TR
EN
Ekolojik Farkındalık Oluşturmada Yazınsal Söylemin Gücü: Robert Russell Sassor’un First Light Öyküsü
Öz
İklim değişikliğine ilişkin çalışmaları bilimsel araştırmaların ötesine taşıma ve toplumda konuya ilişkin farkındalık yaratma ihtiyacı artarken, iklim değişikliğine ilişkin söylemleri kamuoyunun bilgisine sunacak mekanizmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Doğanın giderek insanın elinde kaybolmaya başladığı son günlerde, doğayla ve doğal kaynaklarla iletişim kurmanın yeni bir yolunu geliştirmek zorunlu hale geldi. Sassor’un ifade ettiği gibi sanat, tek yönlü bir iletişim aracı olmanın ötesinde, insanların çevre bilincini şekillendirmenin en etkili yollarından biridir. İnsanların bunu kısa öyküler yoluyla deneyimlemelerini sağlamak mümkündür. Kısa öyküler bir oturuşta okunabilecek yazınsal söylemler olduğundan postmodern dünyanın koşuşturmacası içindeki insanlar için daha uygun bir türdür. Bu çalışmada, Robert Russel Sassor’un First Light adlı kısa öyküsü söylem odaklı bir yaklaşımla çözümlenmiştir. Söylemde, ‘ölüm/intihar, pişmanlık, geçmişe duyulan özlem, doğa, cinsel kimlik bozulması ve yalnızlık’ gibi motifler etrafında eşdizimlenmiş sözcüklerden hareketle, Sassor’un, ekolojik dengenin bozulması yanı sıra bireyde cinsiyet kimliğinin değişmesine ilişkin kaygılarının ön plana çıktığı gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Adorno, T.W. & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği: Felsefi Fragmanlar, Çev. Nihat Ülner ve Elif Öztarhan Karadoğan, Kabalcı Yayınevi, İstanbul, 31.
- Alaimo, S. (2008). “Trans-corporeal Feminism and the Ethical Space of Nature”, Material Feminism, Ed. Alaimo S, and Susan Hekman, Indiana University Press, USA, 237-264.
- Bedford, A. (2020). “Transecology—(re)claiming the natural, belonging, intimacy, and impurity.” In D. Vakoch, “Transecology: Transgender Perspectives on Environment and Nature”, Introduction 1-16.
- Bulut, F. (2018). “Metinlearasılık Kavramının Kuramsal Çerçevesi”, Edebi Eleştiri Dergisi, 211-219.
- Capra, F. (1992). Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası, Çev. M. Armağan, İnsan Yayınları, İstanbul.
- Coffey, R. (2021, March 8). “Joni Mitchell. When Joni Mitchell Sang About Stardust, She May Have Been Right About The Origins Of Life On Earth. In 15 Facts.” Forbes. https://www.forbes.com/sites/rebeccacoffey/2021/03/08/15-facts-showing-that-when-joni-mitchell-sang-about-star-dust-she-may-have-been-right-about-the-origins-of-life-on-earth/ Access time: 03. 02. 2024.
- Engels, F. (2002). Doğanın Diyalektiği. Sol Yayınları, İstanbul.
- Garrad, G. (2004). Ecocriticism, Taylor & Francis e-Library.
Details
Primary Language
English
Subjects
Discourse and Pragmatics
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 21, 2024
Submission Date
May 23, 2024
Acceptance Date
October 9, 2024
Published in Issue
Year 1970 Number: 30