular; patoloji sonuçlarına göre akut kolesistit olan olgular grup 1, akut kolesistit olmayan olgular ise grup 2 olarak ayrıldı. Çalışmada gruplar arası yatış süreleri, C-Reaktif Protein (CRP), lökosit değerleri, nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (PLO), kırmızı kan hücre dağılımı (RDW) ve ortalama trombosit hacmi düzeyleri (MPV) karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1 deki olguların hastanede yatış süresi grup 2 ye göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha uzundu (p<0.001). Gruplar arası MPV ve RDW değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0.128, p=0,707). Grup 1’de NLO, PLO, lökosit ve CRP değerleri grup 2 ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı ( hepsi; p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda, akut kolesistit tanısında RDW ve MPV değerlerini, inflamasyon belirteci olarak anlamlı bulmadık. Akut kolesistitte, inflamasyon derecesini saptamada; NLO ve PLO’ nın rutinde kullanılan tetkikler olan lökosit ve CRP değeri kadar anlamlı olduğu söylenebilir.

Keywords

References

  1. 1. Peery AF, Crockett SD, Barritt AS, et al. Burden of gastrointestinal, liver, and pancreatic diseases in the United States. Gastroenterology 2015; 149: 1731–41.

Details

Primary Language

English

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 15, 2019

Submission Date

May 15, 2019

Acceptance Date

September 23, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 46 Number: 4

APA
Gökçe, F. S., & Gökçe, A. H. (2019). Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı? Dicle Medical Journal, 46(4), 839-845. https://doi.org/10.5798/dicletip.661406
AMA
1.Gökçe FS, Gökçe AH. Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı? Dicle Medical Journal. 2019;46(4):839-845. doi:10.5798/dicletip.661406
Chicago
Gökçe, Feridun Suat, and Aylin Hande Gökçe. 2019. “Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit Ve Trombosit-Lenfosit Oranlarının C-Reaktif Protein Düzeyine Üstünlüğü Var Mı?”. Dicle Medical Journal 46 (4): 839-45. https://doi.org/10.5798/dicletip.661406.
EndNote
Gökçe FS, Gökçe AH (December 1, 2019) Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı? Dicle Medical Journal 46 4 839–845.
IEEE
[1]F. S. Gökçe and A. H. Gökçe, “Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı?”, Dicle Medical Journal, vol. 46, no. 4, pp. 839–845, Dec. 2019, doi: 10.5798/dicletip.661406.
ISNAD
Gökçe, Feridun Suat - Gökçe, Aylin Hande. “Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit Ve Trombosit-Lenfosit Oranlarının C-Reaktif Protein Düzeyine Üstünlüğü Var Mı?”. Dicle Medical Journal 46/4 (December 1, 2019): 839-845. https://doi.org/10.5798/dicletip.661406.
JAMA
1.Gökçe FS, Gökçe AH. Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı? Dicle Medical Journal. 2019;46:839–845.
MLA
Gökçe, Feridun Suat, and Aylin Hande Gökçe. “Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit Ve Trombosit-Lenfosit Oranlarının C-Reaktif Protein Düzeyine Üstünlüğü Var Mı?”. Dicle Medical Journal, vol. 46, no. 4, Dec. 2019, pp. 839-45, doi:10.5798/dicletip.661406.
Vancouver
1.Feridun Suat Gökçe, Aylin Hande Gökçe. Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı? Dicle Medical Journal. 2019 Dec. 1;46(4):839-45. doi:10.5798/dicletip.661406

Cited By