TÜRKİYE'DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)

Number: 19 June 20, 2015
  • Aynur Ekinci
  • Ekrem Gül
EN TR

TÜRKİYE'DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye'nin 1960-2004 döneminde yurtiçi tasarruf oranları ile ekonomik büyüme oranları arasındaki nedensel ilişkiyi açıklamak için vektör hata düzeltme modeli(VECM) ve kointegrasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmada üç tür analiz yapılmıştır. Birincisi, ekonomik büyüme ve yurtiçi tasarrufların zaman serilerinin durağanlığının ADF birim kök testleriyle araştırılmasıdır. İkincisi, ekonomik büyüme ile yurtiçi tasarruf oranları arasındaki uzun dönem ilişkisi Johansen ve Juselius kointegrasyon yöntemiyle incelenmiştir. Son olarak, ekonomik büyüme ile yurtiçi tasarruf oranları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Kointegrasron test sonuçlarına göre iki seri arasındaki ilişki I(1)'dir. Bu durum bize ekonomik büyüme ile tasarruf oranları arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğunu gösterir. Granger nedensellik test sonuçları ise, geleneksel görüşün aksine, Türkiye'de ekonomik büyümeden yurtiçi tasarruf oranlarına doğru tek yönlü bir nedensellik gösterir

Keywords

References

  1. Agrawal, Pradeep(2001),” The relationship between savings and Growth: cointegration and causality evidence from Asia”, Applied Economics,33: 499- 513.
  2. Akeike, H.(1973), ' Information Theory and Extansion of the Maksimum likelihood Principle' in B.N. Petrov and F.Craki (eds.), 2nd International Symposium on Information Theory, Akademiai Kiado, Budapest.
  3. Annad,R,A.Chhibber ve S. Wjinbergen(1990), External Balance and Growth in Turkey, den T.Arıcanlı ve D.Rodrik(der).(1990) The Political Economy of Turkey, Macmillan,Londra.
  4. Anoruo, Emmanuel ve Ahmad Yusuf(2001), “ Causal Relationship between Domestic Savings and Economic Growth: Evidence From Seven African Countries, African Development Bank, Published by Blackwell Publishers.
  5. Attanasio,O.,L.Picci ve A.Scorcu(2000),Saving Growth and investment, Review of Economics and Statistics ,82(2);182-211.
  6. Saltz,Ira.S(1999), “ An Examination of the Causal Relationship Between Savings and Growth in the Third World”, Journal of Economics and Finance, Volume23,Number 1;90-98.
  7. Lewis,W.Arthur(1955), Theory of Economic Growth London: Alten and Unwin,ltd.
  8. Lewis,W.Arthur(1954),” Economic Development with Unlimited Supplies at Labor” , Manchester School of Economics and Social Studies 22:139-191.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Aynur Ekinci This is me

Ekrem Gül This is me

Publication Date

June 20, 2015

Submission Date

June 20, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Number: 19

APA
Ekinci, A., & Gül, E. (2015). TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19. https://izlik.org/JA39SF28YM
AMA
1.Ekinci A, Gül E. TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(19). https://izlik.org/JA39SF28YM
Chicago
Ekinci, Aynur, and Ekrem Gül. 2015. “TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 19. https://izlik.org/JA39SF28YM.
EndNote
Ekinci A, Gül E (June 1, 2015) TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19
IEEE
[1]A. Ekinci and E. Gül, “TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 19, June 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39SF28YM
ISNAD
Ekinci, Aynur - Gül, Ekrem. “TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 19 (June 1, 2015). https://izlik.org/JA39SF28YM.
JAMA
1.Ekinci A, Gül E. TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015. Available at https://izlik.org/JA39SF28YM.
MLA
Ekinci, Aynur, and Ekrem Gül. “TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 19, June 2015, https://izlik.org/JA39SF28YM.
Vancouver
1.Aynur Ekinci, Ekrem Gül. TÜRKİYE’DE YURTİÇİ TASARRUFLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ:UYGULAMALI BİR ANALİZ (1960-2004). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2015 Jun. 1;(19). Available from: https://izlik.org/JA39SF28YM