In this study, some physical properties of wood heat treated with vegetable oil were examined. While Oriental beech (Fagus Orientalis L.) wood was preferred as the wood material, corn oil was preferred as the vegetable-based oil. In the study, oil heat treatment temperatures and times were carried out at 150 °C and 210 °C for 2.5 hours and 5 hours, respectively. After oil heat treatment, the physical properties of the wood specimens, such as oven-dry and air-dry density and water absorption levels, were examined according to TS ISO 13061-2 2472 standard. According to the results obtained, the oven-dry and air-dry densities of the oil heat treated specimens increased compared to the control specimens. Among the oil heat treated specimens, the highest oven-dry density value was determined in the specimens heat treated at 150 0C for 2.5 hours. Besides; Among the oil heat treated specimens, the highest air dry density value was determined in the specimens heat treated at 210 0C for 2.5 hours. In the study, according to the water absorption test results, oil heat treated specimens had lower water absorption compared to control specimens. Additionally, after a 120-hour water absorption period; While the lowest water absorption, 49.94%, was determined in the specimens subjected to oil heat treatment at 150 0C for 5 hours, the highest water absorption was determined in the control specimens, with 80.51%. In summary, the oil heat treatment method with corn oil was effective in increasing the density of the wood material and reducing water absorption.
Bu çalışmada bitkisel yağ ile yağlı ısıl işlem gören odunun bazı fiziksel özellikleri incelenmiştir. Ağaç malzeme olarak Doğu kayını (Fagus Orientalis L.) odunu tercih edilirken, bitkisel esaslı yağ olarak mısırözü yağı tercih edilmiştir. Çalışmada yağlı ısıl işlem sıcaklık ve süreleri sırasıyla 150 °C ve 210 °C'de 2,5 saat ve 5 saat olarak gerçekleştirilmiştir. Yağlı ısıl işlem uygulamasından sonra ahşap örneklerinin TS ISO 13061-2 2472 standardına göre tam kuru ve hava kurusu yoğunluğu ve su alma seviyeleri gibi fiziksel özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yağlı ısıl işlem gören örneklerin tam kuru ve hava kurusu yoğunlukları, kontrol örneklerine göre artış göstermiştir. Yağlı ısıl işlem gören örnekler arasında en yüksek tam kuru yoğunluk değeri 150 0C’de 2.5 saat ısıl işlem gören örneklerde belirlenmiştir. Bunun yanında; yağlı ısıl işlem gören örnekler arasında en yüksek hava kurusu yoğunluk değeri 2100C’de 2.5 saat ısıl işlem gören örneklerde tespit edilmiştir. Çalışmada, su alma testi sonuçlarına göre, yağlı ısıl işlem gören örneklerde kontrol örneklerine kıyasla daha düşük su alımı gerçekleştirmiştir. Ayrıca 120 saat su alma periyodu sonrası; en düşük su alımı %49.94 ile 150 0C’de 5 saat yağlı ısıl işlem gören örneklerde belirlenirken, en yüksek su alımı %80.51 ile kontrol örneklerinde tespit edilmiştir. Özetle mısır özü yağı ile yağlı ısıl işlem yöntemi ağaç malzemenin yoğunluğu artırmada ve su emilimini azaltmada etkili olmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Wood Protection Technology |
Journal Section | Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 20(1) |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | January 5, 2024 |
Acceptance Date | June 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 20 Issue: 1 |
........