TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE 1980-2017 DÖNEMİNDE SERMAYE YETERLİLİĞİ VE KARLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ; FOURIER YAKLAŞIMI
Abstract
Bankacılık sektöründe sermaye-karlılık ilişkisi büyük önem arzetmekte ve sermaye yeterliliği düzenlemelerinin bankacılık sektörünün karlılığı ve etkinliği üzerindeki etkileri ile bu etkilerin büyüklüğü birçok çalışmaya konu olmaktadır. Özellikle, 2008 yılından itibaren A.B.D ve A.B’de yaşanan krizler, sermaye düzenlemelerindeki yetersizliklerin, krizlerin ortaya çıkması ve büyümesindeki rolünün daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesine yol açmıştır. Türk Bankacılık Sektörü incelendiğinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren birçok bankaya göre, yüksek sermaye yeterlilik ve karlılık rasyoları dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, 1980-2017 dönemi için, Türk Bankacılık Sektörü sermaye yeterliliği ile sektör karlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Türk Bankacılık Sektörü yıllık verileri kullanılarak ekonometrik bir çalışma yapılmıştır. Karlılığa ilişkin indikatörler olarak ROE ve NIM bağımlı değişkenler, sermaye yeterliliğine ilişkin olarak ise, özsermaye/toplam varlıklar ve özsermaye/mevduat+mevduat-dışı kaynaklar oranları bağımsız değişkenler olarak çalışmada kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar, sermaye yeterliliğini gösteren sözkonusu oranlar ile karlılık indikatörleri arasında uzun dönemli ilişkiler olduğunu göstermektedir.
Keywords
References
- Abreu, J.F., & Gulamhussen, M. A. (2010). The relationship between capital requirements and bank behavior: a revision in the light of Basel II, Basel Conference Proceedings, 1-34.
- Allen, F., Carletti, E., & Marquez, R. (2011). Credit market competition and capital regulation. Review of Financial Studies, 24(4), 983–1018.
- Altunbaş, Y., Carbo, S., Gardener, E., & Molyneux, P. (2007). Examining the relationships between capital, risk and efficiency in European banking. European Financial Management, 13(1), 49-70.
- Athanasoglou, P., Brissimis, S., & Delis, M. (2008). Bank-spesific, industry-spesific and macroeeconomic determinants of bank profitability. Journal of Internatioanl Financial Markets, Institutions and Money, Elsevier, 18(2), 121-136.
- Atasoy, H. (2007). Türk bankacılık sektöründe gelir-gider analizi ve karlılık performansının belirleyicileri. Uzman yeterlilik tezi, TCMB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü.
- Aysan, A.F., & Ceyhan, Ş. P. (2008). What determines the banking sector performance in globalized financial markets? The case of Turkey. Physica A, 387, 1593-1602.
- Banerjee, P., Arčabić, V., & Lee, H. (2017). Fourier ADL cointegration test to approximate smooth breaks with new evidence from crude oil market. Economic Modelling, 67, 114-124.
- BDDK (2002). Bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programı gelişme raporu-(v). https://eskisite.bddk.org.tr/WebSitesi/turkce/Raporlar/Diger_Raporlar/1519FC87CBCF.pdf adresinden erişildi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Esra N. Kılcı
Türkiye
Publication Date
January 31, 2019
Submission Date
June 6, 2018
Acceptance Date
February 4, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 59