BibTex RIS Cite

The First Part of the Ductus Deferens in Bull and Ram: Morphological, Histological and Histochemical Aspects

Year 2016, Issue: 1, 35 - 41, 01.06.2016

Abstract

The aim of this study was to investigate the histomorphological and histochemical structure of the Ductus Deferens (DD) in bull and ram
using light microscope. In this study, tissue samples taken from 8 of the healthy and mature male bull and ram were used as material. Eight vas deferens were collected, organs grossly examined measured for length and processed for histology. The lumen of ductus deferens of ram and bull was appeared irregular in shape with many spiral mucosal folds. Each ductus deferens specimen consisted of mucosa, muscularis mucosae, and adventitia. The lining epithelium was pseudostratified columnar type with stereocilia. The lamina propria was formed from fibroelastic dense connective tissue layer. The muscular coat was formed from intermingled smooth muscle fibers arranged mainly as circular bundles, then appeared as longitudinal and spiral bundles. The neutral mucins appeared as PAS-positive substances in the cytoplasm of the principal cells of the lining epithelium. The weak sulphated mucins showed up Aldehyde Fuchsin and Alcian Blue staining in the apical mucoza.

Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm

Year 2016, Issue: 1, 35 - 41, 01.06.2016

Abstract

Bu araştırmada, boğa ve koç da Duktus deferensin (DD) histomorfolojik, histolojik ve histokimyasal yapılarının ışık mikroskobik olarak
incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak ergin ve sağlıklı 8 adet boğa ve koç’dan alınan doku örnekleri kullanıldı. Toplanan
örneklere morfolojik ölçümler ve histolojik işlemler uygulandı. Boğa ve koç DD lumeni düzensiz yapıdaydı ve çok sayıda spiral mukoza
kıvrımları içermekteydi. Her iki türde de DD’in mukoza, muskularis mukoza ve adventisya tabakalarından oluştuğu görüldü. Epitel
pseudostratifiye, prizmatik ve streosilyalıydı. Lamina propriya fibroelastik sıkı bağ dokudan oluşmuştu. Kas tabakası iç içe karışmış dairesel,
boyuna ve spiral düz kas demetlerinden meydana gelmişti. Nötral musinler epitel de prinsipal hücrelerin sitoplazmasında PAS (+) olarak
ortaya çıkarken, zayıf sülfatlı musinler Aldehid Fuksin ve Alsian Mavisi ile boyanmada mukozanın apikalinde belirlenmişti.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA44YS54CE
Journal Section Research
Authors

Berna Güney Saruhan This is me

Uğur Topaloğlu This is me

M. Erdem Akbalık This is me

M. Aydın Ketani This is me

Hakan Sağsöz This is me

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 1

Cite

APA Güney Saruhan, B., Topaloğlu, U., Akbalık, M. E., Ketani, M. A., et al. (2016). Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi(1), 35-41.
AMA Güney Saruhan B, Topaloğlu U, Akbalık ME, Ketani MA, Sağsöz H. Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm. Dicle Üniv Vet Fak Derg. June 2016;(1):35-41.
Chicago Güney Saruhan, Berna, Uğur Topaloğlu, M. Erdem Akbalık, M. Aydın Ketani, and Hakan Sağsöz. “Boğalarda Ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik Ve Histokimyasal Görünüm”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, no. 1 (June 2016): 35-41.
EndNote Güney Saruhan B, Topaloğlu U, Akbalık ME, Ketani MA, Sağsöz H (June 1, 2016) Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1 35–41.
IEEE B. Güney Saruhan, U. Topaloğlu, M. E. Akbalık, M. A. Ketani, and H. Sağsöz, “Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, no. 1, pp. 35–41, June 2016.
ISNAD Güney Saruhan, Berna et al. “Boğalarda Ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik Ve Histokimyasal Görünüm”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1 (June 2016), 35-41.
JAMA Güney Saruhan B, Topaloğlu U, Akbalık ME, Ketani MA, Sağsöz H. Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2016;:35–41.
MLA Güney Saruhan, Berna et al. “Boğalarda Ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik Ve Histokimyasal Görünüm”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, no. 1, 2016, pp. 35-41.
Vancouver Güney Saruhan B, Topaloğlu U, Akbalık ME, Ketani MA, Sağsöz H. Boğalarda ve Koçlarda Duktus Deferensin İlk Bölümü: Morfolojik, Histolojik ve Histokimyasal Görünüm. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2016(1):35-41.

DANIŞMA KURULU
Prof. Dr. Abit AKTAŞ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Prof. Dr. Yılmaz ARAL, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Ali ARSLAN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. M. Sedat BARAN, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Prof. Dr. Cengiz CEYLAN, Balıkesir Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet ÇAKIR, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Burhan ÇETİNKAYA, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ülker EREN, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın
Prof. Dr. Abdurrahman GÜL, Bingöl Üniversitesi
Prof. Dr. Hakki KARA, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas
Prof. Dr. Narin LİMAN, Erciyes Üniversitesi, Kayseri
Prof. Dr. Abdullah ÖZEN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ayşe SERBEST, Uludağ Üniversitesi, Bursa
Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Tekin ŞAHİN, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Nihat ŞINDAK, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Muzaffer TAŞ, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Prof. Dr. Necati TİMURKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Emine ÜNSALDI, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Murat YILDIRIM, Kırıkkale Üniversitesi
Doç. Dr. M. Osman ATLI, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa
Doç. Dr. Bülent ELİTOK, Afyon Kocatepe Üniversitesi
Doç. Dr. Serkan ERDOĞAN, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Dr. Öğr. Üyesi Zelal KARAKOÇ, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Dr. Öğr. Üyesi Ersin UYSAL, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
*Not: Yayın ve Danışma Kurulu Üyeleri alfabetik sıraya göre dizilmiştir.