Research Article

Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri

Volume: 6 Number: 2 April 6, 2018
TR EN

Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri

Abstract

Günümüzde elektrik enerjisine olan talebin sürekli artması ve gelişen teknoloji ile birlikte güç sisteminde yapısal değişiklikler olmaktadır. Ayrıca güç sistemleri üzerinde sürekli değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklikler, ilave sistemler olduğu gibi ek cihazlar bakımından da olmaktadır. Bu durumda sistemin yapısı değiştiği için kararlılık değerleri de değişebilmektedir. Oysa güç sisteminin dengeli bir çalışma durumunda olması ve bozucu bir etki sonrası tekrar eski haline dönmesi istenir. Bunun sonucunda, gerilim kararlılığı ve gerilim çökmesi olayları güç sistemlerinin kararlı ve güvenilir bir şekilde işletilmesi konusunu ortaya çıkarmıştır. Güç sisteminin kararlılık sınırlarının tespiti açısından bu analizler önemlidir. Bu çalışmada, Faz Kaydırıcı Transformatör (FKT), IEEE’nin 6 baralı güç sistemine ilave edilerek analizler yapılmıştır. İlk olarak sistemde yük akışı yapılarak FKT’ün etkileri incelenmiştir. Daha sonra sürekli yük akışı yapılarak sistemin kararlılık sınırları belirlenmiştir. Son olarak ise güç sistemlerinde istenmeyen bir durum olan kısa devre oluşturularak FKT’nin çeşitli faz açılarındaki etkileri araştırılmıştır. Analizler, Güç Sistemleri Analizi Programı (PSAT) ile gerçekleştirilmiştir. Yük akışı sonucunda, FKT’ün faz değeri değiştirilerek hattan akan gücün değeri ve yönü kontrol edilebileceği bu sistem üzerinde gözlemlenmiştir. Ayrıca FKT’ün kayıplar üzerinde de etkili olduğu görülmüştür. Sürekli yük akışında sonucunda sistemden yük baralarından çekilebilecek maksimum gücün ve baraların kritik gerilim değerlerinin de benzer şekilde değiştiği gözlemlenmiştir. Son olarak FKT’nin bağlandığı barada arıza oluşturulup bu arıza belli bir zaman sonra temizlenmiştir. Arıza sonrası bara gerilimleri yaklaşık olarak kendi değerlerine dönmelerine rağmen tüm bara gerilimlerinde dalgalanmalar gözlemlenmiştir.

Keywords

References

  1. [1] G. Verbič, M. Pantoš, and F. Gubina, “On voltage collapse and apparent-power losses,” Electric power systems research, vol. 76, no. 9, pp. 760-767, 2006.
  2. [2] J. Verboomen, D. Van Hertem, P.H. Schavemaker, W.L. Kling and R. Belmans, “Phase shifting transformers: principles and applications,” In Future Power Systems, 2005 International Conference on IEEE, pp. 6.
  3. [3] IEEE Power Engineering Society, “IEEE Guide for the Application, Specification, and Testing of Phase-Shifting Transformers,” C57.135, 2002.
  4. [4] R. Tirupathi, et al., "Application of Phase Shifting Transformer in Indian Power System," International Journal of Computer and Electrical Engineering, vol. 4, no. 2, pp. 242, 2012.
  5. [5] R.M. Castro, F.M. Batista and J.M. Pinto, “Application of FACTS in the Portuguese transmission system: investigation on the use of phase-shift transformers,” In Power Tech Proceedings, 2001 IEEE Porto, vol. 4, pp. 4, IEEE.
  6. [6] J.K. Bladow and A.H.Montoya, “Experiences with parallel EHV phase shifting transformers,” IEEE Transactions on Power Delivery, vol. 6, no.3, pp. 1096-1100, 1991.
  7. [7] P. Moore and P. Ashmole, “Flexible AC transmission systems. Part 4: Advanced FACTS controllers,” Power Engineering Journal, vol. 12, no. 2, pp. 95-100, 1998.
  8. [8] H. Saadat, Power System Analysis. McGraw-Hill, Singapore, 2004.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Salih Tosun
Türkiye

Publication Date

April 6, 2018

Submission Date

November 20, 2017

Acceptance Date

February 13, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 6 Number: 2

APA
Tosun, S., & Öztürk, A. (2018). Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri. Duzce University Journal of Science and Technology, 6(2), 469-480. https://izlik.org/JA36GP72MX
AMA
1.Tosun S, Öztürk A. Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri. DUBİTED. 2018;6(2):469-480. https://izlik.org/JA36GP72MX
Chicago
Tosun, Salih, and Ali Öztürk. 2018. “Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri”. Duzce University Journal of Science and Technology 6 (2): 469-80. https://izlik.org/JA36GP72MX.
EndNote
Tosun S, Öztürk A (April 1, 2018) Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri. Duzce University Journal of Science and Technology 6 2 469–480.
IEEE
[1]S. Tosun and A. Öztürk, “Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri”, DUBİTED, vol. 6, no. 2, pp. 469–480, Apr. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36GP72MX
ISNAD
Tosun, Salih - Öztürk, Ali. “Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri”. Duzce University Journal of Science and Technology 6/2 (April 1, 2018): 469-480. https://izlik.org/JA36GP72MX.
JAMA
1.Tosun S, Öztürk A. Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri. DUBİTED. 2018;6:469–480.
MLA
Tosun, Salih, and Ali Öztürk. “Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri”. Duzce University Journal of Science and Technology, vol. 6, no. 2, Apr. 2018, pp. 469-80, https://izlik.org/JA36GP72MX.
Vancouver
1.Salih Tosun, Ali Öztürk. Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri. DUBİTED [Internet]. 2018 Apr. 1;6(2):469-80. Available from: https://izlik.org/JA36GP72MX