Gümüşlük Milas İskeletleri ve Anadolu Klasik-Helenistik Dönem Toplumlarının Sağlık Profili
Year 2012,
Volume: 52 Issue: 1, 29 - 42, 01.01.2012
İsmail Özer
Mehmet Sağır
Zehra Satar
Erksin Güleç
Abstract
İnsan iskeletleri üzerinde yapılan çalışmalar eski insan populasyonlarının sağlık ve yaşam koşullarının anlaşılmasında çok önemli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacını Gümüşlük Milas ’ten bulunan insan iskelet kalıntılarının morfolojik ve paleopatolojik açıdan değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Arkeolojik alan, Batı Anadolu’da Klasik-Helenistik döneme tarihlendirilen bir alanda yer almaktadır ve lahitlerden 8 erkek ve 9 kadın olmak üzere 17 birey bulunmuştur. Gümüşlük Milas buluntu yerinden ele geçirilen iki cinsiyete de ait bireyler baskın olarak yaşlı bireylerdir. Osteolojik kalıntılar Gümüşlük bireylerinde konjenital hastalıklar, enfeksiyonal hastalıklar, eklem hastalıkları ile çene ve diş lezyonları bulunduğunu göstermektedir. Elde edilen paleopatolojik değerler, aynı bölgede ve dönemde yer alan buluntu alanlarından farklı sonuçlar vermiştir. Bu analizler Klasik-Helenistik dönem Anadolu’ndaki sağlık ve yaşam koşullarının anlaşılmasında yeni bilgiler elde etmemize katkıda bulunmuştur.
References
- ANGEL, J.L. (1984). “Health as a crucial factor in the change from hunting to develop farming in the Eastern Mediterranean”. Paleopathology at the Origins of Agriculture. (Eds. M.N. Cohen and G.J. Armelagos). Academic Press Inc.
- BEDIGIAN, D. (2000). “Sesame”. The Cambridge World History of Food, (Eds. K.F. Kiple and K.C. Ornelas). Cambridge University Press. 411-421.
- GALOR, O. and O. Moav. (2005). Natural Selection and the Evolution of Life Expectancy. Minerva Center for Economic Growth Paper No. 02-05.
- GÜLEÇ, E., M. Sağır, İ. Özer ve Z. Satar. (2005). “2003 Yılı Börükçü Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik İncelenmesi”. 20. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 167-172.
- GÜLEÇ, E., İ. Özer, M. Sağır, ve Z. Satar. (2006). “Lagina Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik İncelenmesi”. 21. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 21-28.
- JOSHI, A.B. (1961). Sesamum. Hyderabad: Indian Central Oil Seeds Committee.
- McEVEDY, C. (2005). İlkçağ Tarih Atlası. (Çev. Ayşen Anadol). İstanbul: Sabancı Üniversitesi Yayınları.
- NEWMAN, J.L. (2000). “Wine”. The Cambridge World History of Food, (Eds. K.F. Kiple and K.C. Ornelas). Cambridge University Press. 730-740.
- ÖZER, B.K., T. Gültekin, İ. Özer, M. Sağır and E. Güleç. (2008). “Longevity in Ancient Anatolian and Turkish Populations from Neolithic to Present”. Ageing Related Problems in Past and Present Populations - Biennial Books of EAA. (Eds. E.B. Bodzsar and C. Susanne). 5: 45-58.
- ÖZER, B.K., M. Sağır and İ. Özer. (2011). “Secular changes in the height of the inhabitants of Anatolia (Turkey) from the 10th millennium B.C. to the 20th century A.D.”. Economics and Human Biology. 9(2): 211-219.
- SAĞIR, M., İ. Özer, Z. Satar ve E. Güleç. (2004). “Börükçü iskeletlerinin paleoantropolojik incelenmesi”. 19. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 27-40.
- SATAR, Z., İ. Özer, M. Sağır ve E. Güleç. (2009). “Kendirci Kurtarma Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik Analizi”. 24. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 79-86.
- STECKEL, R.H. (2004). “New light on the ‘dark ages’. The remarkably tall stature of Northern European men during the Medieval era”. Soc. Sci. Hist. 28: 211- 229.
- TURKISH STATISTICAL INSTITUTE (TURKSTAT). (2005). Statistical Yearbook 2005. Publication No. 3009, Ankara.
- WEISS, E.A. (1971). Castor, sesame and safflower. New York: Barnes and Noble.
- WILKINS, J.M., S. Hill. (2006). Food in the Ancient World. Malden MA: Blackwell Pub.
- WORKSHOP OF EUROPEAN ANTHROPOLOGISTIS. (1980). “Recommendations for age and sex diagnoses of skeletons”. Journal of Human Evolution. 9: 517-549.
Gümüşlük Milas Skeletons and Health Profile of Anatolian Classic-Hellenistic Populations
Year 2012,
Volume: 52 Issue: 1, 29 - 42, 01.01.2012
İsmail Özer
Mehmet Sağır
Zehra Satar
Erksin Güleç
Abstract
Studies on human skeletal remains provide important information to understand the health and living conditions of the past populations. The aim of the present study is to report morphological and paleopathological examination of recently excavated human skeletal remains from the Gümüşlük Milas . Archaeological site, which located in the Western Aegean part of the country dated to Classic-Hellenistic Period and contains 17 individuals 8 males and 9 females from sarcophaguses. The Gümüşlük Milas site contains both sexes and dominantly elderly remains. Results of the osteological remains showed the presence of the following classes of skeletal lesions: congenital diseases, inflectional diseases, joint diseases, lesions of jaws and teeth. The rates of the paleopathologies at Gümüşlük Milas site compared to other regional and periodical sites appear to have engaged with divergent findings. This analysis contributes additional information to the understanding of the state of health and living conditions associated with Classic – Hellenistic Periool of Anatolia.
References
- ANGEL, J.L. (1984). “Health as a crucial factor in the change from hunting to develop farming in the Eastern Mediterranean”. Paleopathology at the Origins of Agriculture. (Eds. M.N. Cohen and G.J. Armelagos). Academic Press Inc.
- BEDIGIAN, D. (2000). “Sesame”. The Cambridge World History of Food, (Eds. K.F. Kiple and K.C. Ornelas). Cambridge University Press. 411-421.
- GALOR, O. and O. Moav. (2005). Natural Selection and the Evolution of Life Expectancy. Minerva Center for Economic Growth Paper No. 02-05.
- GÜLEÇ, E., M. Sağır, İ. Özer ve Z. Satar. (2005). “2003 Yılı Börükçü Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik İncelenmesi”. 20. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 167-172.
- GÜLEÇ, E., İ. Özer, M. Sağır, ve Z. Satar. (2006). “Lagina Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik İncelenmesi”. 21. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 21-28.
- JOSHI, A.B. (1961). Sesamum. Hyderabad: Indian Central Oil Seeds Committee.
- McEVEDY, C. (2005). İlkçağ Tarih Atlası. (Çev. Ayşen Anadol). İstanbul: Sabancı Üniversitesi Yayınları.
- NEWMAN, J.L. (2000). “Wine”. The Cambridge World History of Food, (Eds. K.F. Kiple and K.C. Ornelas). Cambridge University Press. 730-740.
- ÖZER, B.K., T. Gültekin, İ. Özer, M. Sağır and E. Güleç. (2008). “Longevity in Ancient Anatolian and Turkish Populations from Neolithic to Present”. Ageing Related Problems in Past and Present Populations - Biennial Books of EAA. (Eds. E.B. Bodzsar and C. Susanne). 5: 45-58.
- ÖZER, B.K., M. Sağır and İ. Özer. (2011). “Secular changes in the height of the inhabitants of Anatolia (Turkey) from the 10th millennium B.C. to the 20th century A.D.”. Economics and Human Biology. 9(2): 211-219.
- SAĞIR, M., İ. Özer, Z. Satar ve E. Güleç. (2004). “Börükçü iskeletlerinin paleoantropolojik incelenmesi”. 19. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 27-40.
- SATAR, Z., İ. Özer, M. Sağır ve E. Güleç. (2009). “Kendirci Kurtarma Kazısı İskeletlerinin Paleoantropolojik Analizi”. 24. Arkeometri Sonuçları Toplantısı. 79-86.
- STECKEL, R.H. (2004). “New light on the ‘dark ages’. The remarkably tall stature of Northern European men during the Medieval era”. Soc. Sci. Hist. 28: 211- 229.
- TURKISH STATISTICAL INSTITUTE (TURKSTAT). (2005). Statistical Yearbook 2005. Publication No. 3009, Ankara.
- WEISS, E.A. (1971). Castor, sesame and safflower. New York: Barnes and Noble.
- WILKINS, J.M., S. Hill. (2006). Food in the Ancient World. Malden MA: Blackwell Pub.
- WORKSHOP OF EUROPEAN ANTHROPOLOGISTIS. (1980). “Recommendations for age and sex diagnoses of skeletons”. Journal of Human Evolution. 9: 517-549.