Erken Osmanlı Devri mimari eserlerinden biri olan yapı, Ankara’da Oğuz Mahallesi’nde yer almaktadır. Daha önceleri birçok yayında bahsedilen bina çalışmamızda, mimari ve süsleme özellikleriyle ayrıntılı bir biçimde tanıtılmıştır. Mescit süsleme özelliklerine dayanılarak araştırmacılar tarafından, 14.yy’ın sonları ile 15.yy’ın başı arasındaki döneme tarihlendirilmektedir. Mescidin banisinin, ünlü devlet adamı ve aynı zamanda da mimar olan Hacı İvaz Paşa olduğu kabul edilir. Ankara’daki ev görünümlü mescitlerden biri olan Hacı İvaz Mescidi’nin zeminden tavana kadar yükselen asıl mihrabı, tamamen alçı malzeme ile yapılmış, geometrik ve bitkisel tezyinata sahiptir. Binada ahşap direklerle taşınan ahşap tavan kurgusu ve tavanda yer alan süslemeleri ile de yapı, büyük bir önem arz etmektedir. Ayrıca mescidin alçı süslemelerinde kullanılan geometrik bezemeler Anadolu Selçuklu Dönemi, bitkisel bezemeleri ise Erken Osmanlı Dönemi tezyinatı özelliklerini taşır. Ankara’daki Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikler Dönemi ve Erken Dönem Osmanlı yapılar zincirinin bir parçası olan mescit, kendinden öncekiler ve kendinden sonrakiler arasında bağ kurması dolayısıyla da Türk Sanatı açısından önemli bir yere sahiptir.
Hacı İvaz Mescit Ankara Erken Osmanlı Mimarisi Alçı Süsleme Mihrap Ahşap Tavan Geometrik ve Bitkisel Süsleme
Hacı İvaz masjid, which is located in Ankara in the Oğuz neighbourhood, belongs to the early period of Ottoman architecture. The masjid, which was subject to a number of earlier studies, studied in detail from architectural perspective and ornamental characterisrics in this article. According to its ornamentative traits, it was dated by the researchers as the period between the end of the 14th century and at the begining of the 15 th century. The founder of the masjid was accepted as Haji İvaz Pasha, who was a prominent statesman and also an architect. The masjid appears from the outside like an house, and its mihrab, which extends from the ground to the ceil like all of the Ankara mihrabs, consisted of completely, stucco materials and it has geometrical ornamentations and vegetal designs. The formation of wooden ceiling which stands on the wooden pillars and ceiling ornamentations have great importance. The geometrical designs in the stucco ornamentations belong to the Anatolian Seljukids period’s while the vegetal designs bear the traits of early Ottoman ornamentation. The masjid, which is a part of the Anatolian Seljukids, the Anatolian Principalities and early Ottoman period construction chains in Ankara, has a special value because its bridges the earlier constructions with the later ones.
Haji İvaz Masjid Ankara Early Ottoman Architecture Stucco Ornamentation Mihrab Wooden Ceiling Geometrical Ornamentations and Vegetal Designs
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 47 Issue: 1 |
Ankara University Journal of the Faculty of Languages and History-Geography
This journal is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.