China is one of the countries that has achieved the most comprehensive development in the field of renewable energy in the last 20 years. Especially with the change in energy policies in 1986, domestic and foreign companies have been encouraged to invest in energy by the actors in regional or local administrations. However, in energy, which is a strategic area, bureaucratic control has always been kept at a high level. Therefore; renewable energy targets of institutions such as Politburo, State Council, National Energy Resources Pioneering Group and SASAC have critical importance in the renewable energy breakthrough. For the realization of these targets, the 5-Year Development Plans and the laws passed in the field of renewable energy have been the driving force. In this study, it is examined which political steps accelerated the development of renewable energy by referring to the 5-year development plans and legal regulations in the last twenty years. Problems are discussed within the framework of the institutional studies approach, which is one of the political science approaches. In this approach, the subject of research is laws, procedures, formal organizations and the effects of these regulations in political practice. Unlike the general institutional studies, renewable energy policies are examined with the deductive model. The subjects handled with the institutional approach are examined with the historical comparative method. The import projection approach, which is inherent in the historical comparative method, is adopted as the main method in this study. The aim of this study is to investigate how China, which has increased the use of renewable energy at a remarkable rate and differed positively from many other countries, has achieved this momentum by focusing on its development plans and legal regulations.
Çin, son 20 yılda yenilenebilir enerji alanında en kapsamlı gelişimi sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Özellikle 1986’daki enerji politikalarındaki değişim ile birlikte bölgesel yönetimde ya da yerel yönetimlerde yer alan aktörler, yerli ve yabancı şirketler enerji yatırımları için cesaretlendirilmişlerdir. Ancak stratejik bir alan olan enerjide bürokratik kontrol her zaman üst düzeyde tutulmuştur. Bu nedenle yenilenebilir enerji atılımında Politbüro, Devlet Konseyi, Milli Enerji Kaynakları Öncü Grubu, SASAC gibi kurumların yenilenebilir enerji hedefleri son derece kritik öneme sahiptir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi içinse 5 Yıllık Kalkınma Planları ve yenilenebilir enerji alanında geçirilen yasalar itici gücü oluşturmuştur. Bu çalışmada son yirmi yıldaki 5 yıllık kalkınma planları ve yasal düzenlemelere değinilerek hangi politik adımların yenilenebilir enerji gelişimine ivme kazandırdığı incelenmiştir. Siyaset bilimi yaklaşımlarından kurumsal çalışmalar (institutional studies) yaklaşımı çerçevesinde sorunlar ele alınmıştır. Bu yaklaşımda araştırma konusu yasalar, prosedürler, formel organizasyonlar ve bu düzenlemelerin politik pratikteki etkileridir. Kurumsal çalışmaların genelinden farklı olarak tümdengelim (deductive) modeliyle yenilenebilir enerji politikaları incelenmiştir. Kurumsal yaklaşımla ele alınan konular tarihsel karşılaştırmalı (historical comparative) yöntem ile incelenmiştir. Tarihsel karşılaştırmalı yönteme içkin olan ithal yansıtma (import mirror) yaklaşımı bu çalışmada ana yöntem olarak benimsenmiştir Bu çalışmanın amacı yenilenebilir enerji kullanımını dikkate değer bir oranda arttıran ve diğer birçok ülkeden olumlu yönde ayrışan Çin’in kalkınma planlarına ve yasal düzenlemelerine odaklanarak bu ivmeyi nasıl yakaladığının araştırılmasıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | October 26, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 74 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.