Susam, bünyesinde Ca, Fe, Mn, Zn, Mg, Cu ve Se gibi mineraller
ile birlikte yağ, karbonhidrat, protein, bulunduran, besleyici özelliği yüksek
olan yağlı bir tohum olmasına rağmen oksalik asit, fitik asidi ve selüloz gibi insan sağlığına zararlı etken
maddeleri de içerir. Susam danesi, zarının soyulması aşamasında, yağının
çıkarılması ve tahin yapımı gibi amaçlarla deformasyona uğratıldığı durumda,
içerdiği mineraller zarındaki asit ve selüloz ile kimyasal reaksiyona girerek
birçok hastalığa neden olan yapılar oluşturmaktadır. Susam kabuğundaki asitler
ve selülozun bu zararlarından dolayı tüketilmeden önce soyulması bir
zorunluluktur. Mevcut olan soyma yöntemlerinde susam daneleri nemlendirildikten
sonra karıştırıcı ile şişmiş zarları parçalamaktadır. Parçalanmış zarlar susam
danesi ile birlikte tuzlu suda bekletilerek daneler zarlardan ayrıştırılır.
Ayrılmış olan daneler yıkandıktan sonra fırında kavrulur ve tüketime hazır hale
getirilir. Mevcut durumda bir ton susamın zarını soymak için 20 m3
su ve 3 m3 tuz kullanılmaktadır. Ayrıca işlem 24 saatte 9 çalışan
ile yapılabilmektedir. Bu çalışmada, bir susam zarı soyma makinesi ana mili
için özel bir tasarım yapılarak tuz kullanımı tamamen ortadan kaldırılmış,
işlem süresi kısaltılmış, gerekli olan su tüketimi ve çalışan sayısı ise
yaklaşık olarak % 90 oranında azaltılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 3 |