Research Article

Gerçek Hayat Verileriyle Makine Öğrenmesi Algoritmalarına Dayalı Otobüs Durak Süresi Tahmini

Volume: 13 Number: 3 September 30, 2022

Gerçek Hayat Verileriyle Makine Öğrenmesi Algoritmalarına Dayalı Otobüs Durak Süresi Tahmini

Öz

Toplu taşıma sistemleri, gelişmekte olan ülkelerde ve nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde büyük bir önem arz etmektedir. Yüksek popülasyona sahip şehirlerde kent içi aktif ulaşım süreçlerinin ve buna yönelik ihtiyaçların giderek yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Bu gereksinimden doğan araç sayısı fazlalığı ve yoğun trafik, büyük bir zaman dilimini kapsayarak günlük yaşantımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu sebeple ulaşım sistemleri yönetimi, toplu taşımacılık planlaması, planlamaların sürekli revize halinde olması ve kontrolü, kalabalık kentlerdeki günlük hayat akışında en önemli ihtiyaçlardan biridir. Bu çalışma, karayolu toplu taşımada kilit nokta olan otobüs verilerine dayanmaktadır. Çalışmanın amacı, İstanbul’da belirli bir hatta yapılan seferlerin yolculuk süre verilerinin analizi, duraklar arası sürenin ve durağa varış saati verilerinin analiz edilmesi ve gelecek günlere yönelik tahmin yapılmasıdır. Çalışma sırasında analiz edilen 522B hattı gidiş yönü verilerin tamamı gerçek verilerdir. Bu güzergaha ait veri seti 2021 yılının Temmuz ve Ağustos ayları bazında incelenmiştir. Makine öğrenmesi algoritmalarından Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Destek Vektör Regresyon (SVR) yöntemlerinin, çeşitli trafik koşulları altında tahminler gerçekleştirirken oldukça rekabetçi olduğu ortaya çıkmaktadır. Karşılaştırmalı çalışmalar, YSA'nın daha doğru tahmin sonuçları sağladığını ve bir duraktan diğer durağa geçme süresi dağılımındaki belirsizlikleri daha etkin bir şekilde tahmin etme eğiliminde olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. [1] G. Temelcan, G. Sistem optimal bulanık trafik atama probleminin optimizasyonu, 2020.
  2. [2] B. T. Palamutçuoğlu, Şehir içi toplu taşıma planlamasında akıllı kart veri madenciliği ile sefer sıklığı optimizasyonu, 2020.
  3. [3] I.J. Chien, Y. Ding, Wei, C. “Dynamic bus arrival time prediction with artificial neural networks”, J. Transp. Eng., 128 (5), 429–438, 2002.
  4. [4] R. Jeong, R. Rilett, “Bus arrival time prediction using artificial neural network model”. In Proceedings. The 7th international IEEE conference on intelligent transportation systems (IEEE Cat. No. 04TH8749) (pp. 988-993). IEEE, 2004.
  5. [5] H. Liu, K. Zhang, R., He, J., Li, “A neural network model for travel time prediction”, in: Proc IEEE Conf Intell Comput Intell Syst (ICIS), Vol. 1, pp. 752–756, 2009.
  6. [6] M. Chen, X., Liu, J. Xia, S.I. Chien, A dynamic bus-arrival time prediction model based on APC data, Comput.-Aided Civ. Inf., 19 (5), 364–376, 2004.
  7. [7] Y. Lin, X. Yang, N. Zou & L. Jia. “Real-time bus arrival time prediction: case study for Jinan, China”. Journal of Transportation Engineering, 139(11), 1133-1140, 2013.
  8. [8] B. Yu, H. Wang, W. Shan, B. Yao,. Prediction of bus travel time using random forests based on near neighbors, Comput.-Aided Civ. Inf., 33 (4) (2018) 333–350, 2018.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2022

Submission Date

May 23, 2022

Acceptance Date

August 1, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 13 Number: 3

IEEE
[1]K. Şahinbaş, “Gerçek Hayat Verileriyle Makine Öğrenmesi Algoritmalarına Dayalı Otobüs Durak Süresi Tahmini”, DUJE, vol. 13, no. 3, pp. 421–428, Sept. 2022, doi: 10.24012/dumf.1120379.

Cited By