Abstract
Amaç: Anti-tümör nekrozis faktör alfa (anti-TNF) alfa kullanan HBsAg pozitif hastalarda profilaksi önerilmektedir. HbsAg (-), anti-HBcIgG ( +/-) ve anti-HBsIgG (-)hastalarda ise hepatit B profilaksisi tartışmalıdır. Bu çalışmada anti-TNF alfa kullanan hastalarda HBV tarama oranı ve reaktivasyon sıklığının saptanması amaçlanmıştır.
Yönetmler: Çalışma tek merkezde retrospektif olarak yürütülmüştür. Farklı endikasyonlarla anti-TNF alfa kullanan hastalarda tedavi öncesi hepatit B göstergeleri (HBsAg, anti-HBcIgG, anti-HBs) ile viral yük tetkik sonuçları elektronik dosya kayıtlarından taranmıştır.
Bulgular: Farklı endikasyonlarla anti-TNF alfa kullanan 644 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu hastaların 410’u (%63,7) tedavi öncesinde hepatit B açısından taranmıştır. (410 hastanın 17’si HBsAg (+) (grup 1), 39’u HBsAg (-), anti-HBs(+) ve anti-HBcIgG (+) (grup 2), 15’i izole anti-HBcIgG (+) (grup 3), 339‘u viral göstergeleri negatif (grup 4) olarak saptanmıştır). Hastalar ortalama 28 ay süreyle takip edilmiştir. Grup 1 hastaların 13’ü (%76), grup 2 ve 3’deki hastaların ise 48’i (%88,9) reaktivasyon açısından takip edilmiştir. Grup 2 ve 3’deki hastaların hiçbirisinde takiplerinde HBV reaktivasyonu gelişmezken, grup 1 hastalarının birinde reaktivasyon gelişmiştir. Anti-TNF öncesinde tarama yapılmayan bir hastada da reaktivasyon tespit edilmiştir.
Sonuç: Anti-TNF alfa alan hastaların reaktivasyon açısından tarama ve takibinin doğru zamanda ve uygun testlerle yapılması ve hastaların yakın izlemi gerekmektedir.