Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar

Volume: 20 Number: 2 July 1, 2019
  • Göknur Arzu Akyüz
TR EN

Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar

Abstract

Üç boyutlu baskı, yakın dönemde karşılaşılan ve henüz çok farklı uygulama alanları açısından olgunlaşma sürecinde olan en önemli teknolojik gelişmelerden biridir. Maliyet-etkin bir hale gelmesi ve özümsenmesi halen devam etmekte olan bu teknolojinin, Tedarik Zinciri Yönetimi üzerinde devrim niteliğinde değişiklikler yapması beklenmektedir. Bu teknolojinin tüm tedarik zinciri süreçlerini ve stratejik yapılandırılmasını etkileyeceği, çeşitli maliyet unsurlarının tamamen değişmesine sebep olacağı ve yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına neden olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada, üç boyutlu baskı teknolojisinin tedarik zinciri yönetiminin çeşitli boyutları üzerindeki potansiyel etkileri incelenmiş ve uygulamanın sunduğu fırsat ve zorluklar araştırılmıştır. Çalışma, konunun halen gerek uygulama, gerekse araştırmacılar açısından önemli bir araştırma alanı olduğunu ortaya koymaktadır.

Keywords

References

  1. Achillas, C.; Aidonis, D.; Lakovou, E., Thymianidis, M. ve Tzetsiz, D. (2015). A methodological framework for the inclusion of modern additive manufacturing into the production portfolio of a focused factory. Journal of Manufacturing Systems, 37(1), 328-339. Part:1.
  2. Ahluwia, S. ve Mahto, R.V. (2018). Additive manufacturing based innovation, small firms, customer involvement and crowd-funding: from co-creation to co- financing. Translational Materials Research, 5 (2), 1-7.
  3. Barz, A.; Buer, T. ve Haasis, H.D. (2016). A study on the effects of additive manufacturing on the structure of supply networks. IFAC- PapersOnLine, 49 (2), 72-77.
  4. Bogers, M.; Hadar, R. ve Bilberg, A. (2016). Additive manufacturing for consumercentric business models: Implications for supply chains in consumer goods manufacturing. Technological Forecasting and Social Change, 102, 225- 239.
  5. BSR (2015). 3-D Printing Sustainability Opportunities and Challenges. BSR Report. 25 Haziran 2016 tarihinde https://www.bsr.org/reports/BSR-Report-3D- Printing-Sustainability-Opportunities-Challenges-2015.pdf adresinden erişildi.
  6. Caputo, A., Marzi, G. ve Pellegrini, M.M. (2016) The Internet of Things in manufacturing innovation processes: Development and application of a conceptual framework. Business Process Management Journal, 22 (2), 383-402.
  7. Chen, Z. (2016). Research on the Impact of 3D printing on the international supply chain. Advances in Materials Science and Engineering, Article Number: 4173873.
  8. Chondrocoukis, G., Nassopoulos, V. ve Marcoulaki, E. (2013). The impact of collaborative forecasting in the supply chain management of high technology products. International Journal of Production Research, 8 (3), 515-528.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Göknur Arzu Akyüz This is me

Publication Date

July 1, 2019

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 20 Number: 2

APA
Akyüz, G. A. (2019). Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 20(2), 119-134. https://izlik.org/JA95TB58ZX
AMA
1.Akyüz GA. Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2019;20(2):119-134. https://izlik.org/JA95TB58ZX
Chicago
Akyüz, Göknur Arzu. 2019. “Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar Ve Zorluklar”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 20 (2): 119-34. https://izlik.org/JA95TB58ZX.
EndNote
Akyüz GA (July 1, 2019) Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar. Doğuş Üniversitesi Dergisi 20 2 119–134.
IEEE
[1]G. A. Akyüz, “Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol. 20, no. 2, pp. 119–134, July 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95TB58ZX
ISNAD
Akyüz, Göknur Arzu. “Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar Ve Zorluklar”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 20/2 (July 1, 2019): 119-134. https://izlik.org/JA95TB58ZX.
JAMA
1.Akyüz GA. Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2019;20:119–134.
MLA
Akyüz, Göknur Arzu. “Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar Ve Zorluklar”. Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol. 20, no. 2, July 2019, pp. 119-34, https://izlik.org/JA95TB58ZX.
Vancouver
1.Göknur Arzu Akyüz. Tedarik Zinciri Yönetiminde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi: Potansiyel Etkiler, Fırsatlar ve Zorluklar. Doğuş Üniversitesi Dergisi [Internet]. 2019 Jul. 1;20(2):119-34. Available from: https://izlik.org/JA95TB58ZX