Organic
farming, currently becoming more and more important, is practiced in many
countries. Despite the prominence of plant production as an organic
agricultural practice in Turkey, significant efforts have been made in terms of
organic livestock production as a result of the increasing demand.
The
present study discusses organic livestock farming in the case of Ardahan
province. Because the environment is not polluted by industrial and
agricultural activities in the province, which has vast and rich grasslands
thanks to its geographical characteristics, it has highly favorable conditions
for organic livestock farming. The present study investigated the organic
livestock potential of the province by SWOT analysis and made some suggestions
as to how to develop organic livestock farming in consideration of the analysis
results.
The results of the
SWOT analysis carried out to reveal the organic livestock farming potential of
Ardahan province yielded 10 factors as strengths, 8 as weaknesses, 7 as
opportunities, and 6 as threats. The study has indicated that although the
province has a great potential for organic livestock farming, no steps have
been taken to realize this potential yet. Among the leading causes of the
impedance of organic livestock farming in the province are the lack of proper
sheltering conditions and insufficient know-how and know-what about this form
of farming. Ardahan’s location at the Türkgözü and
Aktaş Border Crossings and continuous increase in the demand for organic
products offer remarkable opportunities for the development of organic animal
husbandry. It is possible to help organic livestock farming grow and contribute
to the provincial economy through such measures as training farmers about this
farming type, ameliorating the sheltering conditions, and increasing and
maintaining the incentives and supports for organic livestock farming.
Önemi giderek
artan organik tarım faaliyetleri günümüzde birçok ülkede sürdürülmektedir.
Ülkemizde, organik tarımda bitkisel üretim ön planda olmakla birlikte,
talepteki artışa bağlı olarak organik hayvansal üretimde de önemli gelişmeler
yaşanmaktadır. Bu çalışmada organik hayvancılık konusu Ardahan ili örneğinde
ele alınmıştır. Coğrafi özelliklerinden dolayı geniş ve verimli otlak
alanlarına sahip olan ilde sanayi ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan çevre
kirliği yaşanmadığı için organik hayvancılık açısından oldukça uygun koşullar
bulunmaktadır. Çalışma kapsamında Ardahan ilinin organik hayvancılık
potansiyeli SWOT analizi ile ortaya konmuş ve bu analiz sonuçları göz önünde
bulundurularak organik hayvancılığın geliştirilmesine yönelik öneriler
sunulmuştur. Ardahan ilinin organik hayvancılık potansiyeli için yapılan SWOT analizi
sonuçlarına göre güçlü yönler grubunda 10, zayıf yönler grubunda 8, fırsatlar
grubunda 7 ve tehditler grubunda 6 olmak üzere toplam 31 faktör belirlenmiştir.
Çalışma sonuçları ilde yüksek bir organik hayvancılık potansiyeli
bulunmasına karşın bu faaliyetin günümüzde henüz hayata geçirilemediğini ortaya
koymuştur. İlde organik hayvancılığın gelişimini engelleyen en önemli nedenler
uygun barınak koşullarının sağlanamaması ve yetiştiricilerin bu konudaki bilgi
yetersizliğidir. Ardahan’da Türkgözü ve Aktaş sınır kapılarının bulunması ve
organik ürünlere olan talebin sürekli olarak artması organik hayvancılığın
gelişmesinde önemli fırsatlar sunmaktadır. Çiftçilere organik hayvancılık
konusunda eğitimlerin verilmesi, barınak koşullarının iyileştirilmesi, organik
hayvancılığa yönelik teşvik ve desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gibi
önlemlerle bu faaliyetin geliştirilmesi ve il ekonomisine önemli katkıların
sağlanması mümkündür.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Issue: 53 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.