BibTex RIS Cite

ESKİ ESERLERİN KORUNMASINDA RADYOGRAFİ YÖNTEMLERİNİN KULLANILMASI

Year 1993, Volume: 36 Issue: 1-2, 397 - 412, 01.01.1993

Abstract

Radyografi yöntemleri eski eserlere ilişkin olarak çok farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Tahribatsız muayene yöntemlerinden olan Radyografi yöntemleri aynı zamanda eski eserlerin korunmasına konservasyon çalışmalarına yönelik olarak da başarı ile uygulanabilmektedir. Bu amaçla radyografi yönteminin farklı teknikleri uygulanabilmektedir. Bunlar arasında, X-ışını radyografi tekniği, gama radyografi radyografi tekniği ve nötron radyografi tekniği sayılabilir. Bu çalışmada söz konusu tekniklerle eserler üzerinde yapılan çalışmalar örnekleriyle tanıtılmaktadır. Böylelikle, radyografi teknikleri uygulanarak, tamamen tahribatsız olarak, eserler hakkında ileri bilgiler edinilen çalışmalarla eserlerin korunmasının sağlanması prensip ve örnekleriyle vurgulanmaktadır.

USING THE RADİOGRAPHY FOR THE CONSERVATİON STUDİES

Year 1993, Volume: 36 Issue: 1-2, 397 - 412, 01.01.1993

Abstract

Radiography can be used for different purposeses on the artefacts. İt can be also applied for the conservation and preservation studies of the antiquties. For this purpose, different radiographycal techniques can be used e.c. X-ray radiography, gama radiography and neutron radiography. In this study, application of these techniques are explained for this type investigations. Therefore, advanced information about the artefacts which can be determined principles and examples, can be taken by the radiography, justly non-destructively.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Beril Tuğrul This is me

Publication Date January 1, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 36 Issue: 1-2

Cite

APA Tuğrul, B. (1993). ESKİ ESERLERİN KORUNMASINDA RADYOGRAFİ YÖNTEMLERİNİN KULLANILMASI. Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 36(1-2), 397-412.

Ankara University Journal of the Faculty of Languages and History-Geography

This journal is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License22455