Research Article
BibTex RIS Cite

Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi

Year 2023, Volume: 11 Issue: 3, 1437 - 1445, 31.07.2023
https://doi.org/10.29130/dubited.1100628

Abstract

Nanopartiküllerin sentezi, yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle birlikte ilgili potansiyel uygulamalar için yeni bir araştırma alanıdır; özellikle, çevre dostu nanomalzemeler, nanobilim içinde büyüyen bir alan haline gelmiştir. Son zamanlarda, bitki özleri ve arı ürünleri kullanılarak metal oksit nanopartiküllerin sentezi, nanobilim ve nanobiyoteknoloji alanında, geleneksel fizikokimyasal yaklaşımlara göre sayısız avantajlarla ilgi çekici bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, çinko oksit nanopartiküllerin (ZnO NP’in) sentezi için, kestane (Castanea sativa) balı kullanarak yeni, "daha yeşil", biyolojik olarak yönlendirilmiş, düşük maliyetli ve çevre dostu bir yöntem geliştirildi. ZnO NP'lerin sentezi için öncü bileşik olarak ticari kestane balı kullanılırken, metal tuzu olarak ise çinko nitrat hekzahidrat kullanıldı. ZnO NP’nin yapıları, Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), X-ışını Kırınımı (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı X-ışını analizi ile araştırıldı. Elde edilen ZnO NP’nin bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktiviteleri kuyu difüzyon yöntemi ile ölçüldü ve sonuçlar kaydedildi.

Supporting Institution

Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Project Number

2021.05.03.1235

Thanks

Bu çalışma Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenmiştir.

References

  • Referans1 E.R. Balasooriya, C.D. Jayasinghe, U.A. Jayawardena, R.W.D. Ruwanthika, R.M.De Silva, and P.V. Udagama, “Honey mediated green synthesis of nanoparticles: New era of safe nanotechnology,” Journal of Nanomaterials, vol. 2017, no. 3, pp. 10, 2017.
  • Referans2 D. Bhattacharyya, S. Singh, and N. Satnalika, “Nanotechnology, big things from a tiny World: a review,” Science and Technology, vol. 2, no. 3, pp. 29–38, 2009.
  • Referans3 D. Philip, “Honey mediated green synthesis of gold nanoparticles,” Spectrochimica Acta - Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, vol. 73, no. 4, pp. 650–653, 2009.
  • Referans4 M. Singh, S. Singh, S. Prasad, and I.S. Gambhir, “Nanotechnology in medicine and antibacterial effect of silver nanoparticles,” Digest Journal of Nanomaterials and Biostructure, vol. 3, no. 3, pp. 115–122, 2008.
  • Referans5 H. Hasim, P.V. Rao, A.C. Sekhar, S. Muthuraju, M.A. Asari, and K.N.S. Sirajudeen, “Green synthesis and characterization of silver nanoparticles using Tualang honey and evaluation of their antioxidant activities,” Advances in Natural Sciences: Nanoscience and Nanotechnology, vol. 11, no. 2, pp. 025010, 2020.
  • Referans6 B. Pelaz, S. Jaber, D. J. Aberasturi, V. Wulf, T. Aida, J.M. Fuente, J. Feldmann, H.E. Gaub, L Josephson, C.R. Kagan, N.A. Kotov, L.M. Liz-Marzan, H. Mattoussi, P. Mulvaney, C.B. Murray, A.L. Rogach, P.S. Weiss, I. Willner, and W.J. Parak, “The state of nanoparticle-based nanoscience and biotechnology: progress, promises, and challenges,” ACS Nano, vol. 6, no. 10, pp. 8468–8483, 2012.
  • Referans7 Ş. Gülten, “Yeşil kimya ölçümleri: katalizörlü ve katalizörsüz reaksiyon şartlarında sentezlenmiş biginelli bileşiklerinin yeşil kimya ölçümlerinin hesaplanması,” Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 14, ss. 61–69, 2018.
  • Referans8 Ö. Erdoğan, F. Birtekocak, E. Oryaşın , M. Abbak , G.M. Demirbolat. S. Paşa, ve Ö. Çevik, “Enginar yaprağı sulu ekstraktı kullanılarak çinko oksit nanopartiküllerinin yeşil sentezi, karakterizasyonu, anti-bakteriyel ve sitotoksik etkileri,” Duzce Medical Journal, c. 21, s. 1, ss. 19–26, 2019.
  • Referans9 G.A. Youssef, A.M. El-Boraey, and M.M. Abdel-Tawab, “Eco-friendly green synthesis of silver nanoparticles from egyptian honey: Evaluating its antibacterial activities,” Egyptian Journal of Botany, vol. 59, no. 3, pp. 709–721, 2019.
  • Referans10 E. Rasouli, W.J. Basirun, M. Rezayi, K. Shameli, E. Nourmuhammadi, R. Khandanlou, Z. Izadiyan, and H.K. Sarkarizi, “Ultrasmall superparamagnetic Fe3O4 nanoparticles: Honey-based green and facile synthesis and in vitro viability assay,” International Journal of Nanomedicine, vol. 13, pp. 6903–6911, 2018.
  • Referans11 F. Karadal ve Y. Yıldırım, “Balın kalite nitelikleri, beslenme ve sağlık açısından önemi,” Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 9, s. 3, ss. 197–209, 2012.
  • Referans12 J. Jeyageetha. M. Geetha, and Packiam, “Synthesis of honey mediated biogenic zinc oxide nanoparticles and structural parameters ınvestigations,” Jetir, vol. 6, no. 2, pp. 882–888, 2019.
  • Referans13 S. Gummuluri, V.T. Kavalipurapu, and A.V. Kaligotla, “Antimicrobial efficacy of novel ethanolic extract of Morinda citrifolia against Enterococcus feacalis by agar well diffusion method and minimal inhibitory concentration-an in vitro study,” Brazilian Dental Science, vol. 22, no. 3, pp. 365-370, 2019.
  • Referans14 CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute), Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Test: Approved Standard, CLSI document M100, 30th edition, Clinical and Laboratory Standards Institute, 2020.
  • Referans15 S. Gok, M. Severcan, E. Goormaghtigh, I. Kandemir, and F. Severcan, “Differentiation of Anatolian honey samples from different botanical origins by ATR-FTIR spectroscopy using multivariate analysis,” Food chemistry, vol. 170, pp. 234-240, 2015.
  • Referans16 M. Sharmila, R. Jothi Mani, A. Kader, A. Ahmad, G.E. Eldesoky, A.E.M. Yahya, and A.A.A. Bahajjaj, “Photocatalytic and biological activity of ZnO nanoparticles using honey,” Coating, vol. 11, no. 9, pp. 1046, 2021.
Year 2023, Volume: 11 Issue: 3, 1437 - 1445, 31.07.2023
https://doi.org/10.29130/dubited.1100628

Abstract

Project Number

2021.05.03.1235

References

  • Referans1 E.R. Balasooriya, C.D. Jayasinghe, U.A. Jayawardena, R.W.D. Ruwanthika, R.M.De Silva, and P.V. Udagama, “Honey mediated green synthesis of nanoparticles: New era of safe nanotechnology,” Journal of Nanomaterials, vol. 2017, no. 3, pp. 10, 2017.
  • Referans2 D. Bhattacharyya, S. Singh, and N. Satnalika, “Nanotechnology, big things from a tiny World: a review,” Science and Technology, vol. 2, no. 3, pp. 29–38, 2009.
  • Referans3 D. Philip, “Honey mediated green synthesis of gold nanoparticles,” Spectrochimica Acta - Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, vol. 73, no. 4, pp. 650–653, 2009.
  • Referans4 M. Singh, S. Singh, S. Prasad, and I.S. Gambhir, “Nanotechnology in medicine and antibacterial effect of silver nanoparticles,” Digest Journal of Nanomaterials and Biostructure, vol. 3, no. 3, pp. 115–122, 2008.
  • Referans5 H. Hasim, P.V. Rao, A.C. Sekhar, S. Muthuraju, M.A. Asari, and K.N.S. Sirajudeen, “Green synthesis and characterization of silver nanoparticles using Tualang honey and evaluation of their antioxidant activities,” Advances in Natural Sciences: Nanoscience and Nanotechnology, vol. 11, no. 2, pp. 025010, 2020.
  • Referans6 B. Pelaz, S. Jaber, D. J. Aberasturi, V. Wulf, T. Aida, J.M. Fuente, J. Feldmann, H.E. Gaub, L Josephson, C.R. Kagan, N.A. Kotov, L.M. Liz-Marzan, H. Mattoussi, P. Mulvaney, C.B. Murray, A.L. Rogach, P.S. Weiss, I. Willner, and W.J. Parak, “The state of nanoparticle-based nanoscience and biotechnology: progress, promises, and challenges,” ACS Nano, vol. 6, no. 10, pp. 8468–8483, 2012.
  • Referans7 Ş. Gülten, “Yeşil kimya ölçümleri: katalizörlü ve katalizörsüz reaksiyon şartlarında sentezlenmiş biginelli bileşiklerinin yeşil kimya ölçümlerinin hesaplanması,” Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 14, ss. 61–69, 2018.
  • Referans8 Ö. Erdoğan, F. Birtekocak, E. Oryaşın , M. Abbak , G.M. Demirbolat. S. Paşa, ve Ö. Çevik, “Enginar yaprağı sulu ekstraktı kullanılarak çinko oksit nanopartiküllerinin yeşil sentezi, karakterizasyonu, anti-bakteriyel ve sitotoksik etkileri,” Duzce Medical Journal, c. 21, s. 1, ss. 19–26, 2019.
  • Referans9 G.A. Youssef, A.M. El-Boraey, and M.M. Abdel-Tawab, “Eco-friendly green synthesis of silver nanoparticles from egyptian honey: Evaluating its antibacterial activities,” Egyptian Journal of Botany, vol. 59, no. 3, pp. 709–721, 2019.
  • Referans10 E. Rasouli, W.J. Basirun, M. Rezayi, K. Shameli, E. Nourmuhammadi, R. Khandanlou, Z. Izadiyan, and H.K. Sarkarizi, “Ultrasmall superparamagnetic Fe3O4 nanoparticles: Honey-based green and facile synthesis and in vitro viability assay,” International Journal of Nanomedicine, vol. 13, pp. 6903–6911, 2018.
  • Referans11 F. Karadal ve Y. Yıldırım, “Balın kalite nitelikleri, beslenme ve sağlık açısından önemi,” Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 9, s. 3, ss. 197–209, 2012.
  • Referans12 J. Jeyageetha. M. Geetha, and Packiam, “Synthesis of honey mediated biogenic zinc oxide nanoparticles and structural parameters ınvestigations,” Jetir, vol. 6, no. 2, pp. 882–888, 2019.
  • Referans13 S. Gummuluri, V.T. Kavalipurapu, and A.V. Kaligotla, “Antimicrobial efficacy of novel ethanolic extract of Morinda citrifolia against Enterococcus feacalis by agar well diffusion method and minimal inhibitory concentration-an in vitro study,” Brazilian Dental Science, vol. 22, no. 3, pp. 365-370, 2019.
  • Referans14 CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute), Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Test: Approved Standard, CLSI document M100, 30th edition, Clinical and Laboratory Standards Institute, 2020.
  • Referans15 S. Gok, M. Severcan, E. Goormaghtigh, I. Kandemir, and F. Severcan, “Differentiation of Anatolian honey samples from different botanical origins by ATR-FTIR spectroscopy using multivariate analysis,” Food chemistry, vol. 170, pp. 234-240, 2015.
  • Referans16 M. Sharmila, R. Jothi Mani, A. Kader, A. Ahmad, G.E. Eldesoky, A.E.M. Yahya, and A.A.A. Bahajjaj, “Photocatalytic and biological activity of ZnO nanoparticles using honey,” Coating, vol. 11, no. 9, pp. 1046, 2021.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Simge Nur Gençay 0000-0003-1138-5332

Sefa Durmuş 0000-0001-6974-513X

Aslıhan Dalmaz 0000-0002-1691-2616

Gorkem Dulger 0000-0002-1506-1549

Project Number 2021.05.03.1235
Publication Date July 31, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 11 Issue: 3

Cite

APA Gençay, S. N., Durmuş, S., Dalmaz, A., Dulger, G. (2023). Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 11(3), 1437-1445. https://doi.org/10.29130/dubited.1100628
AMA Gençay SN, Durmuş S, Dalmaz A, Dulger G. Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. DUBİTED. July 2023;11(3):1437-1445. doi:10.29130/dubited.1100628
Chicago Gençay, Simge Nur, Sefa Durmuş, Aslıhan Dalmaz, and Gorkem Dulger. “Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu Ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 11, no. 3 (July 2023): 1437-45. https://doi.org/10.29130/dubited.1100628.
EndNote Gençay SN, Durmuş S, Dalmaz A, Dulger G (July 1, 2023) Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 11 3 1437–1445.
IEEE S. N. Gençay, S. Durmuş, A. Dalmaz, and G. Dulger, “Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi”, DUBİTED, vol. 11, no. 3, pp. 1437–1445, 2023, doi: 10.29130/dubited.1100628.
ISNAD Gençay, Simge Nur et al. “Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu Ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 11/3 (July 2023), 1437-1445. https://doi.org/10.29130/dubited.1100628.
JAMA Gençay SN, Durmuş S, Dalmaz A, Dulger G. Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. DUBİTED. 2023;11:1437–1445.
MLA Gençay, Simge Nur et al. “Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu Ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, vol. 11, no. 3, 2023, pp. 1437-45, doi:10.29130/dubited.1100628.
Vancouver Gençay SN, Durmuş S, Dalmaz A, Dulger G. Ticari Bal Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi, Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. DUBİTED. 2023;11(3):1437-45.