Research Article

Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları

Volume: 3 Number: 2 December 1, 2007
TR

Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları

Abstract

Küresel iklim değişikliklerine yönelik artan kaygılar, ülkeleri, ulusal ve uluslararası düzeyde bazı tedbirler almaya zorlamaktadır. Sera etkisi yaratan gazların salınımını kontrol etmeyi hedefleyen Kyoto protokolü, uluslararası düzeyde yaptırımlarla ülke politikalarını yönlendirme yanında, özellikle sera gazı salınımına yol açan sektörlerde faaliyet gösteren şirket politikalarını da etkilemektedir.
Bu çalışmanın amacı, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede geliştirilen stratejiler sonucunda söz konusu olabilecek avantajlı ve dezavantajlı durumların, Kyoto Protokolü bağlamında Türkiye için bir değerlendirmesini yapmak ve küresel ısınmayı odağa alan şirketlerin rekabet avantajı sağlamada strateji geliştirirken neler yapabileceğini belirlemektir. Şimdiye kadar Türkiye’de küresel ısınmanın iklimsel etkileri üzerinde durulmakla birlikte, küresel ısınmaya karşı şirket politikaları geliştirilmesi konuları yeterince ele alınmamıştır. Türkiye Kyoto Protokolü’ne taraf olmadığı için, küresel ısınmaya karşı resmi stratejilerin geliştirilebilmesi için düzgün bir kurumsallaşmaya da gidilememiştir. Bu durumda cevap verilmesi gereken soru, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamama kararının Türk şirketlerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyip etkilemeyeceğidir.
Bu çalışmada, küresel iklim değişikliği yönünden Türkiye’nin durumu, ve gelecekte rekabet avantajı kazanmak bağlamında şirketlerin bu konuda uygulayabileceği stratejiler tartışılmıştır.

Keywords

Küresel iklim değişikliği,Türkiye,Kyoto protokolü,şirket stratejileri

References

  1. Boratav, K., Oktar, T., Yeldan, E. 1996. Dilemmas of Structural Adjustment and Environmental Policies Under Instability: Post-1980 Turkey. World Development, 24(2): 373-393.
  2. Bhagwatı, J. 2006. http://www.ft.com/cms/s/7849f5b2-2cc3-11db-9845- 0000779e2340.html
  3. De Bono, E. 1996. Rekabetüstü (Surpetition). Çeviren: Oya Özel. Remzi Kitabevi. İstanbul. s.46-47.
  4. Dessai, S. and Schipper, E.L.F. 2003. “The Marakkech Accords to the Kyoto Protocol: Analysis and Future Prospect”. Global Environmental Change. 13. 149-153.
  5. EEA Report 2005, Part C, http://reports.eea.europa.eu/state_of_environment_report_2005 _1/en/SOER2005_Part_C.pdf
  6. Hart, S. 1997. Yeşilleşmenin Ötesinde Sürdürebilir Bir Dünya İçin Stratejiler. Şirket Stratejisi, Harvard Business Review. MESS Yayınları no:327. İstanbul. s.123-146.
  7. Hoffman, A. J. 2008. http://www.pewclimate.org/docUploads/Exec_ Summary_CorpStrategies.pdf
  8. Karakaya, E. ve Özçağ, M. 2003. Türkiye Açısından Kyoto Protokolü'nün Değerlendirilmesi ve Ayrıştırma (Decomposition) Yöntemi İle CO2 Emisyonu Belirleyicilerinin Analizi.VII. ODTÜ İktisat Konferansı.
  9. Karakaya, E. ve Özçağ, M. 2004. “İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Çerçevesinde Türkî Cumhuriyetler’in Analizi”. http://www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/alatoo.pdf
  10. Karakaya, E. 2005. Boğaziçi Üniversitesi-Tüsiad Dış Politika Forumu, Kyoto Protokolü. Avrupa Birliği ve Türk İş Dünyası Konferansı Notları. Boğaziçi Üniversitesi. İstanbul. www.dispolitikaforumu.com\kyoto.pdf
APA
Tunç, T. (2007). Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 3(2), 2-15. https://izlik.org/JA83JJ26BC
AMA
1.Tunç T. Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları. DUJOF. 2007;3(2):2-15. https://izlik.org/JA83JJ26BC
Chicago
Tunç, Tülin. 2007. “Küresel İklim Değişikliği Ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu Ve Şirket Politikaları”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 3 (2): 2-15. https://izlik.org/JA83JJ26BC.
EndNote
Tunç T (June 1, 2007) Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 3 2 2–15.
IEEE
[1]T. Tunç, “Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları”, DUJOF, vol. 3, no. 2, pp. 2–15, June 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83JJ26BC
ISNAD
Tunç, Tülin. “Küresel İklim Değişikliği Ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu Ve Şirket Politikaları”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 3/2 (June 1, 2007): 2-15. https://izlik.org/JA83JJ26BC.
JAMA
1.Tunç T. Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları. DUJOF. 2007;3:2–15.
MLA
Tunç, Tülin. “Küresel İklim Değişikliği Ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu Ve Şirket Politikaları”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, vol. 3, no. 2, June 2007, pp. 2-15, https://izlik.org/JA83JJ26BC.
Vancouver
1.Tülin Tunç. Küresel İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü Karşısında Türkiye’nin Durumu ve Şirket Politikaları. DUJOF [Internet]. 2007 Jun. 1;3(2):2-15. Available from: https://izlik.org/JA83JJ26BC