Research Article

ORTAÇAĞ TEKSTİL FAALİYETLERİNE DAİR ÖNEMLİ GELİŞMELER VE BU GELİŞMELERE TÜRKLERİN ETKİSİ

Volume: 7 Number: 2 December 31, 2024
TR EN

ORTAÇAĞ TEKSTİL FAALİYETLERİNE DAİR ÖNEMLİ GELİŞMELER VE BU GELİŞMELERE TÜRKLERİN ETKİSİ

Öz

İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan giyim, insanlığın var oluşundan beri her dönem gelişerek günümüze kadar süre gelmiştir. Çalışmada giyim-tekstil konusunun Orta Çağ dönemini, bu dönem içerisinde de Mısır bölgesindeki gelişmeleri ele alındı. Mısır merkezli bir çalışma olmasının sebeplerinden bir tanesi Doğu Akdeniz’e kıyısı olması, Orta Doğu, Asya ile Avrupa arasında stratejik bir konumda bulunmasıdır. Bu özelliği ile pek çok farklı din ve ırkın bir arada yaşadığı harmanlanmış bir yapıya ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Orta Çağ’da Mısır, çok kaliteli tekstil ürünleri üreten ülke olarak ün salmıştı. Kendilerine has tarzları ve kıyafet çeşitliliğiyle dönemin en ünlü, en çok ilgi ve talep gören kıyafetlerini diken ülkeler arasında yer almaktaydı. Renkli kumaşları, kıyafetlerde boya teknikleri ve kadim keten kıyafet gelenekleri ile döneme damgalarını vurmuşlardı. Çalışmada genel olarak Mısır’daki tekstil faaliyetleri ele alınırken ayrıca Mısır’da bu sektörde birlikte çalışan Hristiyanların ve Müslümanların kendi geleneklerini de ürettikleri kıyafetlerine yansıtıp birlikte harmanlayarak ortaya çıkardıkları çok farklı tekstil ürünlerine de yer verilmeye çalışılmıştır. Konunun kapsamı dâhilinde bulunan dönemde ise ağırlıklı olarak tekstil alanında Türklerin, Arapların ve Bizans’ın bu alandaki faaliyetlerine de yer verilmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. ABU’L-FİDÂ. (2017). Takvimü’l Bûldân. Trns. Ramazan Şeşen. İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
  2. ARCHIBALD, Ross Lewis. (1951). Naval Power and Trade in the Mediterranean A.D. 500-1100. Princeton. New Jersey: Princeton Universty Press.
  3. ASHTOR, E. (1976). A Social and Economic History of the Near East in the Middle Ages. London: University of California Press.
  4. ATIYA, Aziz S. (2005). Doğu Hıristiyanlığı Tarihi. Trans. Nurettin Hiçyılmaz. İstanbul: Doz Yayınları.
  5. BAKIR, A. (2005). Ortaçağ İslam Dünyasında Tekstil, Sanayi, Giyim-Kuşam ve Moda. Ankara: Bizim Büro Basımevi Yayınları.
  6. BILINIR, Sedat. (2022). Mısır’da Türk Varlığının İzleri. IX.-X. Yüzyılda Tolunoğulları’nın Tekstil ve Mimari Yapı Faaliyetleri. İstanbul: Efe Akademi Yayınları.
  7. BROCKELMANN, C. (1964). İslam Milletleri ve Devletleri Tarihi. Vol. I. Trans. Neşet Çağatay. 2. Print. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  8. ÇELIK, Hüsrem. (2014). Eskiçağ’da Anadolu’da Dokuma (M.Ö. 1974-1719). Unpublished Master Thesis. Denizli: Pamukkale Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Medieval History (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 26, 2024

Publication Date

December 31, 2024

Submission Date

July 12, 2024

Acceptance Date

December 23, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 7 Number: 2

APA
Bilinir, S. (2024). ORTAÇAĞ TEKSTİL FAALİYETLERİNE DAİR ÖNEMLİ GELİŞMELER VE BU GELİŞMELERE TÜRKLERİN ETKİSİ. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 7(2), 1-27. https://doi.org/10.58853/dumad.1515230