Research Article

OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU

Volume: 2 Number: 1 August 20, 2024

OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU

Abstract

Ülkelerin gelişmesinde suç istatistikleri kritik önem taşımaktadır. Ülkelerin refahı ve gelişmişlik düzeyini arttırmak için bu istatistiklerin değerlendirilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, OECD ülkelerinin suç istatistiklerini değerlendirmek, Türkiye’nin genel durumunu OECD ülkeleri ile karşılaştırmak ve ülkeleri suç istatistiklerine göre kümelemektir. Çalışmada ilk olarak Türkiye ve diğer OECD ülkelerinin suç istatistikleri grafiklenerek karşılaştırılmıştır. Grafiklerin karşılaştırılmasından sonra ülkeler kümeleme analizine tabi tutulmuş ve K-ortalamalar yöntemi ile kümeleme analizi yapılmıştır. Grafiklerle Türkiye ve diğer OECD ülkelerin suç istatistiklerinin karakteri belirlenmiştir. İstatistikler, yaşa göre, cinsiyete göre ve suç türüne göre benzer dağılım göstermiştir. Kümeleme analizi sonuçlarına göre OECD ülkeleri suç istatistikleri bakımından iki kümede kümelenmiştir.

Keywords

Thanks

Makalemi okuyup değerlendirdiğiniz için çok teşekkürler. Saygılarımla.

References

  1. Artuk M. E. & Gökcen A. & Alşahin M. E. & Çakır K. (2018). Ceza Hukuku Genel Hükümler, 15. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara.
  2. Aslan, A. (2008), “Türkiye’de Suç Oranları Sürekliliğinin Analizi”, Munich Personal RePEch Archive (MPRA), No. 10610, çevrimiçi http://mpra.ub.uni-muenchen.de/10610/ (Erişim tarihi 20.05.2024).
  3. Bayram, N. ve Aytaç, M. (2004) “Suç Türlerinin Karar Ağaçları İle İncelenmesi: Bursa Örneği”, 4. İstatistik Günleri Sempozyumu, İzmir 20–21 Mayıs 2004.
  4. Bayram, N., Güneş, İ., Yıldız S., (2005) “Kentte İşlenen İş Yeri Suçlarında Çocuk Suçlularının Oranı Ve Yaş Faktörünün Suç İşleme Eğilimindeki Rolü”, Uluslararası İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı, İstanbul 9 – 11 Haziran 2005.
  5. Cömertler, N. ve Kar, M. (2007) “Türkiye’de Suç Oranının Sosyo-ekonomik Belirleyicileri: Yatay Kesit Analizi”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 62/2, 37–57.
  6. Emsen, Ö. S. ve Değer, M. K. (2004) “Turizm Üzerine Terörizmin Etkileri: 1984– 2001 Türkiye Deneyimi”, Akdeniz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4/7, 67–83.
  7. Dağ, Halil, (2002), “Suçla Mücadelede Suç Analizlerinin Yeri Ve Önemi”, Polis Dergisi, 8/30, 39-40.
  8. Demirbaş Timur, (2001), Kriminoloji, 5. Baskı, Seçkin Yayınevi, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Econometric and Statistical Methods

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

August 20, 2024

Publication Date

August 20, 2024

Submission Date

June 4, 2024

Acceptance Date

August 6, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 2 Number: 1

APA
Gulcemal, M. E. (2024). OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU. İktisadi Araştırmalar Dergisi, 2(1), 1-10. https://izlik.org/JA85MS99RJ
AMA
1.Gulcemal ME. OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU. İktisadi Araştırmalar Dergisi. 2024;2(1):1-10. https://izlik.org/JA85MS99RJ
Chicago
Gulcemal, Merve Esra. 2024. “OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU”. İktisadi Araştırmalar Dergisi 2 (1): 1-10. https://izlik.org/JA85MS99RJ.
EndNote
Gulcemal ME (August 1, 2024) OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU. İktisadi Araştırmalar Dergisi 2 1 1–10.
IEEE
[1]M. E. Gulcemal, “OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU”, İktisadi Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 1–10, Aug. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85MS99RJ
ISNAD
Gulcemal, Merve Esra. “OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU”. İktisadi Araştırmalar Dergisi 2/1 (August 1, 2024): 1-10. https://izlik.org/JA85MS99RJ.
JAMA
1.Gulcemal ME. OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU. İktisadi Araştırmalar Dergisi. 2024;2:1–10.
MLA
Gulcemal, Merve Esra. “OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU”. İktisadi Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 1, Aug. 2024, pp. 1-10, https://izlik.org/JA85MS99RJ.
Vancouver
1.Merve Esra Gulcemal. OECD ÜLKELERİNİN SUÇ İSTATİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMU. İktisadi Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2024 Aug. 1;2(1):1-10. Available from: https://izlik.org/JA85MS99RJ