Research Article
BibTex RIS Cite

Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri

Year 2021, Volume: 48 Issue: 3, 595 - 604, 01.09.2021
https://doi.org/10.5798/dicletip.988081

Abstract

Giriş: Arı sütünün amiloid beta1-42 enjekte edilerek Alzheimer modeli oluşturulan sıçanlarda, bilişsel işlevin azalmasına ve sinir hücresi inflamasyonuna karşı doza bağlı etkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Çalışmada, 35 adet 4 aylık 280-310 g ağırlığında Wistar-Albino erkek sıçan kullanıldı. Her grupta 7 sıçan olacak şekilde 5 grup oluşturuldu. Aβ1-42, hamilton mikroenjektörü ile hipokampüse çift taraflı 4µg/taraf enjekte edildi. Kontrol grubuna Aβ1-42 yerine, aynı miktarda serum fizyolojik enjekte edildi. Hipokampüs içine Aβ1-42 uygulamasından önceki 7 gün ve sonraki 10 günden sonra, arı sütü sıçan gruplarına sırasıyla 30 mg/kg, 100 mg/kg, 300 mg/kg mide sondası ile uygulandı. Bu uygulamalar bittikten sonra iki gün sürecek olan Pasif Sakınma testi, sonra beş gün sürecek olan Morris Su Tankı deneyleri uygulandı. Hipokampüs dokularında TNF-α ve IL-1β düzeyleri ölçüldü. İmmünohistokimyasal incelemelerde GFAP ve Iba1 boyanma şiddeti ve yaygınlığı, ayrıca astroglia ve mikroglia hücrelerinin aktive olmuş morfolojiye sahip olup olmamaları esas alındı.
Bulgular: Gruplar karşılaştırıldığında, pasif sakınma testi ve morris su tankı testleri uygulanan sıçanlarda Aβ1-42 uygulamasıyla öğrenme ve hafızada gerileme oluştu. Arı sütü 30 mg/kg, 100 mg/kg ve 300 mg/kg uygulamasında öğrenme ve hafızada oluşan gerilemenin geri dönüşünde istatistiksel anlamlılık elde edilemedi. Alzheimer hastalığı grubunda gözlenen astrosit ve mikroglia aktivite artışının, 30 mg/kg grubu hariç diğer tedavi gruplarında baskılandığı görüldü. Hipokampüste TNF-α ve IL-1β düzeylerinin, Aβ1-42 uygulaması ile arttığı görüldü ve tedavi gruplarında arı sütü 30 mg/kg grubu hariç diğer iki grupta (100 ve 300 mg/kg) bu artışın baskılandığını tespit edildi.
Sonuç: Alzheimer modellememizdeki bulgularımıza göre arı sütü uygulaması sonucu, oluşan astoglial ve mikroglial aktivite ve inflamasyon yapıcı sitokin artışının baskılandığı görülmüştür.

References

  • 1. Javier Olivera-Pueyo CP-V. Dietary supplements for cognitive impairment IntroductIon: the MedIterranean dIet: Myth or realIty? Actas Esp Psiquiatr. 2017; 45: 37–47.
  • 2. Rabbito A, Dulewicz M, Kulczyńska-Przybik A, Mroczko B. Biochemical Markers in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2020; 21: 1989.
Year 2021, Volume: 48 Issue: 3, 595 - 604, 01.09.2021
https://doi.org/10.5798/dicletip.988081

Abstract

References

  • 1. Javier Olivera-Pueyo CP-V. Dietary supplements for cognitive impairment IntroductIon: the MedIterranean dIet: Myth or realIty? Actas Esp Psiquiatr. 2017; 45: 37–47.
  • 2. Rabbito A, Dulewicz M, Kulczyńska-Przybik A, Mroczko B. Biochemical Markers in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2020; 21: 1989.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Songül Benzigül This is me

Saliha Ayşenur Çam

Fatma Uysal

Seyfullah Oktay Arslan This is me

Hayriye Tatlı Doğan This is me

Publication Date September 1, 2021
Submission Date June 2, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 48 Issue: 3

Cite

APA Benzigül, S., Çam, S. A., Uysal, F., Arslan, S. O., et al. (2021). Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri. Dicle Tıp Dergisi, 48(3), 595-604. https://doi.org/10.5798/dicletip.988081
AMA Benzigül S, Çam SA, Uysal F, Arslan SO, Tatlı Doğan H. Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri. diclemedj. September 2021;48(3):595-604. doi:10.5798/dicletip.988081
Chicago Benzigül, Songül, Saliha Ayşenur Çam, Fatma Uysal, Seyfullah Oktay Arslan, and Hayriye Tatlı Doğan. “Arı Sütünün Amiloid Beta Ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri”. Dicle Tıp Dergisi 48, no. 3 (September 2021): 595-604. https://doi.org/10.5798/dicletip.988081.
EndNote Benzigül S, Çam SA, Uysal F, Arslan SO, Tatlı Doğan H (September 1, 2021) Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri. Dicle Tıp Dergisi 48 3 595–604.
IEEE S. Benzigül, S. A. Çam, F. Uysal, S. O. Arslan, and H. Tatlı Doğan, “Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri”, diclemedj, vol. 48, no. 3, pp. 595–604, 2021, doi: 10.5798/dicletip.988081.
ISNAD Benzigül, Songül et al. “Arı Sütünün Amiloid Beta Ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri”. Dicle Tıp Dergisi 48/3 (September 2021), 595-604. https://doi.org/10.5798/dicletip.988081.
JAMA Benzigül S, Çam SA, Uysal F, Arslan SO, Tatlı Doğan H. Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri. diclemedj. 2021;48:595–604.
MLA Benzigül, Songül et al. “Arı Sütünün Amiloid Beta Ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri”. Dicle Tıp Dergisi, vol. 48, no. 3, 2021, pp. 595-04, doi:10.5798/dicletip.988081.
Vancouver Benzigül S, Çam SA, Uysal F, Arslan SO, Tatlı Doğan H. Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri. diclemedj. 2021;48(3):595-604.