Toplu Konutlarda Reaktif Güç Kompanzasyonunun Uygulanabilirliğinin Analizi
Abstract
Bu çalışmada, teknolojinin hızla gelişmesi sonucu ortaya çıkan elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için yapılabilecek iyileştirmeler ele alınmıştır. Bu ihtiyacın karşılanması için enerji üretiminin artırılmasının yanı sıra üretilen enerjinin verimli bir şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Enerjinin üretimi ve planlanması, enerji verimliliği açısından son derece önemlidir. Reaktif enerji tüketimini minimuma indirmek yani kompanzasyon yapmak, verimlilik artırır. Ancak günümüzde kompanzasyon sadece belirli gücün üstündeki işletmelerde uygulanmaktadır. Günümüzde elektrik üretimi zor ve pahalı hâle gelmiştir. Bu konuda yapılacak her türlü tasarruf ve iyileştirme; ülke ekonomisine ve enerji verimliliğine büyük katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, meskenlerde (kompanzasyonun zorunlu kabul edilmediği mekânlarda) kullanılan elektriğin kompanzasyona ihtiyaç duyulup duyulmadığı incelenmiştir. Yapılan bu çalışmada, dört kişilik bir ailenin kaldığı meskene, enerji analizör sistemi kurularak evin elektrik tüketimi iki aylık süreyle izlenmiş ve elde edilen verilere göre değerlendirmeler yapılmıştır.
Keywords
References
- [1] M. Bayram, Kuvvetli Akım Tesislerinde Reaktif Güç Kompanzasyonu, Birsen Yayınevi, 2000.
- [2] S. F. Mekhamer, M. E. El-Hawary, M. M. Mansour, M. A. Moustafa, S. A. Soliman, “State of The Art in Optimal Capacitor Allocation for Reactive Power Compensation in Distribution Feeders,” IEEE Large Engineering Systems Conference on Power Engineering, s. 2, ss. 61-75, 2002.
- [3] R. Bayindir, Ş. Sağıroğlu, İ. Çolak, “Yapay Sinir Ağlari Tabanli Reaktif Güç Kompanzasyonu,” Politeknik Dergisi, c. 10, s. 2, ss. 129-135, 2007. [4] M. B. Latran, A. Teke, “Güç Kalitesi Problemlerini Düzelten Dağıtım Sistemine Paralel Bağlı Evirici Tabanlı Kompanzatörlerin İncelenmesi,” Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, c. 29, s. 4, ss. 793-805, 2014.
- [5] R. Çöteli, E. Deniz, B. Dandil, S. Tuncer, “Üç-Fazlı Üç-Seviyeli Kaskat Evirici Tabanlı, d-statcom Kullanılarak Yük Kompanzasyonu,” Politeknik Dergisi, c. 13 s. 1 ss. 7-13, 2010.
- [6] R. Bayindir, Ş. Demirbaş, Ö. Sesveren, “Reaktif Güç Kompanzasyonu için Zeki Bir Simülatör Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi,” Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, c. 23, s. 3, ss. 681-688, 2008.
- [7] T. Vardar, E. Çam, E. Yalçın, “Reaktif Güç Kompanzasyonu ile Enerji Verimliliği ve Kamu Kurumlarında Reaktif Güç Kompanzasyonu,” International Journal of Engineering Research and Development, c. 2, s. 2, 2010.
- [8] R. Bayindir, O. Kaplan, “Pic Denetimli Reaktif Güç Rölesi Tasarımı,” Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, c. 22, s. 1, ss. 47-56, 2007.
- [9] M.T.L. Gayatri, M. Parimi, A.V. Pavan, “A Review of Reactive Power Compensation Techniques in Microgrids,” Renewable and Sustainable Energy Reviews, vol. 81, pp.1030–1036, 2018.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Özkan Sezer
*
0000-0001-9194-9200
Türkiye
Nihat Daldal
0000-0001-7345-2727
Türkiye
İbrahim Yücedağ
0000-0003-2975-7392
Türkiye
Publication Date
January 31, 2020
Submission Date
October 13, 2019
Acceptance Date
January 6, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 8 Number: 1
Cited By
Solution of Dynamic Reactive Power Problem in 1500 V DC Supply Rail Systems with DCS
Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
https://doi.org/10.29137/umagd.775559