Antibacterial drugs are the
most widely use drug group in the veterinary medicine. These drugs pass to the
milk at various levels. There are many commercial kits available for screening
residue in the milk. These kits can be classified as microbiological, immunochemical
and biosensors according to the working principles. Commercial test kits can give false-positive
results due to the following reasons; the presence of natural antibacterial
substances in colostrum and mastitic milk, high somatic cell count and pH in
mastitis, presence of high fat, fatty acid and protein in milk, detergent and
disinfectant residues in milk, storage and preservative conditions of milk
samples, duration of incubation in microbiological methods, presence of
antiparasitic drug residues in milk, visual interpretation of test results
instead of device. Chromatographic analyse methods are the most reliable method
for identifying and validating residues of antibacterial. Antibiotics and other
chemicals are screened in animal food by the Ministry of Food, Agriculture and
Livestock in Turkey for last 11 years with "Residue Monitoring
Program".
Antibakteriyal
ilaçlar, veteriner klinikte en yaygın kullanılan ilaç grubudur. Bu ilaçlar çeşitli seviyelerde süte geçerler.
Sütte kalıntı taranmasında kullanılan çok sayıda ticari kit mevcuttur. Bu
kitler çalışma prensiplerine göre mikrobiyolojik, immunokimyasal ve biyosensörler
olarak sınıflandırılır. Ticari test kitlerinde kolostrum ve mastitisli sütte
doğal antibakteriyel maddelerin bulunması, mastitisli sütte yüksek somatik
hücre sayısı ve pH, sütün yüksek oranda yağ, yağ asiti ve protein içermesi,
sütteki deterjan ve dezenfektan kalıntıları, süt numunelerinin depolama ve
saklama koşulları, mikrobiyolojik metotlarda inkübasyon süresi, sütte
antiparaziter ilaç kalıntılarının bulunması, test sonuçlarının cihaz yerine
görsel olarak yorumlanması gibi nedenlere bağlı olarak yanlış-pozitif sonuçlar
alınabilmektedir. Antibakteriyellerin tanımlanması ve doğrulanmasında en
güvenilir yöntem kromatografik metotlardır. Türkiye’de hayvansal gıdalarda
antibiyotikler ve diğer kimyasallar “Kalıntı İzleme Programı” ile son 11 yıldır
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Acceptance Date | April 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 1 |
DANIŞMA KURULU
Prof. Dr. Abit AKTAŞ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Prof. Dr. Yılmaz ARAL, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Ali ARSLAN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. M. Sedat BARAN, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Prof. Dr. Cengiz CEYLAN, Balıkesir Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet ÇAKIR, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Burhan ÇETİNKAYA, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ülker EREN, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın
Prof. Dr. Abdurrahman GÜL, Bingöl Üniversitesi
Prof. Dr. Hakki KARA, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas
Prof. Dr. Narin LİMAN, Erciyes Üniversitesi, Kayseri
Prof. Dr. Abdullah ÖZEN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ayşe SERBEST, Uludağ Üniversitesi, Bursa
Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Tekin ŞAHİN, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Nihat ŞINDAK, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Muzaffer TAŞ, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Prof. Dr. Necati TİMURKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Emine ÜNSALDI, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Murat YILDIRIM, Kırıkkale Üniversitesi
Doç. Dr. M. Osman ATLI, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa
Doç. Dr. Bülent ELİTOK, Afyon Kocatepe Üniversitesi
Doç. Dr. Serkan ERDOĞAN, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Dr. Öğr. Üyesi Zelal KARAKOÇ, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Dr. Öğr. Üyesi Ersin UYSAL, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
*Not: Yayın ve Danışma Kurulu Üyeleri alfabetik sıraya göre dizilmiştir.