People give more
importance to healthful nutrition beside of adequate and balanced nutrition
parallel to the socio-cultural and economic developments day by day. Functional
foods appear in order to raise the quality of the life with the aim of taking
preventive cautions against the health problems. Functional foods also offer
additional benefits for human physiology and metabolic functions beyond the
basic requirements of the body, enabling them to prevent disease and achieve a
healthier life. Functional foods can be natural nutrients that have never been
processed, or they might be enriched with different foods or modified by
genetic studies. Rabbit meat contains high levels of polyunsaturated fatty
acids, omega 3 fatty acids and essential amino acids, which are important for
human health. Compared with cattle and sheep meat, low cholesterol and
saturated fatty acids content come into the forefront. Rabbit is an alternative
meat product with low fat content and high muscle rate when the carcass
composition is evaluated. Low sodium and high phosphorus contents are important
for the chemical composition of the meat. Rabbit meat is considered as an
important functional food due to its protective effect on cardiovascular
diseases such as cholesterol and blood pressure and metabolic problems like
diabetes and obesity. In recent years, various studies have been carried out in
order to increase the rabbit meat nutrition value by adding some functional
components like as conjugated linoleic acid, vitamin E, omega 3 fatty acids and
iron into the ration. Considering that rabbit’s short generation range and
number of offsprings obtained at birth is high; it can be said that rabbit
breeding might provide a new alternative for the red meat sector.
İnsanların sosyo-kültürel
ve ekonomik gelişimlerine paralel olarak, yeterli ve dengeli beslenmenin
yanında sağlıklı beslenmeye verdikleri önem her geçen gün artmaktadır. Yaşam
kalitesinin yükseltilmesi amacıyla hastalıklara yakalanmadan koruyucu tedbirler
alma arzusu, fonksiyonel gıdaların ortaya çıkmasında oldukça etkili olmuştur.
Fonksiyonel gıdalar, vücudun temel gereksinimlerini karşılamanın ötesinde insan
fizyolojisi ve metabolik fonksiyonlar üzerinde ilave faydalar sağlayarak hastalıklardan
korunma ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmaya imkân vermektedir. Tavşan eti
insan sağlığı açısından önemli olan, çoklu doymamış yağ asitleri, omega 3 yağ
asitleri ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Sığır ve koyun
etleriyle kıyaslandığında düşük kolesterol ve doymuş yağ asidi içeriği ile öne
çıkmaktadır. Karkas bileşimi değerlendirildiğinde yağ oranı düşük ve kas oranı
yüksek alternatif bir et ürünüdür. Etin kimyasal bileşimi açısından düşük
sodyum ve yüksek fosfor içeriği ile dikkat çekmektedir. Tavşan eti, kolestrol
ve tansiyon gibi kalp damar hastalıklarına, diyabet ve obezite gibi metabolik
sorunlara olan koruyucu etkisinden dolayı önemli bir fonksiyonel gıda olarak
değerlendirilmektedir. Son yıllarda rasyona konjuge linoleik asit, E vitamini,
omega 3 yağ asitleri ve demir gibi fonksiyonel bileşenler eklenerek etin
besleyicilik değerinin arttırılması yönünde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Tavşanın generasyon aralığının kısa ve bir doğumda elde edilen yavru sayısının
fazla olduğu da göz önünde bulundurulduğunda yetiştiriciliğinin yapılmasının
kırmızı et sektörüne yeni bir alternatif oluşturacağı söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Acceptance Date | January 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 1 |