Research Article

İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ

Volume: 27 Number: 47 December 31, 2022
  • Derya Buluttekin *
TR EN

İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ

Abstract

İflâs, alacaklıların alacaklarını tahsil edebilmek için iflâs organları tarafından, borçlu müflisin tüm malvarlığı üzerinde yürütülen bir cebri tasfiye usulüdür. İflâs açıldığı zaman müflisin haczi mümkün bütün malları ile masa oluşturarak, borçların ödenmesine tahsis edilir (İİK m. 184). Bu aşamada masaya dahil edilmiş bir mal üzerinde, üçüncü kişinin, mülkiyet hakkı veya herkese karşı ileri sürülebilen bir başka hakkı ihlal edilmiş olabilir. Üçüncü kişinin, söz konusu malın müflisin borçları için kullanılmasını engelleyebilmek amacıyla takip edeceği yol, istihkak iddiası prosedürü olacaktır. Hukukumuzda iflâsta istihkak iddiası, münhasıran İİK m. 228’de ve yalnızca üçüncü kişilerin mülkiyet hakkı bakımından düzenlenmiştir. Ancak iflâsta istihkak iddiasının kapsamı daha geniş düşünülmelidir. Zira üçüncü kişinin mülkiyet hakkı haricinde herkese karşı ileri sürülebilen bir hakkının da istihkak iddiasına konu edilmesi mümkün olabileceği gibi, iflâs masasının da müflisin üçüncü kişide bulunan bir malı üzerinde istihkak iddiasında bulunması olasıdır. İstihkak iddiasının muhatabı tarafından reddedilmesi halinde, iddia sahibi bu ret kararına karşı istihkak iddiasını mahkemede dava açarak sürdürebilir. Bu dava süreci, istihkak iddiasında bulunan taraf ve istihkak iddiasına esas olan hakka göre değişiklik gösterecektir. Üçüncü kişi, masaya karşı ileri sürdüğü mülkiyet hakkının masa tarafından reddedilmesi kararına karşı iflâsta istihkak davası (İİK m. 228) ve mülkiyet hakkı haricinde kalan herkese karşı ileri sürülen bir başka hakka dayanan istihkak iddiasının reddedilmesi kararına karşı sıra cetveline itiraz davası (İİK m. 235) açabilecektir.

Keywords

References

  1. Altay S. (2004). Türk İflâs Hukuku, C. II, Vedat Kitapçılık, İstanbul, Ocak.
  2. Ansay S. Ş. (1960). Hukuk İcra ve İflâs Usulleri, İstiklal Matbaası, 5. Baskı, Ankara.
  3. Arslan R., Yılmaz E., Taşpınar Ayvaz S. ve Hanağası E. (2021). İcra ve İflâs Hukuku, Yetkin Hukuk Yayınları, Güncellenmiş 7. Baskı, Ankara.
  4. Arslanpınar Tat T. (2021). Türk ve İsviçre İflâs Hukukunda Paylaştırma, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, Ağustos.
  5. Atalı M., Ermenek İ. ve Erdoğan E. (2021). İcra ve İflâs Hukuku, Yetkin Yayınları, 4. Baskı, Ankara.
  6. Basler Kommentar (2010). Autoren von Bauer T. ve Staehelin D., Bundesgesetz über Schuldbetreibung und Konkurs, Ergänzungsband, 2. Auflage, Helbing Lichtenhahn Verlag, Basel (Basler Kommentar SchKG EB-Bearbeiter).
  7. Basler Kommentar (2011). Herausgeber von Honsell H., Vogt N. P., Geiser T., Zivilgesetzbuch II, Art. 457-977 ZGB, Art 1-61 SchIT ZGB, 4. Auflage, Helbing Lichtenhahn Verlag, Basel (BSK ZGB II-Bearbeiter/in, Art…, N…).
  8. Başözen A. (2005). Müflisin Tasarruf Yetkisi, Turhan Kitabevi, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context

Journal Section

Research Article

Authors

Derya Buluttekin * This is me
0000-0002-4913-7118
Türkiye

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

August 28, 2022

Acceptance Date

November 4, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 27 Number: 47

APA
Buluttekin, D. (2022). İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 27(47), 661-702. https://izlik.org/JA68TG66WX
AMA
1.Buluttekin D. İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2022;27(47):661-702. https://izlik.org/JA68TG66WX
Chicago
Buluttekin, Derya. 2022. “İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ”. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 27 (47): 661-702. https://izlik.org/JA68TG66WX.
EndNote
Buluttekin D (December 1, 2022) İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 27 47 661–702.
IEEE
[1]D. Buluttekin, “İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ”, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 27, no. 47, pp. 661–702, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68TG66WX
ISNAD
Buluttekin, Derya. “İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ”. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 27/47 (December 1, 2022): 661-702. https://izlik.org/JA68TG66WX.
JAMA
1.Buluttekin D. İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2022;27:661–702.
MLA
Buluttekin, Derya. “İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ”. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 27, no. 47, Dec. 2022, pp. 661-02, https://izlik.org/JA68TG66WX.
Vancouver
1.Derya Buluttekin. İFLÂS MASASINA KARŞI İSTİHKAK İDDİASININ İLERİ SÜRÜLMESİ VE MASANIN İSTİHKAK İDDİASINI İNCELEMESİ. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi [Internet]. 2022 Dec. 1;27(47):661-702. Available from: https://izlik.org/JA68TG66WX