BibTex RIS Cite

SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Abstract

TÜBİTAK 1001 projesi (Proje no: 112-O-818) olarak yapılan çalışmada, teknik olarak kurutulması güç ve uzun süreli olan Sapsız Meşe (6cm) ve Doğu Kayını (8cm) kerestesi yanında, 10 cm kalınlığında Sarıçam kerestesini kurutmada akustik emisyon (AE) yöntemini kullanarak, ağaç malzemeyi tahrip etmeden ulaşabilecek minimum kurutma sürelerini veren kurutma programlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. AE yönteminde hedef, AE cihazı yardımıyla kurutma sürecinde ağaç malzemede oluşması muhtemel çatlak ve deformasyon gibi kusur oluşumlarını haber veren ses dalgalarını tespit etmek ve bu noktada kurutma şartlarına anında müdahale ederek kusur oluşumunu ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla, önceden belirlenmiş kurutma programlarını uygularken AE cihazıyla eş zamanlı olarak ölçümler alınmış, bu süreçte sürekli ses dalgalarının takibi yapılarak kusurların oluşumunu haber veren frekanslarla ilgili eşik değerler belirlenmiş, daha sonra yapılan kurutma denemelerinde de bu eşik değerleri aşan durumlarda kurutma şartlarından ortam sıcaklığı ve bağıl nemine müdahale edilerek o ağaç türünün o kalınlığı için uygulanabilecek optimum kurutma programına ulaşılması sağlanmıştır.  Bu sayede, hem haftalar veya aylar süren kurutma sürelerinin aşağı çekilmesi ve hem de ciddi maliyet oluşturan kurutma giderlerinden önemli tasarruflar sağlanması öngörülmüştür.

 

Sarıçam kerestesiyle yapılan ve AE ölçümleriyle kombine edilen kurutma denemeleri sonunda, 10 cm'lik Sarıçam için, %50-15 kereste nemi aralığında, kurutma kusurlarının ve kurutma giderlerinin minimize edildiği ideal kurutma süresinin 10 gün olabileceği ve bu sayede kurutma giderlerinden %35'e varan oranda tasarruf sağlanabileceği belirlenmiştir

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Öner Ünsal

Türker Dündar This is me

Nusret As This is me

Süleyman Korkut

H. Volkan Görgün This is me

Alperen Kaymakçı This is me

Publication Date July 9, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Ünsal, Ö., Dündar, T., As, N., Korkut, S., et al. (2016). SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(2).
AMA Ünsal Ö, Dündar T, As N, Korkut S, Görgün HV, Kaymakçı A. SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. July 2016;5(2).
Chicago Ünsal, Öner, Türker Dündar, Nusret As, Süleyman Korkut, H. Volkan Görgün, and Alperen Kaymakçı. “SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (July 2016).
EndNote Ünsal Ö, Dündar T, As N, Korkut S, Görgün HV, Kaymakçı A (July 1, 2016) SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 2
IEEE Ö. Ünsal, T. Dündar, N. As, S. Korkut, H. V. Görgün, and A. Kaymakçı, “SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
ISNAD Ünsal, Öner et al. “SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/2 (July 2016).
JAMA Ünsal Ö, Dündar T, As N, Korkut S, Görgün HV, Kaymakçı A. SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Ünsal, Öner et al. “SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
Vancouver Ünsal Ö, Dündar T, As N, Korkut S, Görgün HV, Kaymakçı A. SARIÇAM KERESTESİNİN KURUTULMASINDA AKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİNİN KULLANILMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(2).