BibTex RIS Cite

Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış

Year 2013, Issue: 2, 51 - 59, 01.06.2013

Abstract

Bakteriyel patojenler enfeksiyonun oluşabilmesi için çeşitli yollar izlemektedirler. Konak hücrelere adezyon, dokulara
kolonizasyon, bazı durumlarda hücrelere invazyonu takiben hücre içi çoğalma ve sonrasında diğer dokulara yayılma ya da hücre
içinde kalma bu yollardan bazılarıdır. İnvazyon özelliklerine göre bakteriler invaziv ve noninvaziv olmak üzere ikiye
ayrılmaktadırlar. Gıda kaynaklı noninvaziv bakteriler bağırsak lumeni içinde canlı kalabilmek ve çoğalabilmek zorundadır. Gıda
kaynaklı bakteriyel patojenler tarafından üretilen enterotoksinler, sitotoksinler ve nörotoksinler klinik tabloların oluşumunda önemli
faktörlerdir. Bu derlemede gıda kaynaklı bakteriyel patojenlerin patojenite mekanizmaları ve immun sistemden kurtulmada
kullanmış oldukları bazı mekanizmalar genel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.

Pathogenicity of Foodborne Bacterial Pathogens: A General Perspective

Year 2013, Issue: 2, 51 - 59, 01.06.2013

Abstract

Bacterial pathogens pursue various ways for an infection to occur. Host cells adhesion, tissue colonization and in some cases
intracellular multiplication after invasion and after that spreading to the other tissues or cells are some of these ways. According to
the properties of invasion; bacteria are divided as invasive and non-invasive. Food-borne non-invasive bacteria must be able to stay
alive and multiply in the intestinal lumen. Enterotoxins, sitotoxins and neurotoxins produced by foodborne bacterial pathogens are
the important factors in the formation of the clinical picture. In this review, the pathogenicity of food-borne bacterial pathogens and
some of the mechanisms to get rid of the immune system were evaluated in a general perspective.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA75NF92JS
Journal Section Review
Authors

Arife Ezgi Telli This is me

Yusuf Doğruer This is me

Publication Date June 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 2

Cite

APA Telli, A. E., & Doğruer, Y. (2013). Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi(2), 51-59.
AMA Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. June 2013;(2):51-59.
Chicago Telli, Arife Ezgi, and Yusuf Doğruer. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, no. 2 (June 2013): 51-59.
EndNote Telli AE, Doğruer Y (June 1, 2013) Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2 51–59.
IEEE A. E. Telli and Y. Doğruer, “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, no. 2, pp. 51–59, June 2013.
ISNAD Telli, Arife Ezgi - Doğruer, Yusuf. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2 (June 2013), 51-59.
JAMA Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2013;:51–59.
MLA Telli, Arife Ezgi and Yusuf Doğruer. “Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, no. 2, 2013, pp. 51-59.
Vancouver Telli AE, Doğruer Y. Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenlerde Patojeniteye Genel Bakış. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2013(2):51-9.