Aim: Anxiety, known as worry, considered normal in everyday life, and also it is a type of behavior developed to protect the organism. The aim of this study is to investigate the effects of exogenous galanin given with exercise on anxiety.
Material and Methods: In this study 96 adult male Wistar Albino rats were used. Rats were divided into 8 groups with twelve animals, and 4 of the groups were given regular exercise for 6 weeks. Galanin was administered intraperitoneally (IP) and intracerebroventricular (ICV) in half of the groups and saline was injected into the control group of each group with the same methods. At the end of the sixth week, open field and elevated plus maze tests were applied to the rats, and these tests recorded with the camera. The recordings of the both tests were analyzed, and total distance and speed values, the time spent in the open field test and the time spent in the closed arm of elevated plus maze were compared.
Results: In the open field test were determined that in general, the total distance (p<0.001) and the speed increased (p<0.001) in rats injected with ICV compared to the rats injected with IP. There is no significant difference was detected in terms of exercise and galanin interaction. Also the total distance (p=0,032) and the speed increased (p=0,010) in rats injected with ICV compared to the rats injected with IP. In elevated plus maze test, exercise and galanin interaction were not found to be statistically significant, however the interaction between the injection pattern and the given substance was found to be significant in terms of time spent in the closed arm (p=0.020) and speed (p=0.032).
Conclusion: Although it has been shown that central administration of galanin may have anxiolytic activity, this effect has not changed with exercise, and also it has been determined that exercise with galanin has no effect on this activity.
Amaç: Anksiyete, kaygı olarak bilinen, günlük yaşamda normal kabul edilen ve organizmayı korumak amaçlı gelişen bir davranış türüdür. Bu çalışmanın amacı egzersizle birlikte verilen eksojen galaninin anksiyete üzerine etkilerinin araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 96 yetişkin erkek Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar on ikişerli 8 gruba ayrıldı ve 4 gruba 6 hafta boyunca düzenli egzersiz yaptırıldı. Grupların yarısına galanin intraperitonal (IP) ve intraserebroventriküler (ICV) şekilde verildi ve her grubun kendi kontrol grubuna da aynı yöntemlerle salin enjekte edildi. Altıncı hafta sonunda ratlara açık alan ve yükseltilmiş artı labirent testleri uygulanarak kamera kayıtları alındı. Her iki testin de kayıtları incelenerek elde edilen katedilen toplam mesafeler ve hız değerleri ile açık alan testinde merkezde geçirilen süre ve yükseltilmiş artı labirent testinde kapalı kolda geçirilen süre karşılaştırıldı.
Bulgular: Açık alan testinde, genel olarak ICV enjeksiyon yapılan ratlarda, IP enjeksiyon yapılan ratlara göre katedilen toplam mesafenin (p<0,001) ve hızın arttığı (p<0,001) tespit edilmiştir. Egzersiz ve galanin etkileşimi açısından bakıldığında da anlamlı bir farklılık tespit edilmemiş, yine ICV galanin verilen ratlarda IP galanin verilen ratlara kıyasla katedilen toplam mesafenin (p=0,032) ve hızın (p=0,010) arttığı görülmüştür. Yükseltilmiş artı labirent testinde de egzersiz ve galanin etkileşimi istatistiksel olarak önemli bulunmamış, enjeksiyon şekli ve verilen madde etkileşiminin ise kapalı kolda kalış süresi (p=0,020) ve hız (p=0,032) açısından anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Galaninin santral olarak verilmesinin anksiyolitik etkinliği olabileceği gösterilmekle birlikte bu etkinin egzersizle birlikte değişmediği, galanin ile birlikte egzersiz uygulamasının bu etkinlik üzerine herhangi bir etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 11, 2018 |
Submission Date | November 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |