Diyarbakır Yöresindeki Sığırların Sindirim ve Solunum Sistemi Problemlerinde Enzootik Bovine Leukosis (EBL), Bovine Viral Diare (BVD), Infeksiyöz Bovine Rhinotracheitis (IBR) ve Mavi Dil (BT) Enfeksiyonlarının Rollerinin Araştırılması
Abstract
Bu çalışmada, Diyarbakır yöresinde sindirim ve solunum sistemi hastalıklarının klinik semptomlarını gösteren hasta sığırlarda EBL, BVD, IBR ve BT enfeksiyonlarının rollerinin araştırılması amaçlandı. Araştırmada halk elinde bulunan ve belirtilen hastalıklara karşı aşılanmamış 1 yaş ve üstü farklı ırk ve cinsiyette, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarının klinik semptomlarını gösteren 109 sığırdan elde edilen kan serumları kullanıldı. Serum örnekleri ELISA testi ile belirtilen etkenler yönünden incelendi. Test edilen kan serumu örneklerinde EBL, BVD, IBR ve BT enfeksiyonlarının seropozitiflik oranları sırasıyla % 1.83, % 71.56, % 47.71 ve % 17.43 olarak tespit edildi. Bu enfeksiyon etkenlerinin bölge sığırlarının sindirim ve solunum sistemi hastalıklarında rol aldığı ve bu nedenle bölgede bu hastalıkların önlenmesi için kontrol ve eradikasyon çalışmalarının yapılması gerektiği kanaatine varıldı.
Keywords
References
- 1. Yıldırım Y, Burgu İ. (2005). Kuzeydoğu Anadolu Bölgesindeki Sığırlarda Mavidil (BT), IBR, PI-3, EBL ve BVD Enfeksiyonlarının Seroprevalansı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 52(2): 113-117.
- 2. Akça Y, Alkan F, Bilge S ve ark. (1996). Süt Sığırlarının Süt ve Kan serumlarında Enzootik Sığır Löykozuna (EBL) Karşı Antikor Varlığının Enzyme Linked İmmunosorbent Assay (ELISA) ve Agar Jel İmmunodiffuzyon (AGID) Testi ile Araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 43, 53-59.
- 3. Venables C, Lucas MH (2004). Enzootic Bovine Leukosis. (in). Bovine Medicine Diseases and Husbandry of Cattle. Andrews AH, Blowey RW, Boyd H, Eddy RG (eds.). 2nd edition, p. 693-700. Blackwell Publishing Company, USA.
- 4. Johnson R, Kaneene JB. (1992). Bovine Leukemia Virus and Enzootik Bovine Leucosis. The Veterinary Bulletin. 62, 287-312.
- 5. Avcı O, Bulut O, Yapıcı O, Atlı K, Dik I. (2013). Sütçü İneklerin Kan ve Süt Serumlarında Bovine Leukosis Virus Enfeksiyonunun ELISA ile Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 10(3), 171-176.
- 6. Batmaz H, Çarlı KT, Şen A ve ark. (1999). Güney Marmara Bölgesi'nde Enzootik Bovine Leukosis'in Prevalansı ve Bazı Bakım-Yetiştirme Koşullarının İncelenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science. 23, Ek Sayı 2, 261-268.
- 7. Yılmaz Hİ (1996). Veteriner İç Hastalıkları. 4. Baskı, s. 55-159. Medisan Yayınevi, Ankara.
- 8. Akça Y, Burgu İ, Gür S, Dagalp SB. (2004). A Study on Investigation of Occurence of Some Virus Infection in Buffaloes in Turkey. Revue de Medecine Veterinaire. 156(5): 268-271.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Veterinary Surgery
Journal Section
Research Article
Authors
Aynur Şimşek
*
Dicle Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları AD. Diyarbakır
Türkiye
Metin Gürcay
Bingöl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Viroloji AD
Ayşe Parmaksız
This is me
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, İstanbul, Türkiye
Hasan İçen
Dicle Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları AD. Diyarbakır
Servet Sekin
This is me
Dicle Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları AD. Diyarbakır
Akın Koçhan
Dicle Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları AD. Diyarbakır
Ö. Yaşar Çelik
This is me
Siirt Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları AD. Siirt, Türkiye
Fırat Çakmak
This is me
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kayapınar İlçe Müdürlüğü, Diyarbakır, Türkiye
Publication Date
February 19, 2017
Submission Date
October 2, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 10 Number: 1