TR
EN
Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme
Abstract
Mescid-i Harâm ve Mescid-i Aksâ, Mescid-i Nebevî’yle birlikte âyetler ve hadislerde geçtiği üzere İslâm dininde özel bir konuma sahip olan mukaddes yerlerdir. Müslümanların inanç ve ibadet hayatında müstesna bir konumu bulunan üç mescidden Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın tarihî geçmişinin, Mescid-i Nebevî’den çok daha önce olduğu da malumdur. Çalışmada bu hususla ilgili olan Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın inşası arasında kırk yıl bulunmasına dair rivayet ele alınmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman ve analiz metotlarının kullanıldığı çalışmanın, mezkûr rivayetin müstakil bir şekilde ve disiplinler arası bir incelemeye tabi tutulması nedeniyle önemli olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın başlıca kaynakları, öncelikle hicrî ilk beş asırda tasnif edilen temel hadis kaynakları olmak üzere ricâl eserleri, hadis şerhleri ve tefsirlerdir. Çalışmanın amacı, rivayetin tetkiki ve iki mescidin inşası arasında kırk yıl bulunmasını müşkil olarak nitelendiren muhaddis ile müfessirlerin yaklaşımının ortaya koyulmasıdır. Araştırmanın sonucunda hadisin rivayet döneminde tasnif edilen birçok kitapta nakledildiği belirlenmiştir. Hadisi nakleden bazı râvîler hakkında çeşitli tenkidler bulunsa da bunların rivayetin sıhhatini etkilemeyeceği tespit edilmiştir. Farklı görüşler olmakla birlikte muhaddislerin hadisteki müşkili genellikle hem Mescid-i Harâm’ı hem de Mescid-i Aksâ’yı Hz. Âdem’in inşa ettiği, Hz. İbrâhîm ile Hz. Süleymân’ın yaptıklarının ise bir yenileme olduğu şeklinde yorumlayarak çözdükleri belirlenmiştir. Müfessirler ise mezkûr rivayeti genellikle eserlerinde nakletse de onun tarihsel kronolojisi veya literal anlamı üzerinde detaylı tartışmalara girmemiştir. Konuyu Âl-i İmrân 96. ve el-İsrâ 1. âyetleri çerçevesinde değerlendiren müfessirler, özellikle “evvele beyt” ifadesini merkeze alarak Mescid-i Harâm’ın hem kronolojik hem de fazilet bakımından üstünlüğünü vurgulamıştır.
Keywords
References
- Abdürrezzâk b. Hemmâm, Ebû Bekir es-San‘ânî. el-Musannef -Ma‘mer b. Râşid’in el-Câmi’i ile birlikte-. thk. Habîburrahman el-A‘zamî. 12 Cilt. Beyrut: el-Mektebetü’l-İslâmiyye, 1983.
- Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdullah eş-Şeybânî. el-Müsned. thk. Şuayb el-Arnaût vd. 52 Cilt. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1996.
- Alâî, Ebû Saîd Halîl b. Keykeldî ed-Dımaşkî. Câmiu’t-tahsîl fî ahkâmi’l-merâsîl. thk. Hamdî Abdülmecîd es-Selefî. Beyrut: Âlemü’l-Kütüb, 1986.
- Alî el-Kârî, Ebü’l-Hasen Nûreddîn b. Sultân. Mirkâtu’l-mefâtîh şerhu Mişkâti’l-mesâbîh. 9 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Fikr, 2002.
- Aynî, Ebû Muhammed Bedrüddîn Mahmûd b. Ahmed. Umdetu’l-kârî şerhu Sahîhi’l-Buhârî. thk. Abdullah Mahmûd Muhammed Ömer. 25 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2001.
- Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyin. Delâilü’n-nübüvve ve ma‘rifetü ahvâli sâhibi’ş-şerîa. thk. Abdulmu‘tî Emîn Kal‘acî. 7 Cilt. Beyrut-Kahire: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye-Dâru’r-Reyyân li’t-Türâs, 1988.
- Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyin. el-Câmi li-şuabi’l-îmân. thk. Abdulalî Abdulhumeyd Hâmid. 14 Cilt. Riyad: Mektebetü’r-Rüşd, 2003.
- Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyin. Kitâbu’s-Süneni’l-kebîr. thk. Abdullah b. Abdülmuhsin et-Türkî. 25 Cilt. Riyad: Dâru Âlemi’l-Kütüb, 2013.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Hadith, Tafsir
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2026
Submission Date
January 14, 2026
Acceptance Date
March 24, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 10 Number: 1
APA
Doğan, H. İ., & Kanca, F. (2026). Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi, 10(1), 17-35. https://doi.org/10.61272/duid.1863113
AMA
1.Doğan Hİ, Kanca F. Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 2026;10(1):17-35. doi:10.61272/duid.1863113
Chicago
Doğan, Halil İbrahim, and Fatih Kanca. 2026. “Mescid-I Harâm Ile Mescid-I Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis Ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi 10 (1): 17-35. https://doi.org/10.61272/duid.1863113.
EndNote
Doğan Hİ, Kanca F (June 1, 2026) Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi 10 1 17–35.
IEEE
[1]H. İ. Doğan and F. Kanca, “Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme”, Düzce İlahiyat Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 17–35, June 2026, doi: 10.61272/duid.1863113.
ISNAD
Doğan, Halil İbrahim - Kanca, Fatih. “Mescid-I Harâm Ile Mescid-I Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis Ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi 10/1 (June 1, 2026): 17-35. https://doi.org/10.61272/duid.1863113.
JAMA
1.Doğan Hİ, Kanca F. Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 2026;10:17–35.
MLA
Doğan, Halil İbrahim, and Fatih Kanca. “Mescid-I Harâm Ile Mescid-I Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis Ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme”. Düzce İlahiyat Dergisi, vol. 10, no. 1, June 2026, pp. 17-35, doi:10.61272/duid.1863113.
Vancouver
1.Halil İbrahim Doğan, Fatih Kanca. Mescid-i Harâm ile Mescid-i Aksâ’nın İnşası Arasında Kırk Yıl Bulunduğuna Dair Rivayet: Hadis ve Tefsir Literatüründe Bir İnceleme. Düzce İlahiyat Dergisi. 2026 Jun. 1;10(1):17-35. doi:10.61272/duid.1863113