Research Article
BibTex RIS Cite

İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?

Year 2024, Volume: 17 Issue: 2, 194 - 197, 31.12.2024
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1574990

Abstract

Mevcut çalışmada dünya geneli, gelişmiş ekonomiler ve nüfusu fazla olan ülkelerle birlikte Türkiye’de sera gazı salınım miktarları ile hayvancılığın payının karşılaştırmalı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma materyali olan ham veriler FAO’dan temin edilmiş, gerekli hesaplamalar yapılmış ve deskriptif istatistikler halinde sunulmuştur. Çalışma bulgularına göre, Dünya’da 2021 yılında toplam 51.3 milyar ton olan CO2e sera gazı salınımının %29’u Çin, %11.5’i ABD ve %1.2’si Türkiye tarafından gerçekleşmiştir. Dünya’da toplam sera gazı salınımı içerisinde hayvancılığın payı %8.2 olarak hesaplanmıştır. Dünya genelinde son 30 yılda kişi başına düşen toplam sera gazı salınımı ortalama olarak 6.4 ton olup, bu değer ABD’de 22 ton, AB-27’de 10.1 ton, Çin’de 6.7 ton, Hindistan’da 2.2 ton ve Türkiye’de 5.3 ton olarak Dünya ortalamasının altında gerçekleşmiştir. Hayvancılık kaynaklı sera gazı salınımları incelendiğinde, 1991-2021 yılları arasında gerek Dünya geneli, gerekse incelenen ülkeler bazında kişi başına düşen ortalama salınımların devamlı azalma eğiliminde ve <1 ton/kişi olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, toplum sağlığı için stratejik konumda olan hayvancılık sektörünün iklim değişikliği üzerindeki payının son derece düşük olduğu tespit edilmiştir. Hayvancılık sektörünün iklim değişikliğinin sebepleri arasında ön sıralarda gösterilmesinin doğru/sorumlu bir yaklaşım olmadığı ve aksine asıl sorunun kaynağı olan sektörlerin (sanayi, enerji, fosil yakıtlar gibi) göz ardı edilmesine yol açtığı söylenebilir.

References

  • FAO (2004). https://www.fao.org/faostat/en/#data Erişim tarihi: 20.09.2024.
  • Şahin M (2006). Hidrojen Enerjisi Teknolojileri, Anıl Matbaacılık, Kızılay/Ankara.
  • Muslu M (2021). Küresel iklim krizi ve beslenme sorunları karşısında geleceğin alternatif besinleri. J Clim Chang Health., 1(2):74-81.
  • Sejian V, Lal R, Lakritz J, Ezeji T (2010). Measurement and prediction of enteric methane emission. Int J Biomateorol., 55:1-16.
  • Naqvi SMK, Sejian V (2011). Global climate change: role of livestock. Asian J Agric Sci., 3(1):19-25.
  • Eisen MB, Brown PO (2022). Rapid global phaseout of animal agriculture has the potential to stabilize greenhouse gas levels for 30 years and offset 68 percent of CO2 emissions this century. PLoS Climate, 1(2):e0000010.
  • Kılıç İ, Amet B (2017). Bir süt sığırı işletmesinin karbon ayak izinin tahminlenmesi: Bursa örneği. JAFAG, 34:134-142.
  • Wiedmann T, Minx JA (2008). Definition of ‘carbon footprint’. Ecol Econ Res Trends, 1:1-11.
  • Cengiz O (2021). Kapitalizm, küreselleşme ve covid-19 sonrası yenidünya düzeni. IJPS, 7(2):35-57.
  • Bayraç HN, Doğan E (2016). Türkiye’de iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerine etkileri. OGUİİBF Derg., 11(1):23-48.
  • Gökmen G (2023). İklim değişikliğinin Türkiye'nin tarım ürünleri dış ticaretine etkileri: Buğday örneği. Yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
  • Ören HGÜ (2021). Dünya'da, bölgelerde ve Türkiye'de hayvancılık sektörü. SOBBİAD, 22(48):72-95.
  • Koyuncu M, Nageye F (2020). İklim değişikliğinin sürdürülebilir hayvancılığa etkileri. Hay Üret., 61(2):157-167.

Is the livestock sector mainly responsible for climate change?

Year 2024, Volume: 17 Issue: 2, 194 - 197, 31.12.2024
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1574990

Abstract

The aim of the study is to compare the amount of greenhouse gas emissions and the share of livestock in Türkiye together with the world in general, developed economies and countries with large populations. The raw data, which is the material of the study, was obtained from FAO, necessary calculations were made and presented as descriptive statistics. According to the findings of the study, of the total 51.3 billion tonnes of CO2e greenhouse gas emissions in the world in 2021, 29% was emitted by China, 11.5% by the USA and 1.2% by Turkey. The share of livestock in total greenhouse gas emissions in the world is calculated as 8.2%. In the last 30 years, the total greenhouse gas emissions per capita in the world has been 6.4 tonnes on average and this value has been 22 tonnes in the USA, 10.1 tonnes in the EU-27, 6.7 tonnes in China, 2.2 tonnes in India and 5.3 tonnes in Turkey, which is below the world average. When the greenhouse gas emissions from livestock are examined, it is understood that the average emissions per capita between 1991 and 2021 both in the world in general and on the basis of the countries examined are in a continuous decreasing trend and <1 ton/capita. As a result, it has been determined that the share of the livestock sector, which is in a strategic position for public health, on climate change is extremely low. It can be said that showing the livestock sector at the forefront among the causes of climate change is not a correct/responsible approach and leads to ignoring the sectors (such as industry, energy, fossil fuels) that are the source of the real problem.

References

  • FAO (2004). https://www.fao.org/faostat/en/#data Erişim tarihi: 20.09.2024.
  • Şahin M (2006). Hidrojen Enerjisi Teknolojileri, Anıl Matbaacılık, Kızılay/Ankara.
  • Muslu M (2021). Küresel iklim krizi ve beslenme sorunları karşısında geleceğin alternatif besinleri. J Clim Chang Health., 1(2):74-81.
  • Sejian V, Lal R, Lakritz J, Ezeji T (2010). Measurement and prediction of enteric methane emission. Int J Biomateorol., 55:1-16.
  • Naqvi SMK, Sejian V (2011). Global climate change: role of livestock. Asian J Agric Sci., 3(1):19-25.
  • Eisen MB, Brown PO (2022). Rapid global phaseout of animal agriculture has the potential to stabilize greenhouse gas levels for 30 years and offset 68 percent of CO2 emissions this century. PLoS Climate, 1(2):e0000010.
  • Kılıç İ, Amet B (2017). Bir süt sığırı işletmesinin karbon ayak izinin tahminlenmesi: Bursa örneği. JAFAG, 34:134-142.
  • Wiedmann T, Minx JA (2008). Definition of ‘carbon footprint’. Ecol Econ Res Trends, 1:1-11.
  • Cengiz O (2021). Kapitalizm, küreselleşme ve covid-19 sonrası yenidünya düzeni. IJPS, 7(2):35-57.
  • Bayraç HN, Doğan E (2016). Türkiye’de iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerine etkileri. OGUİİBF Derg., 11(1):23-48.
  • Gökmen G (2023). İklim değişikliğinin Türkiye'nin tarım ürünleri dış ticaretine etkileri: Buğday örneği. Yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
  • Ören HGÜ (2021). Dünya'da, bölgelerde ve Türkiye'de hayvancılık sektörü. SOBBİAD, 22(48):72-95.
  • Koyuncu M, Nageye F (2020). İklim değişikliğinin sürdürülebilir hayvancılığa etkileri. Hay Üret., 61(2):157-167.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Animal Health Economics and Management
Journal Section Research
Authors

Savaş Sarıözkan 0000-0003-2491-5152

Mehmet Küçükoflaz 0000-0003-3256-4735

Seyrani Demir 0009-0001-6504-9273

Publication Date December 31, 2024
Submission Date October 28, 2024
Acceptance Date December 10, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 17 Issue: 2

Cite

APA Sarıözkan, S., Küçükoflaz, M., & Demir, S. (2024). İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 194-197. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1574990
AMA Sarıözkan S, Küçükoflaz M, Demir S. İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?. Dicle Üniv Vet Fak Derg. December 2024;17(2):194-197. doi:10.47027/duvetfd.1574990
Chicago Sarıözkan, Savaş, Mehmet Küçükoflaz, and Seyrani Demir. “İklim değişikliğinin asıl Sorumlusu hayvancılık sektörü mü?”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no. 2 (December 2024): 194-97. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1574990.
EndNote Sarıözkan S, Küçükoflaz M, Demir S (December 1, 2024) İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 2 194–197.
IEEE S. Sarıözkan, M. Küçükoflaz, and S. Demir, “İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, vol. 17, no. 2, pp. 194–197, 2024, doi: 10.47027/duvetfd.1574990.
ISNAD Sarıözkan, Savaş et al. “İklim değişikliğinin asıl Sorumlusu hayvancılık sektörü mü?”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/2 (December 2024), 194-197. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1574990.
JAMA Sarıözkan S, Küçükoflaz M, Demir S. İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2024;17:194–197.
MLA Sarıözkan, Savaş et al. “İklim değişikliğinin asıl Sorumlusu hayvancılık sektörü mü?”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 2, 2024, pp. 194-7, doi:10.47027/duvetfd.1574990.
Vancouver Sarıözkan S, Küçükoflaz M, Demir S. İklim değişikliğinin asıl sorumlusu hayvancılık sektörü mü?. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2024;17(2):194-7.