Research Article

THE AXIOMS OF THE FUTURE OF THE ISLAMIC FINANCIAL SYSTEM

Number: 49 July 28, 2016
  • İsmail Çelik
TR EN

İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI

Abstract

Finansal araçlar arasında tamamlayıcı bir eleman olan İslâmî finansın amacı, finans pazarlarında daha katılımcı, adaletli ve paylaştırıcı görünümüyle yatırım yapmak isteyen özel ve tüzel kişileri motive ederek ekonomik yapı içerisinde finansal kaynaklara ulaşımı kolaylaştırarak sistemde kalıcı maddi ve manevi refah seviyesini oluşturmaktır. Kendine has ve alternatif bir finansal metot olan İslâmî finansta, din kurallarına bağlılık, yasal ve yapısal anlamda mecburidir. Bu noktada, son dönemlerdeki gelişmeler, İslami finansın İslam ekonomisi aksiyomlarından uzaklaşarak kapitalist sisteme doğru kaydığını göstermektedir. İslami finansın bu hızlı gelişme sürecinde, kurucu nitelikteki temellerine yoğunlaşması gereken araştırmalar ihmal edilmiştir. Buna rağmen, bu yeni anlayışın ahlâkî sistemini meydana getiren temel özellikteki aksiyomlar yerleştirilmeden, İslâmî finans özelinde kuvvetli bir finansal sisteme sahip olmak olası gözükmemektedir. Bu çalışmanın amacı, uygulamadan daha çok, açıklayıcı ve alternatif bir söylemi olan İslam finansın temel aksiyomlarının ortaya konulmasıdır.

Keywords

References

  1. AHMAD, K., (20039. “The Challenge of Global Capitalism,” in J. H. Dunning (ed.), Making Globalization Good: The Moral Challenges of Global Capitalism. Oxford: Oxford University Press.
  2. AHMED, Adel, (2010). “Global Financial Crisis: An Islamic Finance Perspective”, International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management, Vol. 3 No. 4.
  3. AKIN, Cihangir, (1986). Faizsiz Bankacılık ve Kalkınma, Kayıhan yayınları, İstanbul.
  4. ALTAŞ, Gökben, (2008). İslâmî Finans Sistemi, Sermaye Piyasasında Gündem Raporu, S. 69, Mayıs.
  5. BADILLI, Abdulkadir, (20119. Risale-i Nur’un Kudsi Kaynakları, Envar Neşriyat, İstanbul.
  6. BAKIR, Muhammed, (2004). Peygamber (s.a.a.)’in Gönderiliş Felsefesi, İntizar Üç Aylık İnanç ve Düşünce Dergisi , Cilt1, Sayı1.
  7. BATTAL, Ahmet, (2009). Katılım Bankalarında Kırmızı Çizgiler Kalkıyor mu? Kalkmalı mı?, Aktif Bankacılık ve Finans Dergisi, Yıl 12, sayı 62, Kasım- Aralık.
  8. CHAPRA, M. U., (2000). The Future of Economics: An Islamic Perspective.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

İsmail Çelik This is me
Türkiye

Publication Date

July 28, 2016

Submission Date

December 30, 2016

Acceptance Date

July 16, 2016

Published in Issue

Year 2016 Number: 49

APA
Çelik, İ. (2016). İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 49, 159-182. https://izlik.org/JA53DM78TG
AMA
1.Çelik İ. İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;(49):159-182. https://izlik.org/JA53DM78TG
Chicago
Çelik, İsmail. 2016. “İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 49: 159-82. https://izlik.org/JA53DM78TG.
EndNote
Çelik İ (July 1, 2016) İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 49 159–182.
IEEE
[1]İ. Çelik, “İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 49, pp. 159–182, July 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53DM78TG
ISNAD
Çelik, İsmail. “İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 49 (July 1, 2016): 159-182. https://izlik.org/JA53DM78TG.
JAMA
1.Çelik İ. İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;:159–182.
MLA
Çelik, İsmail. “İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 49, July 2016, pp. 159-82, https://izlik.org/JA53DM78TG.
Vancouver
1.İsmail Çelik. İSLÂM FİNANS SİSTEMİNİN GELECEĞİNİN AKSİYOMLARI. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2016 Jul. 1;(49):159-82. Available from: https://izlik.org/JA53DM78TG