Research Article

Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi

Volume: 9 Number: 5 October 31, 2021
Şenol Gürsoy *, Ayşegül Yılmaz
EN TR

Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi

Abstract

Bugün Türkiye’de çelik yapıların tasarımı ve deprem davranışları, özellikle yüksek yapıların projelendirilmesinde, inşaat mühendisliği açısından oldukça önemlidir. Diğer taraftan özellikle deprem ve rüzgâr gibi yatay etkilere karşı değişik yanal yük taşıyıcı çelik çerçeve türleri uygulanmaktadır. Bu nedenle doğru çelik taşıyıcı sistem seçiminin önemli olduğu açıkça ortadır. Bu çalışmanın temel amacı çelik yapıların özellikle depremlere karşı dayanımını artıran, farklı dış merkezi çelik çapraz tiplerinin söz konusu yapıların davranışına etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yapısal çözümlemelerden elde edilen sonuçlar, dış merkezi çelik çaprazlara sahip olan yapı modellerinin moment aktaran çerçeveye göre daha güvenli olduğunu ve çelik yapıların yanal rijitliği artıran dış merkezi çelik çapraz elemanların varlığının yapı performansını arttırdığını ortaya koymaktadır. Bu husus Türkiye’de inşa edilecek çelik yapılarda, yapı güvenliği bakımından çapraz elemanlara sahip çelik taşıyıcı sistemlerin tercih edilmesinin daha rasyonel olacağını göstermektedir.

Keywords

Çelik Taşıyıcı Sistemler, Dış Merkezi Çelik Çaprazlar, Sta-Steel, Yapı Maliyeti

Thanks

Bu çalışmada kullanılan Sta-Steel programının lisansı Karabük Üniversitesi Rektörlüğü tarafından alınmıştır.

References

  1. [1] C. Kurtay ve M. Badem, “Avrupa ülkeleri ve Türkiye’deki çelik yapı uygulama olanak ve kısıtlarının incelenmesi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 19, s. 4, ss. 351-363, 2004.
  2. [2] Z. Ay, İ. D. Çelik ve N. A. Kımıllı, “Çaprazlı çelik çerçevelerin sismik performansı üzerine bazı değerlendirmeler”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 26, s. 1, ss. 7-17, 2010.
  3. [3] Y. S. Tama, “Çelik yapılarda moment dayanımlı çerçeveler”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 9, s.1, ss. 63-72, 2003.
  4. [4] B. Bayram, S. Sancıoğlu ve S. Çarbaş, “Çelik bir yapıda dışmerkez diyagonal çaprazların etkisi”, KMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 1, s.1, ss. 128-145, 2019.
  5. [5] H. Gönen, “Çok katlı çelik yapılarda yatay deplasmanın diyagonallerle kontrolu”, Osmangazi Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Dergisi, c. X, s. 1, ss. 59-70, 1997.
  6. [6] B. Akbaş ve S. Doğru, “Seismic energy demands of steel special moment frames”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, c. 35, s. 3, ss. 1111-1128, 2020.
  7. [7] R. Özçelik, “Burkulması engellenmiş çelik çaprazlar”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 22, s. 3, ss. 160-170, 2016.
  8. [8] Z. Ay ve İ. D. Çelik, “Dışmerkez çelik çapraz perde bir sistemde bağ kirişi boyunun 2007 Türk Deprem Yönetmeliği açısından incelenmesi”, İMO Teknik Dergi, Yazı 372, ss. 5827-5843, 2012.
  9. [9] S. Arıbaş, S. Sancıoğlu ve S. Çarbaş, “Dışmerkez V çaprazların çelik bir yapı üzerinde incelenmesi”, KMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 1, s. 1, ss. 79-97, 2019.
  10. [10] H. Özkan, “Burkulması önlenmiş çaprazlı çelik yapıların tasarımı”, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye, 2013.
APA
Gürsoy, Ş., & Yılmaz, A. (2021). Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi. Duzce University Journal of Science and Technology, 9(5), 1766-1781. https://izlik.org/JA76LJ84WC
AMA
1.Gürsoy Ş, Yılmaz A. Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi. DUBİTED. 2021;9(5):1766-1781. https://izlik.org/JA76LJ84WC
Chicago
Gürsoy, Şenol, and Ayşegül Yılmaz. 2021. “Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına Ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi”. Duzce University Journal of Science and Technology 9 (5): 1766-81. https://izlik.org/JA76LJ84WC.
EndNote
Gürsoy Ş, Yılmaz A (October 1, 2021) Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi. Duzce University Journal of Science and Technology 9 5 1766–1781.
IEEE
[1]Ş. Gürsoy and A. Yılmaz, “Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi”, DUBİTED, vol. 9, no. 5, pp. 1766–1781, Oct. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76LJ84WC
ISNAD
Gürsoy, Şenol - Yılmaz, Ayşegül. “Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına Ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi”. Duzce University Journal of Science and Technology 9/5 (October 1, 2021): 1766-1781. https://izlik.org/JA76LJ84WC.
JAMA
1.Gürsoy Ş, Yılmaz A. Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi. DUBİTED. 2021;9:1766–1781.
MLA
Gürsoy, Şenol, and Ayşegül Yılmaz. “Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına Ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi”. Duzce University Journal of Science and Technology, vol. 9, no. 5, Oct. 2021, pp. 1766-81, https://izlik.org/JA76LJ84WC.
Vancouver
1.Şenol Gürsoy, Ayşegül Yılmaz. Dış Merkezi Çelik Çapraz Tiplerinin Çerçeve Davranışına ve Yapı Maliyetine Etkisinin İncelenmesi. DUBİTED [Internet]. 2021 Oct. 1;9(5):1766-81. Available from: https://izlik.org/JA76LJ84WC