Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2020, , 340 - 346, 17.06.2020
https://doi.org/10.5798/dicletip.755733

Abstract

References

  • 1. Kerner W, Brückel J. Definition, classification and diagnosis of diabetes mellitus. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2014; 122: 384-6.
  • 2. Atkinson MA, Eisenbarth GS, Michels AW. Type 1 diabetes. Lancet 2014; 383: 69-82.
  • 3. Maahs DM, West NA, Lawrence JM, Mayer-Davis EJ. Epidemiology of type 1 diabetes. Endocrinol Metab Clin North Am 2010; 39: 481-97.
  • 4. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Withdrawn: Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas. Diabetes Research and Clinical practice 2019; 107843.
  • 5. EURODIAB Infection and Vaccinations as Risk Factors for Childhood Type 1 DM: Multicentre Case-Control Investigation. EURODIAB Substady 2 Study Group. Diabetologia 2000; 43: 47-53.
  • 6. Cotellessa M, Barbieri P, Mazzella M, et al. High incidence of childhood type 1 diabetes in Liguria, Italy, from 1989 to 1998. Diabetes Care 2003; 26: 1786-9.
  • 7. Chen YL, Huang YC, Qiao YC, et al. Climates on incidence of childhood type 1 diabetes mellitus in 72 countries. Scientific Reports 2017; 7: 1-17.
  • 8. Luopajarvi K, Savilahti E, Virtanen SM, et al. Enhanced levels of cow’s milk antibodies in infancy in children who develop type 1 diabetes later in childhood. Pediatr Diabetes 2008; 9: 434-41.
  • 9. Vaarala O, Ilonen J, Ruohtula T, et al. Removal of bovine insulin from cow’s milk formula and early initiation of beta-cell autoimmunity in the FINDIA pilot study. Arch Pediatr Adolesc Med 2012; 166: 1072-4710.
  • 10. Ollikainen P, Muuronen K. Determination of insulin-like growth factor-1 and bovine insulin in raw milk and its casein and whey fractions after microfiltration and ultrafiltration. Int Dairy J 2013; 28: 83-87.
  • 11. Rewers M, Ludvigsson J. Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet 2016; 387: 2340-8.
  • 12. Gül A. Tip 1 Diabetes Mellitus’lu çocuk ve adolesan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi (Uzmanlık Tezi). Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul 2006.
  • 13. Villagrán-García EF, Hurtado-López EF, Vásquez-Garibay EM, et al. Introduction of pasteurized/raw cow’s milk during the second semester of life as a risk factor of type 1 diabetes mellitus in school children and adolescents. Nutr Hosp 2015; 32: 634-7.
  • 14. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/12). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190227-5.htm
  • 15. Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/14). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190702-5.htm
  • 16. SPSS version 24 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA).
  • 17. Aranda P, Sanchez L, Perez MD, Ena JM, Calvo M. Insulin in bovine colostrum and milk: evolution throughout lactation and binding to caseins. J Dairy Sci 1991; 74: 4320-5.
  • 18. Malven PV, Head HH, Collier RJ, Buonomo FC. Periparturient changes in secretion and mammary uptake of insulin and in concentrations of insulin and insulin-like growth factors in milk of dairy cows. J Dairy Sci 1987; 70: 2254-65.
  • 19. Zagorski O, Maman A, Yaffe A, et al. Insulin in milk-a comparative study. International Journal of Animal Sciences 1998; 13: 241-4.
  • 20. Yıldız K.N., and Kurtoğlu S. Tip 1 Diyabet Tanısı Almış 0-5 Yaş Grubu Çocukların Anne Sütü Alımı ve Beslenme ile İlgili Etmenlerin Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 2014; 42: 116-24.
  • 21. IDF Diabetes Atlas (9th edition) (2019). https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/2019/IDF_Atlas_9th_Edition_2019.pdf

Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!

Year 2020, , 340 - 346, 17.06.2020
https://doi.org/10.5798/dicletip.755733

Abstract

Amaç: Erken çocukluk döneminde mide bariyerinin gelişmemesine bağlı olarak bağırsakların geçirgenliği artmaktadır. İnek sütü içindeki proteinler bağırsak bariyerini aşarak infanta geçmektedir. Bu proteinler antikor üretimini tetikleyerek pankreasta beta hücre yıkımına neden olmakta ve Tip 1 diyabetes mellitus oluşabilmektedir. Otoimmün hasarı tetikleyen etkenin insülin olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda bu araştırmada farklı tip inek sütlerindeki insülin düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı.
Yöntemler: İnek sütlerindeki insülin seviyelerinin belirlenmesi amacıyla 50 adet UHT, 50 adet pastörize, 50 adet devam sütü ve 10 adet organik devam sütü orijinal ambalajında olacak şekilde farklı süpermarketlerden toplandı. Herhangi bir işlem görmemiş ve çiğ olarak satılan 50 çiğ süt örneği ise 20 farklı mandıradan temin edildi.
Bulgular: UHT sütlerde ortalama insülin düzeyi 0,019±0,009 μg/L, pastörize sütlerde 0,076±0,126 μg/L, devam sütlerinde 0,380±0,327 μg/L, organik devam sütlerinde 1,130±0,130 μg/L ve çiğ sütlerde 0,801±0,528 μg/L olarak tespit edildi. İnsülin düzeyleri gruplar arasında istatiksel açıdan önemli bulundu (P<0,001). UHT ve pastörize sütlerdeki insülin miktarlarının devam sütü, çiğ süt ve organik devam sütlerinden daha düşük olduğu belirlendi (P<0,001). Devam sütlerindeki insülin miktarlarının çiğ süt ve organik devam sütlerindeki miktarlardan daha düşük (P<0,001), organik devam sütlerindeki insülin miktarlarının ise çiğ sütlerdeki miktarlardan daha fazla olduğu tespit edildi (p<0,029).
Sonuç: Bu araştırma sonuçları UHT ve pastörize süt örneklerindeki insülin düzeylerinin diğer süt tiplerine göre daha düşük olduğu ve bu sütlerin yaşamın ilk dönemlerindeki bebeklik çağında diğer süt tiplerinden daha güvenli olabileceğini göstermektedir.

References

  • 1. Kerner W, Brückel J. Definition, classification and diagnosis of diabetes mellitus. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2014; 122: 384-6.
  • 2. Atkinson MA, Eisenbarth GS, Michels AW. Type 1 diabetes. Lancet 2014; 383: 69-82.
  • 3. Maahs DM, West NA, Lawrence JM, Mayer-Davis EJ. Epidemiology of type 1 diabetes. Endocrinol Metab Clin North Am 2010; 39: 481-97.
  • 4. Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, et al. Withdrawn: Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas. Diabetes Research and Clinical practice 2019; 107843.
  • 5. EURODIAB Infection and Vaccinations as Risk Factors for Childhood Type 1 DM: Multicentre Case-Control Investigation. EURODIAB Substady 2 Study Group. Diabetologia 2000; 43: 47-53.
  • 6. Cotellessa M, Barbieri P, Mazzella M, et al. High incidence of childhood type 1 diabetes in Liguria, Italy, from 1989 to 1998. Diabetes Care 2003; 26: 1786-9.
  • 7. Chen YL, Huang YC, Qiao YC, et al. Climates on incidence of childhood type 1 diabetes mellitus in 72 countries. Scientific Reports 2017; 7: 1-17.
  • 8. Luopajarvi K, Savilahti E, Virtanen SM, et al. Enhanced levels of cow’s milk antibodies in infancy in children who develop type 1 diabetes later in childhood. Pediatr Diabetes 2008; 9: 434-41.
  • 9. Vaarala O, Ilonen J, Ruohtula T, et al. Removal of bovine insulin from cow’s milk formula and early initiation of beta-cell autoimmunity in the FINDIA pilot study. Arch Pediatr Adolesc Med 2012; 166: 1072-4710.
  • 10. Ollikainen P, Muuronen K. Determination of insulin-like growth factor-1 and bovine insulin in raw milk and its casein and whey fractions after microfiltration and ultrafiltration. Int Dairy J 2013; 28: 83-87.
  • 11. Rewers M, Ludvigsson J. Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet 2016; 387: 2340-8.
  • 12. Gül A. Tip 1 Diabetes Mellitus’lu çocuk ve adolesan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi (Uzmanlık Tezi). Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul 2006.
  • 13. Villagrán-García EF, Hurtado-López EF, Vásquez-Garibay EM, et al. Introduction of pasteurized/raw cow’s milk during the second semester of life as a risk factor of type 1 diabetes mellitus in school children and adolescents. Nutr Hosp 2015; 32: 634-7.
  • 14. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/12). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190227-5.htm
  • 15. Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/14). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190702-5.htm
  • 16. SPSS version 24 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA).
  • 17. Aranda P, Sanchez L, Perez MD, Ena JM, Calvo M. Insulin in bovine colostrum and milk: evolution throughout lactation and binding to caseins. J Dairy Sci 1991; 74: 4320-5.
  • 18. Malven PV, Head HH, Collier RJ, Buonomo FC. Periparturient changes in secretion and mammary uptake of insulin and in concentrations of insulin and insulin-like growth factors in milk of dairy cows. J Dairy Sci 1987; 70: 2254-65.
  • 19. Zagorski O, Maman A, Yaffe A, et al. Insulin in milk-a comparative study. International Journal of Animal Sciences 1998; 13: 241-4.
  • 20. Yıldız K.N., and Kurtoğlu S. Tip 1 Diyabet Tanısı Almış 0-5 Yaş Grubu Çocukların Anne Sütü Alımı ve Beslenme ile İlgili Etmenlerin Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 2014; 42: 116-24.
  • 21. IDF Diabetes Atlas (9th edition) (2019). https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/2019/IDF_Atlas_9th_Edition_2019.pdf
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Hüsnü Şahan Güran This is me

Zafer Pekkolay

Aydın Vural This is me

Publication Date June 17, 2020
Submission Date December 20, 2019
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Güran, H. Ş., Pekkolay, Z., & Vural, A. (2020). Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!. Dicle Tıp Dergisi, 47(2), 340-346. https://doi.org/10.5798/dicletip.755733
AMA Güran HŞ, Pekkolay Z, Vural A. Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!. diclemedj. June 2020;47(2):340-346. doi:10.5798/dicletip.755733
Chicago Güran, Hüsnü Şahan, Zafer Pekkolay, and Aydın Vural. “Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!”. Dicle Tıp Dergisi 47, no. 2 (June 2020): 340-46. https://doi.org/10.5798/dicletip.755733.
EndNote Güran HŞ, Pekkolay Z, Vural A (June 1, 2020) Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!. Dicle Tıp Dergisi 47 2 340–346.
IEEE H. Ş. Güran, Z. Pekkolay, and A. Vural, “Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!”, diclemedj, vol. 47, no. 2, pp. 340–346, 2020, doi: 10.5798/dicletip.755733.
ISNAD Güran, Hüsnü Şahan et al. “Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!”. Dicle Tıp Dergisi 47/2 (June 2020), 340-346. https://doi.org/10.5798/dicletip.755733.
JAMA Güran HŞ, Pekkolay Z, Vural A. Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!. diclemedj. 2020;47:340–346.
MLA Güran, Hüsnü Şahan et al. “Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!”. Dicle Tıp Dergisi, vol. 47, no. 2, 2020, pp. 340-6, doi:10.5798/dicletip.755733.
Vancouver Güran HŞ, Pekkolay Z, Vural A. Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir!. diclemedj. 2020;47(2):340-6.