In the social sciences, emotions are increasingly important in explaining actions. Although emotions are limited to the individual domain, they need to be interpreted on a collective basis in terms of their formation and consequences. Collectively constructed emotions determine the individual's action. This collectivity is at the root of the fear of the unknown, one of the most powerful emotions in the modern world. With the increasing global migration movements, “foreigners” have become the subject of collective fear. Xenophobia, which expresses hostility towards foreigners based on fear, determines the content and limits of the relationship that the individual establishes with the other in his/her world of understanding, interpretation, and action. The existence of a constantly produced fear and this emotion-based hatred and violence necessitates that these emotions be handled in a collective framework rather than subjective experiences. The main purpose of this study is to discuss xenophobia as a collective emotion in the construction of migrant as “The Other”. The collective character of xenophobia is formed on two grounds: The first one is the collective emotion created by group belonging. The individual constructs “We” and “The Other” by defining the group of belonging and the boundaries of this group, and the feelings he/she develops against the Other in the context of group privileges are a result of this collective belonging. The function of xenophobia to provide political control of the masses constitutes its second collective aspect. In today's society of fear, the field of political power is created by the control of foreigners who are constructed as a threat, and when the political function of the media is included in this process, xenophobia is built through a perception that affects the masses.
Sosyal bilimlerde duygular, eylemlilikleri açıklamada gittikçe artan bir öneme sahiptir. Duygular, bireysel alanla kısıtlansa da, oluşumları ve sonuçları bakımından kolektif bir zeminde yorumlanmaya ihtiyaç duyar. Kolektif olarak inşa edilen duygular, bireyin eylem biçimini belirler. Modern dünyanın en güçlü duygulardan biri olan bilinmeze karşı duyulan korkunun kaynağında bu kolektiflik bulunur. Dünyada artan göç hareketleriyle birlikte “yabancılar” kolektif korkunun öznesi olmuştur. Korku duygusu temelinde oluşan yabancı düşmanlığını ifade eden Zenofobi, bireyin anlama, yorumlama ve eylem dünyasında ötekiyle kurduğu ilişkinin içeriğini ve sınırlarını belirler. Sürekli üretilen bir korkunun ve bu duygu kaynaklı nefret ve şiddetin varlığı, bu duyguların, öznel deneyimlerden ziyade kolektif bir çerçevede ele alınmasını gerekli kılar. Bu çalışmanın temel amacı, zenofobiyi öteki göçmenin inşasında kolektif bir duygu olarak ele alıp tartışmaktır. Zenofobinin kolektif karakteri iki temelde oluşur: Bunlardan ilki grup aidiyetinin yarattığı kolektif duygudur. Birey, aidiyet grubunu ve bu grubun sınırlarını tanımlayarak “Biz” ve “Ötekini” inşa eder ve sahip olduğu grup ayrıcalıkları bağlamında Ötekine karşı geliştirdiği duygular, bu kolektif aidiyetin bir sonucudur. Zenofobinin kitlelerin politik kontrolünü sağlama işlevi ise onun diğer kolektif yönünü oluşturur. Günümüzün korku toplumlarında, politik güç alanı, bir tehdit olarak inşa edilen yabancıların kontrolüyle oluşturulur, medyanın politik işlevi de bu sürece katıldığında, zenofobi, kitlelere aktarılan bir algı üzerinden inşa edilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | January 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.