Research Article
BibTex RIS Cite

Diyarbakır İlinin Dicle İlçesinde Yetişen Yerel Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinin Fiziko-Kimyasal Karakterizasyonu

Year 2022, Volume: 11 Issue: 1, 89 - 98, 10.06.2022
https://doi.org/10.55007/dufed.1070311

Abstract

Bu çalışmada, standart nar çeşidi (Hicaznar) ve yerel nar çeşitlerine (Ağa narı, Mayhoş, Tatlı nar, Hınara tırş, Miğoş, Hınara şirin, K. Mayhoş, Bori ve Şekerek) ait meyvelerin fiziko-kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada, değerlendirilen çeşitlerin meyve ağırlığı 104.11- 501.67 g, meyve boyu 53.24-88.98 mm, meyve çapı 59.36-101.49 mm, şekil indeksi 0.86-0.97, meyve hacmi 93.33-485,00 cm3, meyve suyu miktarı 34.90-90.90 ml, meyve yoğunluğu 0.88-1.12 g/ cm3, dane ağırlığı 70.09-336.17 g ve 100 dane ağırlığı 19.77-35.07 g arasında değişmiştir. Toplam çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) %13.73-15.93, pH 3.23-4.68 ve toplam asitlik %0.21-1.20 arasında değişmiştir. Ayrıca, kabuk alt zemin rengi, kabuk üst zemin rengi, kabuk kalınlığı, çekirdek sertliği, meyve tadı, alt ve üst odacık sayısı ve kabukta çatlama durumları belirlenmiştir.

Supporting Institution

Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (DÜBAP)

Project Number

GAP.17.001

Thanks

Bu çalışma Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. GAP.17.001 nolu projeye verilen destekten dolayı Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (DÜBAP) yetkililerine teşekkür ederiz.

References

  • M. Şimsek, A. Kara, Diyarbakir fruit growing potential an overview, International Diyarbakir Semposium, 2-5 October 2016, s. 120-131, Diyarbakır-Turkey. 2016.
  • M. Simsek, Research on Past, Present and Future of Pomegranate Cultivation in Turkey. International Conference on Innovations in Natural Science and Engineering (ICINSE 2018), 3-6 Jan. 2018, Turkish Republic of Northern Cyprus, s. 53-60, 2018.
  • M. Şimşek ve A. İkinci, Narın (Punica granatum L.) insan sağlığına etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 21, sayı 4, s. 494-506, 2017.
  • M. Simsek and E. Gulsoy, A Research on Pomegranate (Punica granatum L.) Growing and The state of Selection Studies in Turkey. Proceedings of the VIII International Scientific Agriculture Symposium (AGROSYM 2017), 05-08 Oct. 2017, Jahorina-Bosnia and Herzegovina, pp. 1965-1969. 2017.
  • H. Tibet ve İ. Baktır, Narlarda çiçeklenme derim. Narenciye Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 8, sayı 4, 66- 173, Antalya. 1991.
  • C. Yılmaz, Nar. Hasad Yayıncılık, Ağustos, İstanbul. s. 192, 2007.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. TÜİK. (2020). Erişim Tarihi: 10.05.2021. [Online] http://www.tuik.gov.tr
  • Diyarbakır İlinin Türkiye Haritasındaki Yeri (2021). Erişim Tarihi: 03.05.2021. Diyarbakır İlinin Türkiye Haritasındaki Yeri, [Online] https://www.google.com/search?q=diyarbak%C4%B1r+haritas%C4%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwie5r7Jwsj1AhV-i_0HHaZxC2EQ2-cCegQIABAA&oq=diyarbak%C4%B1r&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgcIIxDvAxAnMgcIIxDvAxAnMgUIABCABDIFCAAQgAQyBwgAELEDEEMyBwgAELEDEEMyBwgAELEDEEMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgARQAFgAYLoVaABwAHgAgAGeAYgBngGSAQMwLjGYAQCqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=sKDtYZ7OKP6W9u8PpuOtiAY&bih=657&biw=1366#imgrc=gGT7A4lWc9KA4M
  • A. Kazankaya, M. Gündoğdu M. A. Aşkın ve F. Muradoğlu, Pervari (Siirt) narlarının meyve özellikleri. IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Eylül 08-12, Antalya, s. 141-143, 2003.
  • A. Yaviç, S. Burkan ve M. Şimşek, Kocaköy (Diyarbakır) İlçesinde Yetiştirilen Önemli Standart ve Mahalli Nar (Punica Granatum L.) Çeşitlerinin Bazı Ağaç ve Meyve Özellikleri. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences International Indexed and Refereed, vol. 8, no. 18, pp. 1-10. 2021.
  • M. Gündoğdu, H. Yılmaz ve İ. Canan, Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerin fizikokimyasal karakterizasyonu. Uluslararası Tarım ve Yabanbi Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), vol. 1, sayı 2, s. 57-65, 2015.
  • K. Yıldız, F. Muradoğlu, H. G. Oğuz ve H. Yılmaz, Hizan’da yetişen narların pomolojik özellikleri. Türkiye lV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Antalya. s. 238-240. 08-12 Eylül 2003.
  • Ö. M. Özatak, Çukurca (Hakkâri) Yöresi Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van. s. 68, 2010.
  • M. Mars, M. Marakchi, Diversity of pomegranate (Punica granatum L.) germplasm in Tunusia. Genetic Resources and Crop Evolution, vol. 46, no. 5, pp. 461-467, 1999.
  • S. A. Al-Maiman, D. Ahmad, Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation. Food Chemistry, vol. 76, no. 4, pp. 437-441, 1999.
  • M. Gündoğdu, Pervari (Siirt) Yöresi Nar (Punica granatum L.) Populasyonlarında Mahalli Tiplerin Seleksiyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, s. 62, 2006.
  • N. Ercan, S. Özvardar, N. Gönülşen, E. Baldıran, K. Onal, N. Karabıyık, Ege Bölgesi için uygun nar çeşitlerinin belirlenmesi. I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. İzmir, Türkiye, 13-16 Ekim 1992.
  • Y. Dalka, Hicrannar ve Canernar Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinde Çiçeklenme Döneminin Meyve Tutumu, Pomolojik Özellikler ve Kalite Üzerine Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tokat, s. 35, 2010.
  • M. Gündoğdu, H. Yılmaz, R. İ. G. Şensoy, Ö. Gündoğdu, Şirvan (Siirt) yöresinde yetiştirilen narların pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 20, sayı 2, s. 138-143, 2010.
  • H. Tibet ve C. Onur, Antalya’da nar (Punica granatum L.) çeşit adaptasyonu (lll). Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Ankara, 14-17 Eylül 1999.

Physico-Chemical Characterization of Local Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivars Grown in Dicle District of Diyarbakır Province

Year 2022, Volume: 11 Issue: 1, 89 - 98, 10.06.2022
https://doi.org/10.55007/dufed.1070311

Abstract

In this study, physico-chemical properties of fruits belonging to standard pomegranate cultivars (Hicaznar) and local pomegranate cultivars (Ağa narı, Mayhoş, Tatlı nar, Hınara tırş, Miğoş, Hınara şirin, K. Mayhoş, Bori and Şekerek) were determined. In the research, fruit weight of the evaluated varieties is 104.11-501.67 g, fruit length is 53.24-88.98 mm, fruit diameter is 59.36-101.49 mm, shape index is 0.86-0.97, fruit volume is 93.33-485.00 cm3, fruit juice amount is 34.90-90.90 ml, fruit density. 0.88-1.12 g/cm3, seed weight 70.09-336.17 g and 100 seed weight changed between 19.77-35.07 g. The total amount of soluble dry matter (SSCM) varied between 13.73-15.93%, pH 3.23-4.68 and total acidity between 0.21-1.20%. In addition, the color of the skin of the bottom of the skin, the color of the top of the skin, the thickness of the skin, the hardness of the fruit, the number of upper and lower chambers and cracking conditions in the shell were determined.

Project Number

GAP.17.001

References

  • M. Şimsek, A. Kara, Diyarbakir fruit growing potential an overview, International Diyarbakir Semposium, 2-5 October 2016, s. 120-131, Diyarbakır-Turkey. 2016.
  • M. Simsek, Research on Past, Present and Future of Pomegranate Cultivation in Turkey. International Conference on Innovations in Natural Science and Engineering (ICINSE 2018), 3-6 Jan. 2018, Turkish Republic of Northern Cyprus, s. 53-60, 2018.
  • M. Şimşek ve A. İkinci, Narın (Punica granatum L.) insan sağlığına etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 21, sayı 4, s. 494-506, 2017.
  • M. Simsek and E. Gulsoy, A Research on Pomegranate (Punica granatum L.) Growing and The state of Selection Studies in Turkey. Proceedings of the VIII International Scientific Agriculture Symposium (AGROSYM 2017), 05-08 Oct. 2017, Jahorina-Bosnia and Herzegovina, pp. 1965-1969. 2017.
  • H. Tibet ve İ. Baktır, Narlarda çiçeklenme derim. Narenciye Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 8, sayı 4, 66- 173, Antalya. 1991.
  • C. Yılmaz, Nar. Hasad Yayıncılık, Ağustos, İstanbul. s. 192, 2007.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. TÜİK. (2020). Erişim Tarihi: 10.05.2021. [Online] http://www.tuik.gov.tr
  • Diyarbakır İlinin Türkiye Haritasındaki Yeri (2021). Erişim Tarihi: 03.05.2021. Diyarbakır İlinin Türkiye Haritasındaki Yeri, [Online] https://www.google.com/search?q=diyarbak%C4%B1r+haritas%C4%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwie5r7Jwsj1AhV-i_0HHaZxC2EQ2-cCegQIABAA&oq=diyarbak%C4%B1r&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgcIIxDvAxAnMgcIIxDvAxAnMgUIABCABDIFCAAQgAQyBwgAELEDEEMyBwgAELEDEEMyBwgAELEDEEMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgARQAFgAYLoVaABwAHgAgAGeAYgBngGSAQMwLjGYAQCqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=sKDtYZ7OKP6W9u8PpuOtiAY&bih=657&biw=1366#imgrc=gGT7A4lWc9KA4M
  • A. Kazankaya, M. Gündoğdu M. A. Aşkın ve F. Muradoğlu, Pervari (Siirt) narlarının meyve özellikleri. IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Eylül 08-12, Antalya, s. 141-143, 2003.
  • A. Yaviç, S. Burkan ve M. Şimşek, Kocaköy (Diyarbakır) İlçesinde Yetiştirilen Önemli Standart ve Mahalli Nar (Punica Granatum L.) Çeşitlerinin Bazı Ağaç ve Meyve Özellikleri. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences International Indexed and Refereed, vol. 8, no. 18, pp. 1-10. 2021.
  • M. Gündoğdu, H. Yılmaz ve İ. Canan, Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerin fizikokimyasal karakterizasyonu. Uluslararası Tarım ve Yabanbi Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), vol. 1, sayı 2, s. 57-65, 2015.
  • K. Yıldız, F. Muradoğlu, H. G. Oğuz ve H. Yılmaz, Hizan’da yetişen narların pomolojik özellikleri. Türkiye lV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Antalya. s. 238-240. 08-12 Eylül 2003.
  • Ö. M. Özatak, Çukurca (Hakkâri) Yöresi Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van. s. 68, 2010.
  • M. Mars, M. Marakchi, Diversity of pomegranate (Punica granatum L.) germplasm in Tunusia. Genetic Resources and Crop Evolution, vol. 46, no. 5, pp. 461-467, 1999.
  • S. A. Al-Maiman, D. Ahmad, Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation. Food Chemistry, vol. 76, no. 4, pp. 437-441, 1999.
  • M. Gündoğdu, Pervari (Siirt) Yöresi Nar (Punica granatum L.) Populasyonlarında Mahalli Tiplerin Seleksiyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, s. 62, 2006.
  • N. Ercan, S. Özvardar, N. Gönülşen, E. Baldıran, K. Onal, N. Karabıyık, Ege Bölgesi için uygun nar çeşitlerinin belirlenmesi. I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. İzmir, Türkiye, 13-16 Ekim 1992.
  • Y. Dalka, Hicrannar ve Canernar Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinde Çiçeklenme Döneminin Meyve Tutumu, Pomolojik Özellikler ve Kalite Üzerine Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tokat, s. 35, 2010.
  • M. Gündoğdu, H. Yılmaz, R. İ. G. Şensoy, Ö. Gündoğdu, Şirvan (Siirt) yöresinde yetiştirilen narların pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 20, sayı 2, s. 138-143, 2010.
  • H. Tibet ve C. Onur, Antalya’da nar (Punica granatum L.) çeşit adaptasyonu (lll). Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Ankara, 14-17 Eylül 1999.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Articles
Authors

Mikdat Şimşek 0000-0002-6108-088X

Recep Etik

Project Number GAP.17.001
Early Pub Date April 1, 2022
Publication Date June 10, 2022
Submission Date February 21, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 1

Cite

IEEE M. Şimşek and R. Etik, “Diyarbakır İlinin Dicle İlçesinde Yetişen Yerel Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinin Fiziko-Kimyasal Karakterizasyonu”, DUFED, vol. 11, no. 1, pp. 89–98, 2022, doi: 10.55007/dufed.1070311.


DUFED is indexed/abstracted/enlisted in

Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit

  cc.logo.large.png       Creative Commons License

28576
DUFED is a diamond open-access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access. In addition, authors are not charged article processing fees or publication fees - no fees whatsoever. Importantly, authors retain the copyright of their work and allow it to be shared and reused, provided that it is correctly cited.

1024px-DOI_logo.svg.png https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx