YOKSULLUK GÖSTERGESİ OLARAK HOŞNUTSUZLUK ENDEKSİ, TÜRKİYE İÇİN BİR DENEME
Abstract
Yoksulluk ve beraberinde getirdiği sorunlar tarih boyunca her ekonominin önündeki en büyük sorunlardan olmuştur. Siyasi iktidarlar yoksulluğun azaldığını ve ekonomik refahın arttığını iddia ederken, muhalefetler ise tam aksini iddia etmektedirler. Acaba kim haklı? Bu soruya yanıt vermek için birçok teori ve ölçüm yöntemi sıralanabilir. Ama önemli olan iktisat eğitimi almamış halkın, bunu bir sürü teori ve model içinde boğulmadan oldukça basit bir şekilde hesaplayabilmesidir. Çalışmada bu fikirden yola çıkılarak, herkesin kolayca ulaşabileceği ve basitçe hesaplayabileceği bir endeks olan “hoşnutsuzluk endeksi” ayrıca “bir yoksulluk göstergesi olarak kullanılabilir mi?” sorusuna cevap aranmaktadır. Cevap için Türkiye ve AB ülkelerinin 2003 – 2013 dönemi verileri ile Panel Eşbütünleşme testleri yürütülmüş ve Okun’un hoşnutsuzluk endeksinin, basit bir şekilde yoksulluğun ölçümünde kullanılabileceği görülmüştür.
Keywords
References
- AKSAN, Gamze (2012), “Yoksulluk ve Yoksulluk Kültürünün Toplumsal Görünümleri”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27.
- AKTAN, Coşkun Can ve İstiklal Yaşar VURAL (2002), “Yoksulluk, Terminoloji, Temel Kavramlar ve Ölçüm Yöntemleri”, Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Editör Coşkun Can Aktan, Hak – İş Konfederasyonu Yayınları, Ankara.
- ARPACIOĞLU, Özge ve Metin YILDIRIM (2011), “Dünyada ve Türkiye’de Yoksulluğun Analizi”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, ss.60-76.
- BALTAGI, Badi H. (2011), Econometrics, Fifth Edition, Springer, New York.
- BARRO, Robert, J. (1999), “Reagan vs. Clinton: Who’s The Economic Champ?”, Business Week, Economic Viewpoint, February, 22.
- BLANCHFLOWER, David. G. (2007). “Is Unemployment More Costly than Inflation?”, NBER Working Paper, 13505.
- BÜBERKÖKÜ, Önder (2014), “Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Uluslararası Satın Alma Gücü Paritesi: Panel Koentegrasyon Testlerinden Kanıtlar”, BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar, Cilt 8, Sayı 1. ss.117-139
- CLARK, A. E. and A. J. OSWALD, (1994). “Unhappiness and Unemployment”, The Economic Journal, 104. pp:648-659
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Süleyman Emre Özcan
DUMLUPINAR UNIV
Türkiye
Publication Date
April 28, 2016
Submission Date
December 1, 2015
Acceptance Date
March 15, 2016
Published in Issue
Year 2016 Number: 48