This study was carried
out with the objective to evaluate the effects of different concentrations of L-Tryptophan
and Melatonin pretreatment on germination behavior of onion, leek, black carrot,
and radish seeds exposed to saline stress. Seeds of samples were soaked for 24
hours in distilled water, 50,100, 150 ppm L-tryptophan, and 1.5, 3, and 4.5 µM
melatonin
solutions at 20° C in darkness. Seeds were placed in Petri dishes and watered
to moisten the filter paper with different concentrations of NaCl (0, 150, 300
or 450 mM). The experiment was planned in a completely randomized design with
four replications. Maximum germination percentage, germination index, time to
complete 50% germination and mean germination time was measured at the end of
the study. The results indicated that the effect of pre-treatment was
significant on all studied traits in all species except for mean germination
time for black carrot seeds. In addition, all germination parameters of seeds
were delayed and decreased by salinity increasing from 0 mM to 450 mM NaCl. Overall,
all doses of melatonin increased the maximum germination ratio and germination
index values slightly under 300 mM NaCl stress conditions. In general, results
which obtained from all doses of melatonin were close to each other, whereas
increasing doses of L-tryptophan caused a negative effect in some cases.
Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
FLO-2018-8572
This work is supported by Research Fund of the Erciyes University. Project Number: FLO-2018-8572.
Bu çalışma, farklı konsantrasyonlarda L-Triptofan ve Melatonin ön uygulamalarının,
tuz stresine maruz bırakılan soğan, pırasa, siyah havuç ve turp tohumlarının
çimlenme özellikleri üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Örneklere ait tohumlar, 24 saat boyunca, distile su, 50, 100,
150 ppm L-triptofan; 1.5, 3 ve 4.5 µM Melatonin
çözeltilerinde karanlıkta ve 20 ° C' de çözeltilerinde bekletilmiştir. Tohumlar
petri kaplarına yerleştirilmiş ve filtre kağıtları farklı NaCl
konsantrasyonlarında (0, 150, 300 veya 450 mM) su ile nemlendirilmiştir. Deneme,
dört tekerrürlü tesadüf parselleri
şeklinde planlanmıştır. Çalışmanın sonunda maksimum çimlenme yüzdesi, çimlenme indeksi,
% 50 çimlenmeyi tamamlama süresi ve ortalama çimlenme süresi değerleri
ölçülmüştür. Sonuçlar, ön uygulamaların etkilerinin, siyah havuç tohumlarının
ortalama çimlenme süresi hariç, tüm türlerde ve değerlendirilen tüm özellikler
üzerinde önemli etkilere neden olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, tuzluluk
derecesinin 0 mM' den 450 mM' ye yükselmesi, tohumların tüm çimlenme
parametrelerini azaltmış ve geciktirmiştir. Genel olarak, tüm melatonin
dozları, 300 mM NaCl stres koşulları altında çimlenme oranını ve çimlenme
endeksini bir miktar artırmıştır. Genel olarak, tüm melatonin dozlarından elde
edilen sonuçlar birbirine yakın olmasına rağmen, artan L-Triptofan dozları bazı
durumlarda olumsuz etkilere neden olmuştur.
FLO-2018-8572
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FLO-2018-8572 |
Publication Date | July 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 3 |