TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER

Volume: 15 Number: 1 January 1, 2014
  • Mehmet İsmail Yağcı
  • Ceren Özkan
EN TR

TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER

Abstract

Değişen dünya koşullarında, işletme bölümlerinin öğrencilerini rekabetçi küresel pazarlarda etkili olabilecek şekilde eğitmesi gerekmektedir. Bu nedenle uluslararası pazarlama dersi, işletme müfredatı içinde önemli bir role sahip olmaktadır. Öğrencilere uluslararası anlayışın kazandırıldığı bu dersin Türkiye’deki durumuna dair çok şey bilinmemektedir. Bu çalışmada, Türkiye’deki uluslararası pazarlama dersinin müfredat içerisindeki yeri ve önemi, öğretim üyelerinin tespit ettikleri sorunlar ve çözüm önerileri incelenmektedir. Bu çalışma, Türkçe alanyazında bu konuda yapılmış bir çalışma olmaması nedeniyle keşifsel bir araştırma niteliği taşımaktadır. Uluslararası pazarlama dersi veren 50 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada dersin seçmeli ya da zorunlu olma durumu, ders konularının önem düzeyi, en sık kullanılan öğretim yöntemleri ve ders materyalleri, bölümün derse yaklaşımı ve öğrencilerin dersten elde ettikleri kazanımlar betimlenmektedir.

Keywords

References

  1. ANDRUS, D.M., LAUGHLIN, J., NORVELL, W. (1995). Internationalizing the marketing curriculum: a profile of the international marketing course. Marketing Education Review, 5 (2), 9-18. ss.
  2. CRITTENDEN, W.L. VE WILSON, E.J. (2006). Content, pedagogy, and learning outcomes in the international marketing course. Journal of Teaching in International Business, 17 (1-2), 81-101. ss.
  3. CURRAN-KELLY, C. (2005). Stranger in a strange land: using international student experiences to teach adaptation in global marketing. Marketing Education Review, 15 (2), 55-58. ss.
  4. DAVIS, R., MISRA, S., AUKEN, S. (2002). A gap analysis approach to marketing curriculum assessment: a study of skills and knowledge. Journal of Marketing Education, 24, 218-224. ss.
  5. GEGEZ, E., HOLLENSEN, S., VENABLE, B. T. (2010). Strengthening the impact and value of international marketing curriculum outcomes: A comparative study of Turkish and Europen business students perceptions of coursework and careers. Academy of Marketing Studies Journal, 14 (1), 11-26. ss.
  6. GÖKSEL, A., BARAK, O. (2007). ABD ve Türk üniversitelerindeki işletme eğitim yapılarının karşılaştırılması ve işletme eğitiminde yeni yönelimlerin incelenmesi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (3), 147-180. ss.
  7. FUGATE, D.L., JEFFERSON, R.W. (2001). International perspective: preparing for globalization - do we need structural change for our academic programs. Journal of Education for Business, 76 (3), 160-166. ss.
  8. FURUHASHI, Y.H., EVARTS, H.F. (1967). Educating men for international marketing. Journal of Marketing, 31 (1), 51-55. ss.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet İsmail Yağcı This is me

Ceren Özkan This is me

Publication Date

January 1, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 15 Number: 1

APA
Yağcı, M. İ., & Özkan, C. (2014). TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 15(1), 31-43. https://izlik.org/JA29SF75FU
AMA
1.Yağcı Mİ, Özkan C. TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2014;15(1):31-43. https://izlik.org/JA29SF75FU
Chicago
Yağcı, Mehmet İsmail, and Ceren Özkan. 2014. “TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 15 (1): 31-43. https://izlik.org/JA29SF75FU.
EndNote
Yağcı Mİ, Özkan C (January 1, 2014) TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER. Doğuş Üniversitesi Dergisi 15 1 31–43.
IEEE
[1]M. İ. Yağcı and C. Özkan, “TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol. 15, no. 1, pp. 31–43, Jan. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29SF75FU
ISNAD
Yağcı, Mehmet İsmail - Özkan, Ceren. “TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 15/1 (January 1, 2014): 31-43. https://izlik.org/JA29SF75FU.
JAMA
1.Yağcı Mİ, Özkan C. TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2014;15:31–43.
MLA
Yağcı, Mehmet İsmail, and Ceren Özkan. “TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER”. Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol. 15, no. 1, Jan. 2014, pp. 31-43, https://izlik.org/JA29SF75FU.
Vancouver
1.Mehmet İsmail Yağcı, Ceren Özkan. TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME PROGRAMLARINDA ULUSLARARASI PAZARLAMA DERSİ: SORUNLAR VE ÖNERİLER. Doğuş Üniversitesi Dergisi [Internet]. 2014 Jan. 1;15(1):31-43. Available from: https://izlik.org/JA29SF75FU