Karbonhidrat ve Yağ Metabolizmasında D-alluloz (D-psikoz)
Abstract
Değişen yaşam koşulları nedeniyle obezite ve obezite ile ilişkili endokrin hastalıkların görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalıkların önlenmesinde yaşam tarzı değişikliklerine ek tedavi seçenekleri aranmaya başlamıştır. D-alluloz fruktozun 3. karbon epimeridir ve doğada nadiren bulunmaktadır. D- alluloz, güçlü antioksidan etkileri, bağırsak sindirim enzimlerine karşı inhibe edici aktivitesi, hepatik çekirdekten sitoplazmaya glukokinazın translokasyonu ve intestinal mukoza yoluyla glukozla rekabetçi transport gibi çeşitli mekanizmalar yoluyla aktivite göstermektedir. Ayrıca, yağların metabolizması ile ilgili olarak antihiperlipidemik, antihipertrigliseridemik etkileri de bulunmaktadır. D-alluloz ile ilgili ratlar üzerinde yapılan toksisite çalışmalarında herhangi bir yan etkisi gösterilmemiş ve güvenli olarak kabul edilmiştir. Oral yol ile alınan monosakkaritlerin emilimini azaltması, yağ asidi oksidasyonunu arttırırken, glukoz oksidasyonunu baskılaması gibi etkilerinden dolayı obezite ve ilişkili hastalıkların tedavisinde yaşam tarzı değişikliği ile beraber alternatif bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.
Keywords
References
- 1. TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Türkiye sağlıklı beslenme ve hareketli hayat programı. Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2013.
- 2. Bereket A, Atay Z. Current status of childhood obesity and its associated morbidities in Turkey. Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology. 2012; 4(1): 1-7.
- 3. Yeşilkaya E, Cinaz P, Andıran N, Bideci A, Hatun Ş, Sarı E ve ark. First report on the nationwide incidence and prevalence of Type 1 diabetes among children in Turkey. Diabetic Medicine. 2017; 34(3): 405-10.
- 4. TURDEP Çalışma Grubu. TURDEP-2 sonuçlarının özetleri. Satman I. 32. TEMD Kongresi; 2010; Antalya.
- 5. Giugliano D, Esposito K. Mediterranean diet and metabolic diseases. Current Opinion in Lipidology. 2008; 19(1): 63-8.
- 6. Borges M C, Louzada M L, de Sá T H, Laverty AA, Parra DC, Garzillo JMF, et al. Artificially sweetened beverages and the response to the global obesity crisis. PLoS medicine. 2017; 14(1): e1002195.
- 7. WHO. Noncommunicable diseases and their risk factors. London: The Lancet Global Health; [Updated: 5 Sep 18; Cited: 26 Sep 18] Available from: http://www.who.int/ncds/prevention/physical-activity/lancet-global-health-insufficient-physical-activity-2001-2016/en/.
- 8. Asif M. The prevention and control the type-2 diabetes by changing lifestyle and dietary pattern. Journal of Education and Health Promotion. 2014: 3(1): 1-8. doi: 10.4103/2277-9531.127541.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Review
Publication Date
September 30, 2019
Submission Date
October 12, 2018
Acceptance Date
March 28, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 9 Number: 3
Cited By
Hemşirelerde İş Doyumu ve İş Yaşamı Kalitesini Etkileyen Faktörler: Kesitsel Bir Çalışma
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.46237/amusbfd.918747Yoğun Bakım Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Konfor Düzeyleri ile İş Yaşamı Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.34087/cbusbed.1359035
