Research Article

Şiir, Varlık ve Yazı: Adonis Poetkası ve Kaynaklarına Dair Bir İnceleme

Number: 32 October 21, 2025
TR EN

Şiir, Varlık ve Yazı: Adonis Poetkası ve Kaynaklarına Dair Bir İnceleme

Öz

Bu çalışma, Adonis poetikasının 1960’lı yıllardan itibaren Heidegger felsefesi ve “Tel Quel” dergisi ile simgeleşen Fransız düşüncesi etkisiyle nasıl şekillendiği ve dönüştüğüne odaklanmaktadır. Bu bağlamda çalışma, öncelikle şiirsel düşünceyi Batılı mutlak merkez düşüncesinin karşısında konumlayan Heidegger’in varlık felsefesi ile “söz merkezciliği” yapısöküme uğratmak için yazı kavramına başvuran Fransız düşüncesini Adonis poetikasını etkilediği hususlardan hareketle incelemeyi hedeflemektedir. Ardından Adonis’in bugün bilinen anlamda poetikasının bu iki düşünce biçiminden hareketle nasıl şekillendiğini göstermeye çalışmaktadır. Dolayısıyla Arap eleştiri geleneği içinde “anlaşılması zor” olarak nitelenen ve nasıl bir düşünsel yapı üzerine kurulduğu ciddi bir tartışma konusu olan Adonis poetikasının mümkün sınırlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Adonis’in “yeni yazı” poetikasının, Fransız düşüncesinde önemli bir yere sahip olan yazı kavramının bir çeşit yeniden yorumlanması olduğunu; ve Adonis poetikasının şiiri merkez düşüncesine karşı yeni bir düşünce biçimi olarak kurgulamasının, Heidegger’in şiirsel düşünce vurgusu ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ardından Adonis poetikasının bu iki düşünce biçiminin basit bir tekrarı olmadığını, Adonis’in bu iki düşünce biçimini kendi poetikasına uyarlamasının çağının kültürel ve düşünsel problemleri ile ilgili olduğunu ve bu problemler doğrultusunda adı geçen iki düşünce biçiminden ayrıldığı noktaları göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Barthes, R. (1999). Writing Degree Zero (A. Lavers ve C. Smith, Çev.). Boston: Beacon Press.
  2. Blanchot, M. (1993). Yazınsal Uzam (S.Ö. Kasar, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  3. Bottéro, J. (2015). Kültürümüzün Şafağı Babil (A. Berktay, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  4. Bottéro, J. ve Kramer, S. N. (2017). Mezopotamya Mitolojisi (A. Tümertekin, Çev.). İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. Bourg, J. (2017). From Revolution to Ethics: May 1968 and Contemporary French Thought. Montreal: McGill’s-Queen’s University Press.
  6. Culler, J. (1982). Deconstruction: Theory and Criticism After Structuralism. New York: Cornell University Press.
  7. Delacampagne, C. (2010). 20. Yüzyıl Felsefe Tarihi (D. Çetinkasap, Çev.). İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.
  8. Descartes, R. (2006). Discourse on the Method, (I. Maclean, Çev.). New York: Oxford University Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Arabic Language, Literature and Culture , Literary Theory

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 21, 2025

Submission Date

November 11, 2024

Acceptance Date

June 21, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 32

APA
Kırtay, H. (2025). Şiir, Varlık ve Yazı: Adonis Poetkası ve Kaynaklarına Dair Bir İnceleme. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, 32, 51-70. https://doi.org/10.30767/diledeara.1582774

Journal of Language and Literature Studies is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).