Quercus L. Cinsine Ait Türlerde Kloroplast DNA’ya Ait psbA-trnH IGS Bölgesinin Kullanılarak Filogenetik İlişkilerin Değerlendirilmesi
Abstract
Kloroplast genoma ait psbA-trnH IGS bölgesi, en fazla nükleotid dizi farklılığı içeren bölgelerden biri olmasından dolayı barkodlama amacı ile bitkilerde sıklıkla kullanılan bölgelerden biridir. Bu amaçla meşelerde var olan taksonomik problemlerin çözümüne katkı sağlamak ve türler arasındaki filogenetik ilişkileri değerlendirmek adına bu bölge bu çalışmada tercih edilmiştir. İlk olarak psbA-trnH IGS bölgesine ait sekans bilgisi analizler için NCBI’den sağlanılmıştır. Daha sonra bu sekanslar hizalandırılmış ve varyasyon gösteren bölgeler için bir bazın diğerine değişim oranları, transisyon/transversiyon oranları, baz frekansları gibi analizler MEGA X programı kullanılarak yapılmıştır. Son olarak, türlerin birbirleri ile olan filogenetik ilişkilerini değerlendirmek adına Neighbor-joining dendrogram hazırlanmış ve analiz edilmiştir. Bu bölgenin meşe türlerinin seksiyonel ayrımı için yeterli varyasyona sahip olmasına karşın, tür ayrımında ve tanımlamasında sekans varyasyonlarının yetersiz kaldığı görülmüştür. Çalışmanın sonucu olarak psbA-trnH IGS sekansının meşelerde barkodlama amacı ile tek başına yetersiz olduğu, bununla birlikte farklı barkodlama bölgeleri ile kullanımının fayda sağlayacağı önerilmektedir.
Keywords
psbA-trnH IGS,NCBI,MEGA X,Transisyon/transversiyon,Neighbor-joining dendrogram,Barkodlama
References
- [1] R. Govaerts and D. G. Frodin, “World checklist and bibliography of Fagales (Betulaceae, Corylaceae, Fagaceae and Ticodenraceae,)” Royal Botanic Garden, Great Britain: Kew, 1998.
- [2] A. Maryam, R. Fatima and S. Abbas, “Genetic variation among Iranian oaks (Quercus ssp.) using random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers,” Afr. J. Biotechnol., vol. 11, no. 45, pp. 10291–10296, 2012.
- [3] A. Yılmaz, “Cytotaxonomic study of Quercus L. species from section Quercus in Turkey,” Caryologia, vol. 70, no. 2, pp. 141–146, 2017.
- [4] A. Borazan and M. T. Babaç, “Morphometric leaf variation in oaks (Quercus) of Bolu, Turkey,” Annales Botanici Fennici, vol. 40, pp. 233–242, 2003.
- [5] A. Gonzalez-Rodrıguez, D. M. Arıas, S. Valencıa and K. Oyama, “Morphological and RAPD analysis of hybridization between Quercus affinis and Q. laurina (Fagaceae), two Mexican red oaks,” Am. J. Bot., vol. 91, pp. 401–409, 2004.
- [6] F. Tılkı and C. U. Alptekın, “Variation in acorn characteristics in three provenances of Quercus aucheri Jaub. Et Spach and provenance, temperature and storage effects on acorn germination,” Seed Sci. Technol., vol. 33, pp. 441–447, 2005.
- [7] A. Boratynskı, K. Marcysıak, A. Lewandowska, A. Jasınska, G. Iszkulo and J. Burczyk, “Differences in leaf morphology between Quercus petraea and Q. robur adult and young individuals, ” Silva Fenn., vol. 42, pp. 115–124, 2008.
- [8] A. Yılmaz, E. Uslu and M. T. Babaç, “Morphological variability of evergreen oaks (Quercus) in Turkey,” Bangladesh Journal of Plant Taxonomy, vol. 24, no. 1, pp. 39–47, 2017.
- [9] J. Franjic, Z. Liber, Z. Skvorc, M. Idzojtic, R. Sostaric and Z. Stancic, “Morphological and molecular differentiation of the Croation populations of Quercus pubescens (Fagaceae),” Acta Soc. Bot. Pol., vol. 75, pp. 123–130, 2006.
- [10] Z. Faltusova, L. Kucera and J. Ovesna, “Genetic diversity of Brassica oleracea var. capitata gene bank accessions assessed by AFLP,” Electron. J. Biotechnol., vol. 14, no. 4, 2011.