Research Article

Çevrimiçi sosyal medyada sahte haber tespiti

Volume: 11 Number: 1 March 27, 2020

Çevrimiçi sosyal medyada sahte haber tespiti

Öz

Son yıllarda, sosyal medyadan haber almak, bilginin hızlı bir şekilde yayılması, ucuz maliyet ve kolay erişim nedeniyle giderek daha popüler hale gelmiştir. Sosyal medyanın dünyadaki insanlar için temel bilgi kaynaklarından biri haline gelmesi toplum, kültür ve iş dünyası üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere sahiptir. Sosyal medyadaki haberlerin kalitesi geleneksel haber kaynaklarından daha düşüktür ve sosyal medya sahte haber yaymak için çok uygundur. Sahte haberlerin insanlar ve toplum üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, sahte haberlerin tespiti dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, sahte haberleri tespit etmek için iki aşamalı bir model önerilmiştir. İlk adımda, yapılandırılmamış verileri yapılandırılmış verilere dönüştürmek için sahte haberler içeren verilere bir dizi ön işlem uygulanmıştır. Bir sonraki adımda, yapılandırılmış sahte haber veri setine on denetimli yapay zekâ algoritması uygulanmıştır. Önerilen model dört farklı eğitim - test bölümlemesi ile incelenmiştir. Erişime açık veri seti üzerinde; Naive Bayes, JRip, J48, Rastgele Orman, Stokastik Gradyan İnişi, Yerel Ağırlıklı Öğrenme, Naive Bayes ile Karar Ağacı, Yerine Koyarak Öğrenme, Regresyon ile Sınıflandırma denetimli yapay zekâ algoritmaları test edilmiş ve bu algoritmalar üç değerlendirme ölçütüne bağlı olarak karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ahmed, H., Traore, I., Saad, S., (2017). Detection of Online Fake News Using N-Gram Analysis and Machine Learning Techniques. International Conference on Intelligent, Secure, and Dependable Systems in Distributed and Cloud Environments. 127-138.
  2. Allahyari, M., Pouriyeh, S., Assefi, M., Safaei, S., Trippe, E. D., Gutierrez, J. B., Kochut, K., (2017). A brief survey of text mining: Classification, clustering and extraction techniques. arXiv preprint arXiv:1707.02919.
  3. Breiman, L., (1996). Bagging Predictors. Machine Learning, 24(2), 123-140.
  4. Corney, D., Albakour, D., Martinez, M., and S. Moussa, S., (2016). What do a million news articles look like?. First International Workshop on Recent Trends in News Information Retrieval co-located with 38th European Conference on Information Retrieval, Italy, 42–47.
  5. Coşkun, C., Baykal, A., (2011). An Application for Comparison of Data Mining Classification Algorithms. Akademik Bilişim, 1-8.
  6. Fong, S., Luo, Z., Yap, B. W., (2013). Incremental learning algorithms for fast classification in data stream. 2013 International Symposium on Computational and Business Intelligence, India, 186-190.
  7. Frank, E., I. Witten, I., (1998). Generating Accurate Rule Sets Without Global Optimization. Fifteenth International Conference on Machine Learning, San Francisco.
  8. Gilda, S., (2017). Evaluating Machine Learning Algorithms for Fake News Detection. 15th Student Conference on Research and Development, Malaysia, 110-115.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 27, 2020

Submission Date

October 4, 2019

Acceptance Date

January 16, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 11 Number: 1

IEEE
[1]F. Altunbey Özbay and B. Alataş, “Çevrimiçi sosyal medyada sahte haber tespiti”, DUJE, vol. 11, no. 1, pp. 91–103, Mar. 2020, doi: 10.24012/dumf.629368.

Cited By