Research Article
BibTex RIS Cite

Formation of a Traditional Street Texture by Urban Morphology: Kursunlu Cami Street

Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 127 - 143, 30.01.2016

Abstract

Urbanization, the most important pillar of changing the orientation of mankind’s natural environment, maintains its development in direct proportion with acceleration of the civilization. Mankind tries constantly to change the nature and takes unchangeable dynamics of the nature as starting point for him. Although it is impossible to eliminate topographic formations, settlements are formed keeping pace with these existing datas. In short, mankind has the final word with retouching the nature besides complying with topography. So, the sun, wind direction, panorama and so on customize basic characteristics of housing and settlement. In this study, the effects of morphology on traditional urban texture specific to Kursunlu Cami Street, the most important touristic axis of Odunpazari traditional settlement, will be examined. 

Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak

Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 127 - 143, 30.01.2016

Abstract

İnsanoğlunun doğal çevresini değiştirme yöneliminin en önemli ayağı olan kentleşme, gelişimini insan ve medeniyetin ivmesi ile doğru orantılı olarak sürdürmektedir. İnsan sürekli olarak doğayı değiştirmeye çalışmakta ve doğanın değiştiremeyeceği dinamikleri de kendine çıkış noktası olarak almaktadır. Topografik oluşumları ortadan kaldırmak imkânsız olmakla birlikte insan, yerleşimlerini mevcut topografik verilere ayak uydurarak oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle topografya ne isterse ona uyarak, ama son sözü gene kendine göre doğaya attığı rötuşlarla insan söylemektedir. Konut ve yerleşimlerin temel özelliklerini güneş, rüzgâr, manzara ve benzeri ölçütler şekillendirir, tabir yerindeyse “customize” eder. Bu çalışmada değiştirilemez doğal veriler doğrultusunda şekillendirilen ana aksların, insan istekleri doğrultusunda nasıl öznelleştiği ile geleneksel kent dokusunun bileşenleri sınır bağlamında irdelenip bu bileşenlerin morfolojik girdilerinden bahsedilerek bu şekillendiriliş, tarihi bir doku olan Odunpazarı bölgesinin en önemli turistik akslarından biri konumundaki Kurşunlu Cami Sokak özelinde irdelenecektir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Hasan Ünver

Publication Date January 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Ünver, H. (2016). Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 4(1), 127-143.
AMA Ünver H. Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. DUBİTED. January 2016;4(1):127-143.
Chicago Ünver, Hasan. “Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 4, no. 1 (January 2016): 127-43.
EndNote Ünver H (January 1, 2016) Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 4 1 127–143.
IEEE H. Ünver, “Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak”, DUBİTED, vol. 4, no. 1, pp. 127–143, 2016.
ISNAD Ünver, Hasan. “Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 4/1 (January 2016), 127-143.
JAMA Ünver H. Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. DUBİTED. 2016;4:127–143.
MLA Ünver, Hasan. “Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, vol. 4, no. 1, 2016, pp. 127-43.
Vancouver Ünver H. Kentsel Morfolojinin Geleneksel Bir Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. DUBİTED. 2016;4(1):127-43.